Različite Teme

Obavljajte namaz i dajite zekat

Ibadetom se naziva sve sto je Allah, s.w.t.,naredio

Ibadetom se naziva sve sto je Allah, s.w.t.,naredio, sto voli i sa cim je zadovoljan.Ibadet moze biti vidljiv sa svojom vanjskom formom kao sto je namaz, post, hadzdz, zikr , naredivanje dobra i sprecavanje zla, i nevidljiv, unutrasnji, onaj koji se odvija u srcu, bez vanjske forme kao sto je ljubav i mrznja , strah i nada, osjecaj poniznosti, i ostali unutrasnji osjecaji prema Allahu.
Nijedan ibadet osim namaza Allah, s.w.t., nije nazvao imanom, a Poslanik, s.a.w.s., je njegovo ostavljanje nazvao kufrom.

Svi ostali ruknovi islama se mogu izostaviti kad nema uslova za njihovo praktikovanje i u nekim situacijama koje je serijat propisao kao sto je spadanje obaveze davanja zekata, ili obavljanja hadzdza sa siromasnih, obaveze posta sa putnika, osim namaza koji je obavezan sve dok je covjek pri zdravoj svijesti(zdravo rasuduje).
Ono sto upucuje na velicinu namaza i njegovu vaznost je da se on uvjek spominje prije drugih ibadeta :”Oni koji vjeruju u gajb(nepoznato) , namaz obavljaju i od onoga cime smo ih opskrbili udjeljuju”

”Obavljajte namaz i dajite zekat”

Namaz se spominje i sam, a da se uz njeg ne spominje neki drugi ibadet, sto govori da je on stub vjre, a kad se spominju i hvale prijašnji poslanici istice se da su obavljali namaz:”Kad im se citaju ajeti Milostivog padaju nicice placuci”

Zatim se kude oni koji nisu bili takvi:”Njih naslijedise zli potomci koji namaz napustise i za pozudama se povedose”, a onda nas Allah ,s.w.t.,obavjestava da ce takvi lose zavrsit:”oni ce sigurno zlo proci”.Znaci bez namaza nece znati pravog puta niucemu, i sve dublje ce zapadati u zabludu.

Upitan je Poslanik, s.a.w.s., o najboljem djelu, pa je rekao:”Namaz u njegovom vremenu ”, zatim je upitan za ono koje je iza namaza , pa je rekao:”Dobrocinstvo prema roditeljima”, zatim je upitan za ono sto je iza toga, pa je rekao:”Dzihad na Allahovom putu”

Neki kazu da sama cinjenica da je pet dnevnih namaza propisano na mi’radzu ukazuje na njegovo posebno mjesto i vaznost.
Nema sumnje da je onaj ko ostavi namaz kafir shodno rijecima Poslanika,s.a.w.s., ”Zavjet koji je izmedu nas injih je namaz, pa ko ga ostavi on nevjeruje”. U drugom hadisu stoji:”Ono sto razdvaja roba od sirka i kufra je ostavljanje namaza”

Postavlja se pitanje koje je to ostavljanje kojim se izlazi iz vjere? Neki su rekli da je to namjerno ostavljanje jednog namaza , drugi misle da je to nekoliko namaza, ili da je to potpuno ostavljanje namaza, da ne klanja nikako.

Kada dzehenemlije budu upitane zbog cega su baceni u vatru prvo sto ce spomenuti je ostavljnje namaza:”Sta vas jedovelo u Sekar (dzehennem)? rekose: klanjaci nismo bili…”
U nekim hadisima koji govore o mi’radzu Allahov Poslanik, s.a.w.s., spominje da je vidio dzehennem i ljude kako im se glave razbijaju teskim kamenjem, da je upitao Dzibrila o njima pa mu je rekao da su to oni kojima je bilo tesko saginjati glavu na sedzdu i klanjati.

Pravi vjernici u namazu osjecaju zadovoljstvo i nalaze smiraj.Poslanik ,s.a.w.s., kaze:”Od dunjaluka su mi dragi mirisi i zene, a radost , sreca , smiraj i radost moga oka su u namazu”
Da bi to postigli nasa najveca briga treba da bude potpunost naseg namaza.Kada covjek osjeti da mu srce nije prisutno u namazu, mora preispitati svoj iman i truditi se da ga obnovi i ojaca.
Potrebno je razmisljati o znacenju onoga sto se uci na namazu, te biti svjestan svoje slabosti i nemoci pred Allahom dz.s., da se boji Allaha dz.s. kako se treba trba bojati i uz taj strah da se nada Njegovoj milosti i oprostu.

Kad se obavlja namaz mora se imati na umu da se namaz obavlja iz zelje za nagradom od Allaha s.w.t. i vidjenjem Njegovog lica sto je najveca nagrada jednom vjerniku.
Vjernik ne smije biti nemaran prema namazu i u namazu jer je to suprotno bogobojaznosti.Allah s.w.t. kaze:”Tesko onima koji obavljaju namaz, onima koji kad ga obavljaju prema njemu su nemarni”
Poslanik s.a.v.s. je rekao:”Najveci kradljivac je onaj koji krade od svog namaza.” Prisutni povikase:”Allahov Poslanice, kako covjek moze krasti od namaza?”On odgovori:”Ako ne upotpunjuje ruku’ ili sedzdu, ili tesbih izmedju ruku’a i sedzde”
Prenosi se od nekih ucenjaka da su reli:”Ako hoces da ti namaz bude valjn i da od njega imas koristi onda kad hoces da klanjas sjeti se da mozda vise neces imati priliku da klanjas”

VIŠE O NAMAZU I OSTALIM DUŽNOSTIMA NA OVU TEMU (KLIK)

Islamski Forum
Back to top button