Različite Teme

Zanimljivosti o Islamu (1.dio)

Zena koja umre na porodjaju ima stepen sehida

Zena koja umre na porodjaju ima stepen sehida. Onoga ko poslije svakog namaza prouci Ajetul-kursijju, samo smrt dijeli od ulaska u Dzennet. Dijete bez zive majke se ne smatra jetimom, nego samo kada otac umre. Musliman ne smije sjediti za stolom na kojem se nalazi alkohol. Supruznicima je dozvoljeno da okupaju jedno drugo (prilkom smrti jednog od njih). Musliman na putovanju moze izostavljati namaske sunete – izuzetak su sabahski suneti koje je lijepo klanjati i kao musafir.
 Smijanje naglas kvari namaz. “La havle ve la kuwete illa billah” – su rijeci koje lijece od 99 bolesti, od kojih je najlaksa briga. Kada muz i u sali kaze zeni da joj daje rastavu braka, ona je prema islamskim propisima zaista razvedena od njega. Ljude u namazu predvodi ko pamti (zna naj) više iz Kur’ana. Nema namaza ukoliko je jelo gotovo i postavljeno (prvo jesti pa onda namaz), niti ukoliko se trpi mala ili velika nuzda (prvo to obaviti pa onda namaz).
Vrijedjanje necije casti je uistinu veliki grijeh. Svaka stvar koja zalosti vjernika je iskusenje. Ko prouči svake večeri deset ajeta iz Kur’ana neće biti upisan medu nemarne. Ko prouči svake večeri stotinu ajeta biće upisan medju bogobojazne. Allahov Poslanik,saws, je prokleo onoga ko kamatu uzima i onoga ko je daje. Nema zabrane zenidbe/udaje izmedju dva bajrama. Sadaka sprjecava ruznu ili zlu smrt, gasi Allahovu, swt, srdzbu i pomaze lijecenju bolesnih clanova porodice.
Najvrjedniji namaz nakon propisanih-farz namaza je nocni namaz. Vecina islamske uleme smatra muziku (muzicke instrumente) haramom. Ko ukaze na dobro, ima nagradu kao i onaj koji uradi to djelo. Ko prouci Kul-huvallahu ehad deset puta, Allah ce mu u Dzennetu sagraditi dvorac. Sudbinu ne moze sprjeciti nista osim dove. Kur’anska sura El-Mulk stiti i spasava od azaba (patnje) u kaburu. Zena ima pravo zadrzati svoje prezime prilikom udaje.
Covjeku je dovoljno zla u njegovom ponasanju da ponizava svog brata muslimana. Najbolje sto je dato covjeku, vjerniku je lijepa narav. Praviti sihr ili traziti da se on nekom pravi spada u najvece grijehe u islamu. U kucu u kojoj se uci sura “Bekara” ne ulaze sejtani.
Onaj ko je lahak, blag i pristupacan – takvog je Allah, dž.š., zabranio džehennemskoj vatri. Namaz u El-Mesdžidul-haramu (u Mekki) bolji je od sto hiljada namaza obavljenih na drugom mjestu. Namaz u Poslanikovoj, saws, džamiji (u Medini) bolji je od hiljadu namaza obavljenih u drugim džamijama . Namaz u Mesdžidul-Aksa džamiji (u Jerusalemu) bolji je od petsto namaza obavljenih u drugim džamijama. Covjek može izgubiti nafaku (rizk) zbog grijeha koje pocini.
Dova koju covjek uputi Allahu, swt, moze nadvladati i sprjeciti nevolju koja bi covjeka zadesila. Dova bolesnika, roditelja za dijete, putnika i onoga ko prouci Kur’an se prima. Hamajlije i zapisi su zabranjeni u islamu. Najvise prava nad covjekom ima njegova majka. Covjek koji ima abdest je zasticen od sihra (nastojati biti pod abdestom sto cesce). Dova: “Gospodaru moj, oprosti mi, smiluj mi se, zastiti me i opskrbi me” – sadrzi dobro ovoga i buduceg svijeta.
Ko prouci 33 puta “Allahu ekber”, 33 puta “elhamdulillah” i 33 puta “subhanAllah” kada legne u postelju bice sacuvan od siromastva. Najdraze rijeci Allahu, dz.s., su: “SubhanAllahi ve bi hamdihi”- (Neka je slavljen i hvaljen Uzviseni Allah). Kada se sanja ruzan san ne treba ga nikome govoriti.
 Stid je sav dobar i donosi samo hajr. Sejtan jede zajedno sa covjekom ako covjek nije spomenuo Allahovo ime na pocetku jela (Bismillah). 
Meleki donose savalat na osobu koja zanoći čista (pod abdestom). Muskarac musliman je obavezan da opere polni organ poslije obavljanja male nuzde, takodje i zena muslimanka. Nema valjanog braka bez velija (djevojcinog staratelja) i dva pravedna svjedoka.
U islamu je zabranjeno zaklinjanje necim drugim osim Allahom. Osobi koja zanoći čista -pod abdestom- se prima njegova dova kada god da se probudi u toku noći i uputi je Allahu, swt. Cetiri pravne škole zastupaju mišljenje da čovjeku nije dozvoljeno da dodiruje mushaf bez abdesta.
