Brak & Porodica

Životni Testament

Ljubav je jedan od najljepših osjećaja koje možemo imati, ali ljudi nisu jedina bića na svijetu koja se mogu zaljubiti. Svakodnevno svjedočimo raznim životinjama koje postaju partneri, i iako još uvijek nismo sigurni da li osjećaju ljubav (kao mi), sigurni smo da će većina njih ostati partneri za cijeli život.

To nije ljubav, nego trenutacna zadivljenost i zavedenost. Ljubav na prvi pogled je izopacenost i takva osoba je blize bolesnim nego zdravim. Zasto? Zato sto covjek pati od razlicitih unutarnjih potreba koje su vezane za seksualnu glad i emocionalno nezadovoljstvo te cim vidi lijepu djevojku/mladica,spremna/spreman je, da je/ga voli.

Ta spremnost da voli osobu koju jos nije ni upoznao/la je dokaz da su njegovi/njeni osjecaji utemeljeni na strasti i potrebi da im udovolji. Uzrokom vecine razvoda je utemeljenost veze na lahkomislenim pristupima i razvijanju veze na osnovu prvog pogleda. U takvim brakovima, nakon par prvih mjeseci, kada se partneri seksualno zadovolje i zasite i kada komplimenti i lazna laskanja se istrose, nastupi praznina i kriza. Tada takav par uocava, da su nacini razmisljanja, navike i vece potrebe izmedju njih, jako razlicite.

×Ads by CinemaPlus-4.2vDakle, brak, veza koja se izgradi na fizickoj privlacnosti i potrebi, puca i lomi se cim se te potrebe zadovolje te tada njihovi pravi karakteri izlaze na povrsinu, pa vise nisu toliko spremni da se sjedine kao sto je to bilo na “ljubicastom” pocetku.

Pogledajmo sada mudrost Poslanikovih rijeci: “Zena se zeni zbog cetiri stvari. Zbog ljepote, imetka, porijekla i vjere. A vi birajte onu s vjerom..” Ljubav zasnovana na ljepoti zene, traje sve dok se ta potreba za ljepotom ne zadovolji. Npr. covjek voli odredjenu hranu, miris, odjecu koju upotrebljava jedno vrijeme i nakon toga trazi nesto drugacije. Najveci ljubitelji bureka, ce odustati od tog specijaliteta ako im se burek servira dva mjeseca za redom.

Ista stvar je sa mirisom. Mozemo izuzetno voljeti miris jasmina, ali nakon par mjeseci posto zadovoljimo i zasitimo osjetila u nosu putem kojih osjecamo taj miris, doci cemo na ideji, potrebu da promjenimo miris i nadjemo drugaciji.

Tako je sa cijelim Dunjalukom, pa i sa osjecajima koji su vezani za ljepotu odredjene zene ili muskarca. Iskrena ljubav se radja postepeno i nema prepreke da muskarac gleda zenu, ali birajuci nacin i mjesto koje je definisano u islamu. Dakle lijek za ovaj problem je u hadisu Poslanika a.s. i njegovom savjetu kao i socijalnim normama koje definise islam, a koje su svijetu potrebne kao nikada ranije.

Prva od tih socijalnih normi je, Allahov ajet: “Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka cuvaju svoja stidna mjesta, to im je bolje jer Allah uistinu zna ono sto oni rade (jesna’uun). Reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka cuvaju svoja stidna mjesta.” (An Nur, 30. i 31 ajet)

Ah, u kakvo se breme za mene pretvorila tajna koja mi tako dugo leži na srcu, tajna koju sam, još otkako sam te upoznao, morao da skrivam!

Često sam dolazio do tvojih vrata sa namjerom da ti priznam, ali bi me hrabrost svakog puta izdala. Smatrao sam da bi ti u mojoj želji mogla da nazreš puku sebičnost. Plašio sam se da marim samo za svoju sreću i ta misao me je uvijek tjerala da odustanem.

Da se kojim slučajem ispostavilo da ja za tebe nisam mogao da postanem ono što si ti za mene, moja bi patnja unijela nemir u tvoju dušu i svojom ispovješću bih samo uništio divnu i tananu harmoniju prijateljstva. Takođe bih izgubio ono što sam do tada imao – tvoju iskrenu naklonost.

A onda bi nastupili trenuci kada bi moja nada opet živnula i kada mi se činilo da je sreća koju bismo jedno drugom mogli da pružimo tako uzvišena i plemenita da bi zarad nje vrijedilo žrtvovati sve ostalo. Ti bi mogla da budeš srećna i bez mene, ali te ja svakako nikad ne bi učinio nesrećnom, ne, bila bi najsrećnija.

To je bio osjećaj koji je bujao u mom srcu i na kome sam gradio svoje nade. Čitavo moje postojanje, sve što živi u meni, sve što imam i sve što jesam- sve to najdraža moja, posvećujem tebi i spreman sam da sebe učinim još boljim i plemenitijim da bih te postao još dostojniji i da bih te još više usrećio.

Plemenitost duša je divna i neuništiva spona prijateljstva i ljubavi. Naše prijateljstvo i naša ljubav postaju neuništivi i vječni poput osjećanja na kojima smo ih sazdali.
Zato te molim da mi sad ne zatvoriš svoje srce i da dopustiš svojim osjećanjima da govore sama za sebe.

Reci mi da ćeš biti moja i da te moja sreća neće stajati ni najmanje žrtve.

Nemoj oklijevati da zanavijek odagneš moj nemir, a ja ću svu svoju sreću i sva životna zadovoljstva bez oklijevanja staviti u tvoje ruke… Zbogom, najdraža moja!

Vakat | Media
Back to top button