Poučne Priče

Razgovor židova i čobana

Razgovor židovskog misionara i čobana muslimana

Prenosi se da je jedan židovski misionar naišao pored muslimanskog sela i htio je da svrati u selo sa namjerom da razgovara sa jednim od islamskih učenjaka koji je živio u tom mjestu, kako bi mu pokušao ubaciti sumnju u islam i Kur’an. Međutim, prije nego je ušao u selo, sreo je jednog čobana muslimana, pa je sām sebi rekao: ”Možda je nabolje da počnem od ovog nepismenog čobana i da njemu pokušam ubaciti sumnje u islam i njegovo učenje.”

Nazvao je selam čobanu i predstavio se kao musliman. Nakon što su izvjesno vrijeme razgovarali o svakodnevnici, Židov je rekao čobanu: ”Brate, jesi li primjetio da mi muslimani imamo ogromnih poteškoća prilikom učenja Kur’ana napamet, jer Kur’an ima trideset džuzeva (jedan džuz sadrži 20 stranica), a osim toga u njemu se nalazi mnoštvo sličnih ajeta koji se ponavljaju. Zašto mi ne bismo izbrisali te ajete koji se ponavljaju, jer od njih nema druge koristi osim njihovog verbalnog učenja i opetovanja.

Zatim je, uz smiješak, na kraju dodao: ”Brisanjem istih ili sličnih ajeta koji se ponavljaju, mi ćemo smanjiti broj dijelova (džuzeva) Kur’ana i olakšat ćemo sebi učenje Kur’ana napamet i njegovo ponavljanje.”
Sve to vrijeme čoban musliman je pomno slušao Židova, a kada je ovaj završio, čoban mu je rekao: ”Tvoj govor je vrlo lijep i ubjedljiv.”

Židov se obradovao takvom odgovoru, jer je mislio da je čoban nasjeo na njegovu zamku, a onda je čoban nastavio svoj odgovor, rekavši: ”Međutim, ja imam jedno pitanje za tebe. Zar ti u svom tijelu nemaš dijelova koju su isti, koji se dupliraju i od kojih nema neke posebne koristi, kao što su dvije ruke, dvije noge, dva uha, dva oka. Zašto ti ne bi odsjekao te duplikate, pa da se na taj način riješiš viška kilograma, da se time okoristi tvoje tijelo, jer onda hrana koju unosiš u organizam neće morat ići u te duple dijelove koji su višak. A osim toga, ti ćeš se osloboditi i odmoriti od nošenja duplog tereta na svome tijelu, jer ionako nemaš koristi od stvari i dijelova koji se ponavljaju.”
Čuvši čobanov odgovor, Židov je odmah ustao, spakovao je svoju prtljagu i potpuno razočaran i bijesan odustao je od daljenjeg putovanja.

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Islamski Forum
Back to top button