Covjek koji, braneci svoj imetak, pogine ima stepen sehida. Onome koga je zadesila nevolja, tjeskoba ili problem je zabranjeno da zaželi smrt. Dova koju neki musliman prouči za svoga brata muslimana u odsutnosti je dova koja se prima. Laz (neistina) je u islamu zabranjena cak i u Sali.
Najbolji musliman je onaj od cijeg jezika i ruku su sacuvani ljudi. Onaj ko se posveti ibadetu, Allah, swt, ce mu grudi napuniti bogatstvom i udalji ce od njega siromastvo. Ko petkom uci suru El-Kehf obasjava ga nur (svjetlo) od zemlje do nebesa, a na Sudnjem danu ce mu lice svjetliti. Kada insan kihne reci ce: “Elhamdulillah”, a onaj koji ga cuje odgovorit ce: “Jerhamukellah”. Proklinjanje muslimana (mumina) je isto kao i njegovo ubistvo.
U islamu je strogo zabranjeno da se stoji ili sjedi na necijem grobu. Allah dz.s. divi namazu u dzematu i ponosi se sa klanjacima pred svojim melecima. Ko želi da mu se nafaka uveca i da mu se život produži, neka pazi i redovno posjecuje svoju rodbinu. Covjek za sebe ne moze uciniti posao korisniji od zikra (sjecanja i spominjanja Allaha dz.s.) da bi se spasio Allahove kazne.
Japanski naučnik primio islam zbog ajeta o smokvi i maslinama
Prof. dr. Taha Ibrahim Halifa, profesor biologije na Univerzitetu El-Azhar i bivši dekan, otkrio je da je jedan veliki japanski naučnik u oblasti poljoprivrede prešao na islam nakon što je
otkrio veliku naučnu nadnaravnost u časnom Kur’anu. Naime, njegov istraživački rad tretirao je pitanje smokve i masline.
Taha Ibrahim kaže: ”Tvar methaleutonids luči mozak čovjeka i životinje u veoma malim količinama. Sastavljena je od proteina, a u sebi ima nešto i sulfora koji se može veoma lahko vezati sa cinkom, željezom i fosforom. Ova materija smatra se veoma važnom za životni opstanak čovjekovog
tijela, a naročito zato što smanjuje holesterol, uređuje metabolizam, ojačava srce i reguliše pravilno disanje. Profesor također kaže:
”Lučenje ove tvari iz mozga čovjeka počinje postepeno od 15. do 35. godine, a zatim se smanjuje do šezdesetih. Zato nije lahko da čovjek zadobije ovu tvar, a i kod životinja se, također, može naći u veoma malim procentima.”Kaže: ”Kada su se istraživanja usmjerila na pronalazak ove magične tvari među florom, i grupa japanskih naučnika dala se na istraživanje ove tvari koja ima najbolji uticaj na otklanjanje simptoma staračke oronulosti.
Naposlijetku su ovu materiju našli samo u dvjema vrstama biljaka, a one su: smokve i masline.”Dr. Taha Ibrahim pozvao je na razmišljanje o Allahovoj zakletvi smokvom i maslinom i vezivanju ove zakletve sa stvaranjem čovjeka u najljepšem obliku, a zatim njegov povratak na najniže stepene.
On kaže: ”Nakon što je ova tvar izdvojena iz smokve i masline, zaključili su da njena upotreba, pri popravljanju zdravlja čovjeka, samo iz smokvi, ili samo iz maslina, nije dala očekivani rezultat, pa su naposlijetku izdvojenu tvar pomiješali u omjeru 1:7 za masline.”Poslije toga, ova grupa japanskih učenjaka pokušala je pronaći najbolji odnos ove dvije biljke kako bi imali najbolji učinak.
Dr. Taha kaže: ”Ovaj japanski učenjak tragao je u Kur’ani-kerimu i vidio da se smokve spominju jedanput, a masline šest puta, te još jedanput indirektno u 20. ajetu sure El-Mu’minun: “I drvo koje na Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje, i začin je onima koji jedu.”
Dr. Taha Ibrahim poslao je sve informacije ovoj grupi japanskih naučnika koje je sabrao iz Kur’ani-kerima. Nakon što su se uvjerili da se u Kur’ani-kerimu još prije 1429 godina spominje sve ono do čega su i oni došli, vođa ovog istraživačkog tima prihvatio je islam, a tim je predao licencu o naučnom otkriću profesoru dr. Taha Ibrahimu.Istinu je rekao Uzvišeni Allah u Kur’ani-kerimu:
”U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!
Tako mi smokve i masline, /1/
i Sinajske gore, /2/
i grada ovog, sigurnog, /3/
Mi čovjeka stvaramo u skladu najljepšem, /4/
zatim ćemo ga u najniže nizine vratiti, /5/
samo ne one koji budu vjerovali i dobra djela činili, njima pripada nagrada neprekidna. /6/
Pa šta te onda navodi da poričeš obračun? /7/
 
Zar Allah nije sudija najpravedniji?!” /8/
Islamski Forum
Back to top button