Učimo o Islamu

Kako se uzima abdest

Kada želiš uzeti abdest, zanijeti ga srcem

Kada želiš uzeti abdest, zanijeti ga srcem, jer se djela vrednuju prema nijjetu. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Djela su prema namjerama.“ (NIJJET)
Nijjet se ne izgovara rijecima, jer to nije od sunneta Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, vec je to (novotarija) bid’at koga se dužnost kloniti. Od Ebu – Hurejre, radijallahu anhu, se prenosi da je kazao: “Vidio sam Aliju, radijallahu anhu, kada je uzimao abdest. Prao je šake sve dotle dok bi postale ciste… Na kraju je rekao: ‘Želio sam da vam pokažem kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzimao abdest.’

2. Izgovoriti Bismillah
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Nema abdesta onaj ko prilikom njegovog uzimanja nije spomenuo Allahovo ime.

“ Ako bi covjek iz zaborava ispustio izgovor „bismille“, abdest bi bio valjan.

Imam Ahmed kao strucnjak hadisa kaže: “O ovom poglavlju nije ništa pouzdano preneseno.”
“Šejh Usejmin zakljucuje da je “bismilla” na pocetku abdesta u ovom slucaju sunnet, a da se utvrdi pouzdanost predaje o ovoj temi, bilo bi izgovaranje‚ bismille’ obavezno”
Stalna komisija za fetve međutim kaže da je hadis prenesen preko više puteva koji jacaju jedni druge, te je po njima izgovaranje “bismille“ vadžib. Allah, dželle še’nuhu najbolje zna.

3. Oprati šake tri puta vodom, prvo desnu pa lijevu
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: “Kada uzimate abdest, pocnite sa vašom desnom stranom.“
4. Izaprati usta (desnom rukom) I nos (lijevom rukom) tri puta vodom, uzimajuci vodu za usta i za nos iz desne šake odjednom.

Prilikom cišcenja nosa uvuci vodu u nos, a zatim izbaciti iz nosa koristeci pri tome lijevu šaku.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: ”Kada uzimaš abdest, dobro isperi usta.”
Isto tako kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Upotpuni abdest i istrljaj između prstiju i dobro isperi nos ako ne postiš.”
5. Oprati lice tri puta od uha do uha i od korijena kose na celu do vrha brade, i provuci prste kroz bradu. Uzvišeni Allah kaže: “… operite lica svoja…“ (El-Maide, 6.)
Treba provuci prste kroz bradu, jer je Ammar Ibn Jasir, onome ko se zacudio što to cini, rekao: “Šta mi smeta da to i ja radim kada sam vidio da Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, provlaci prste kroz svoju bradu.?!“

6. Oprati tri puta ruke od vrhova prstiju do iza laktova, desnu pa lijevu.
Uzvišeni Allah kaže: “… i ruke svoje do iza lakata…“ (El-Maide, 6.)
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Moji sljedbenici ce od tragova abdesta na Sudnjem danu doci sa bijelim oznakama na celu i bijelim rukama i nogama. Zato, ko je od vas u stanju prati i više od onoga što se pere za abdest, neka pere.“

Abdest namaz Slikovni prikaz

7. Potrati (mesh) glavu vlažnom rukom jedanput, pocevši sprijeda nazad i obratno.

Uzvišeni Allah kaže: “… i glave svoje potarite…“ (El-Maide, 6.)
Prilikom potiranja glave mokrom rukom prvo poceti sa prednjom stranom, jer u hadisu stoji da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svojim rukama potrao glavu tako što je poceo sprijeda glave i povukao ih do potiljka, a zatim ih vratio nazad.“

Kada želiš uzeti abdest, zanijeti ga srcem

Što se tice potiranja vrata, ne postoji ni jedan vjerodostojan hadis da je to Poslanik sallallahu alejhi ve sellem cinio, tako da se ne smije ni raditi. Postoje dva neprihvatljiva hadisa o potiranju vrata. Prvi prenosi imam Ahmed u kojem se kaže da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, potirao glavu toliko da je dostigao prostor između ušiju na zadnjem dijelu glave i dio vrata ispod toga.
8. Potrati uši jednim kažiprstom unutrašnjost i palcem vanjski dio.

“Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, potrao je uši tako što bi kažiprste stavio u uši, a palceve iza ušiju.“
Ruke se ne kvase posebno za potiranje ušiju vec se istom vodom od mesha glave potiru i uši. Prenosi se od Ebu- Umame, radijallahu anhu, da je kazao:
“Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, uzeo je abdest, pa je umio lice tri puta, oprao ruke (iznad laktova) tri puta i potrao glavu, a potom rekao: ‘Uši su dio glave.’
9. Oprati noge tri puta od vrhova prstiju do iza clanaka, desnu pa lijevu.

Uzvišeni Allah kaže: “… i noge svoje do iza clanaka…“ (El-Maide, 6.)
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Kada uzimaš abdest, istrljaj izmecu prstiju.“
Sunnet je da se to cini malim prstom lijeve ruke. Prenosi se od El-Mustevreda Ibn Šeddada, radijallahu anhu, da je rekao: “Vidio sam Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da pere prste nogu malim prstom njegove ruke.“
A nakon toga broj 10. Operemo prvo desnu, a onda lijevu nogu do iza clanaka (tri puta)
….::::Vidjeti Više ovde ::::….

Islamski Forum
Back to top button