Fetve & Propisi

Pitanje u vezi višeženstva

Pitanje:

Selamu aleikum.

Zelela bih ukratko da vam objasnim svoju situaciju i dobiti savet ako je moguce. Ja sam iz hriscanstva pre 7 godina konvertirala u islam. Bila sam udata, razvedena sam (u islamu). Zaljubila sam se u jednog sheikha iz dzamije u koju odlazim.

Zelim da napomenem da sam ja muslimanka, praktikujem islam, pokrivena sam i da sam se zaljubila bez harama. Allah je tako hteo da kad odem u dzamiju da ga slucajno sretnem vishe puta. Kako me zaljubljenost nije prestajala odlucila sam mu uz prisustvo trece osobe naravno priznati za svoja osecanja i ponuditi se za brak kao druga zena.

On je odgovorio da ce razgovarati sa svojom zenom jer ne zna kako ce ona odreagovati kad joj bude rekao a on ne zeli da je povredi s obzirom da nikada u braku nije napravila krupniju gresku. Cekala sam 3 meseca a onda sam ga odlucila pitati da li je doneo neku odluku. Odgovor je glasio da se proculo po dzamiji da se zelim udati za njega i da je to njemu jako zasmetalo, da sam trebala to ostaviti za sebe dok konacan odgovor ne dobijem i drugo da sada ima problema u kuci zbog mene te da mi ne moze ponuditi brak. Ja sam vec 2 nedelje slomljena, puno placem, ne mogu se koncentrisati na ucenje, stalno razmisljam o citavoj situaciji itd.

Citava situacija traje godina ipo dana odkada sam se zaljubila do danas. Ja sam u tom periodu razvila osecanja koja ne mogu istrgnuti. Cesto ustajem na nocni namaz i puno dowim ako to nije khair za mene da Allah swt ucini da ga moje srce zaboravi, ali ja to godina ipo dana ne uspevam. Pitala sam ga da li on sam po sebi ne zli brak sa mnom ili je do njegove zene, on je malo cutao i onda je rekao to nece nista promeniti.

Po nashem razgovoru sam uvidela da je on zeleo, ali da je odusto radi zene i Allahu alem dece, ja sam se druzila sa njegovom cerkom, kojoj sam jedanput pomenula visezenstvo i koja je explodirala uzeci u obzir da otac moze ozeniti drugu (curica ima 15 godina). Zenu sam takodje upoznala, bila je fina prema meni alhamdulillah, ali su sada svi prekinuli kontakt otkako im je on rekao za mene.
Mogu li dobiti neki savet od vas kako da nastavim dalje i sta da radim? Da li da mu napisem pismo i opshirno opishem svoja osecanja i da cu ga cekati dok ne resi situaciju u kuci koliko je potrtebno pa i godina. Jako mi je tesko, ne znam sta uciniti. Imala sam veliku nadu s obzirom da je on sheikh i da je sa tom zenom 20 god u braku i da je ona i cerka sheikha i arapka, mislila sam da nece biti problema..

Po dzamiji se sada prica da sam htela brak da im rasturim.. I to me jako pogadja jer verujte mi wAllahi htela sam se udati cistih namera za njega. Razmisljala sam i o tome sta cu mu traziti za mehr.. Samo da me voli fi sabilillah i poduci islamu, nista vise, to bi mi bio najlepsi mehr!

Ipak sam oduzila oprostite, Allah vam dao svako dobro i na dunjaluku i na ahiretu, amin.

Selamu aleikum!

Odgovor:

We alejkumusSelam we rahmetullahi we berekatuhu,

Smatram da si tu osobu dovoljno dugo čekala, i sama si uvidjela da članovi njegove prve porodice ne prihvataju višežemstvo. Mislim da je najbolje da postiš i na taj način samoj sebi pomogneš, shodno smjernicama koje je ponudio Poslanik, a.s. Davanje lažne nade samoj sebi, odavanje očaju i jadanju, ne pridonosi dobro tvome zdravlju i vjerovanju.Okreni se Gospodaru svih svjetova, kad već imaš dovoljno slobodnog vremena, moj ti je savjet da kreneš učiti Kuran napamet. Korak po korak, druži se s učenim sestrama, posjećuj halke zikra, i nikome ne govori naglas da imaš taj nijjet.

Iskreno Allaha radi ajet po ajet izučavaj, koristi i knjige tefsira za bolje razumijevanje naučewnog i pročitanog. U tome je spas i ovoga i budućeg svijeta. Allah će ti kad dođe vrijeme sigurno ukazati na osobu koja će biti podobna za tebe, i koja će kroz tvoj moral i bogobojaznost poželjeti da budeš odgajatelj u okviru nove islamske porodice.

A Allah najbolje zna!

JASMIN ĐANAN, prof.

Islamski Forum
Back to top button