Fetve & Propisi

Problemi u braku zbog svekrve

PROBLEM:
Selam alejkum! U braku sam već dvije godine. Ni suprug ni ja nismo klanjali i nismo se pridržavali islamskih propisa sve dok nas nije zadesila nevolja, kao i mnoge ljude koji se sjete Uzvišenog Allaha kad zapadnu u nevolju. Naime, nemamo djece i na pregledima je ustanovljeno da je sve uredu i sa mnom i sa suprugom, tako da smo onda odlučili da odemo hodži, koji nam je rekao da imamo sihre…

Naravno, mi u to nismo povjerovali jer odmah smo pomislili ko bi to i zašto nama uradio? Nakon toga, od tog hodže otišli smo kod drugog, trećeg i svi su nam rekli isto: da su nam napravljeni sihri na brak i djecu i nafaku, i da nam je to doneseno u kuću. Rečeno nam je i otprilike ko bi to mogao biti. U pitanju je suprugova bivša djevojka koja ima nemuslimansko ime i koja potječe iz miješanog braka. Ali, tu dolazi do problema jer nesvjesni prenosnik je njegova majka koja se s tom djevojkom družila sve vrijeme iako je imala mene za snahu. Moj suprug je napada, a ona negira i na kraju, kad je otišla hodži, priznala je da se viđala sa njom i obećala da više neće. Od toga je prošlo pola godine i mi se liječimo.

Međutim, od tada ja imam problem sa suprugom. To je tihi problem, ali on mene izjeda. Kad je nastala ta situacija, ja sam odmah posumnjala na njegovu majku, jer nikad nije bila za naš brak i uvijek je govorila da usporimo jer se družila s tom djevojkom. Onda je govorila da ne bismo još trebali imati djecu, da smo još mladi za to. I ja sam znala da ona ima veze s tim. Kad sam to rekla suprugu, on mi je rekao da ne zna hoće li ostati u braku sa mnom ako se ne potvrdi da ona stoji iza svega. I kada mu je više hodža ponovilo istu priču, nije se ni izvinio niti bilo šta drugo učinio. Još me je udario kad sam sve to u lice rekla njegovoj majci, jer ne želim dopustiti da neko stane između mene i mog muža.

Tada mi je rekao da je tako postupio jer nisam smjela povisiti ton na njegovu majku. Ona je ispala žrtva, a ja budala i kasnije sam joj se još morala izviniti. Nakon toga, on se zaista promijenio, problemi su nas zbližili, ali on mi je rekao da moram da budem u dobrim odnosima sa njegovom majkom, inače nećemo ostati u braku. Naravno, ja nikad nisam preboljela to što je on stao na majčinu stranu, ni to da možda nećemo imati djece, ako Allah tako bude htio, i da on i dalje brani majku više nego ženu. Stalno mi je mislima: Pa sa mnom će starost dočekati, ja sam tu kad ima problema, a ne njegova majka… Jednostavno ne mogu da pređem preko toga…

Trudim se jer moram zbog muža, ali mi je teško… Prvo ne znam šta znači nesvjesno prenijeti sihre? Kako neko može biti omađijan da mi nešto stavi u kuću?I On to pravda govoreći da je ona jadnica isto pod djelovanjem sihra. Svi su pod sihrima, samo ja nisam! Ona hoće da se pita za sve, u sve se razumije i uvijek je u pravu, i, naravno, uvijek od sebe napravi toliku žrtvu da ja sebi ne mogu doći. A on radi sve što ona kaže. U tim trenucima pomislim: Pa oženjen si, čovječe! Majka je majka. Poštuj je i voli, niko ti ne brani, ali ne prelazi granice normalnog. Vratio me kući roditeljima nakon što sam ja rekla da je njegova mati kriva što mi se desilo hiljadu stvari… i ja sam popustila i izvinila se i vratio me.

Kako da se ponašam prema njemu? Ima li on toliko pravo razdvajati majku i ženu? Ima li pravo toliko braniti majku iako nam kvari brak? Kad god mu kažem da ne može tako, on kaže da je to dozvoljeno po islamu i kraj razgovora. Da li ja, po islamu, moram trpjeti svekrvu pred kojom moj muž ne smije reći da mi sve priča jer ona to ne podržava? On je zaluđen njom. Imam majku i dragi Allah mi je svjedok da bih svako zlo primila samo da nju mimoiđe, ali opet moj suprug je moj suprug. Molim vas za savjet! Da vas dragi Allah nagradi!

SAVJET:

Alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuhu, draga sestro! Na samom početku molim Uzvišenog Allaha da ovaj odgovor, savjet, shvatiš kao pismo jedne sestre, žene, koja ti istinski želi pomoći, bez obzira što ti se možda, u prvom trenutku, neće svidjeti sadržaj! Draga moja sestro, sigurna sam da si ovu ispovijest pisala u trenutku velike ljutnje kada ti šejtan prokleti nije dao da u svom mužu i svekrvi vidiš nijedan trun dobra, a ubijeđena sam da se u njima krije puno hajra i da su ga ispoljavali prema tebi.

Draga moja, dozvolit ću sebi da malo dublje analiziram ovaj tvoj problem i da ti ukažem na ono čega sigurno nisi svjesna. Jako si tužna što do sada nemaš djece i zbog toga strahuješ da bi mogla da izgubiš i muža. Toga sigurna nisi svjesna i teško da ćeš sama sebi to ikada priznati, ali ja sam sigurna da je tako i to je sasvim prirodno kod svake žene koja nema potomstvo.

Zbog toga strahuješ da bi tvoj muž mogao ponovo uspostaviti kontakt sa bivšom djevojkom i iz tog razloga ne želiš je nikako u blizini svoje porodice… Želiš joj zatvoriti sve puteve do tvoje kuće… I to je sasvim normalno… Međutim, nije normalno da te bol toliko zaslijepi, pa da sav svoj bijes tako dugo iskaljuješ na svekrvi iako znaš da je to siguran put za gubitak supruga!

Iako ste išli kod nekoliko “hodža”, svaki od njih morao vam je reći da džin u većini slučajeva laže i kada odlazi želi da napravi štetu veću od koristi. Zar to nisi do sada primijetila? Bili ste kod trojice, a još uvijek nisi ostala trudna, samo se fitna u vašoj kući povećala do te mjere da postaje teško podnošljiva i nikako ne sluti na dobro… Vjerujem da tvoja svekrva uistinu nema ništa sa tim sihrima ako ih je uopće bilo (možda sumnjate u eventualne poklone ili nešto slično što je primala od te djevojke, ali sumnja je od šejtana). Nisam razumjela da je ona priznala da je saučesnik u eventualnom sihru.

Čak i da jeste, čak i da je do te mjere pogriješila zbog toga što se viđala sa njom, subhanallah, obećala je da više neće i time bi trebalo da nastavite da živite normalnim životom, a ne da dozvoliš da te gorčina izjeda i uništava tvoj brak i funkcioniranje uopće. Treba da iskoristiš ovu situaciju u svoju korist, mila, i da ostvariš ispunjenje želja na dunjaluku i na ahiretu jer Uzvišeni obećava: “Nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju, a Allah voli one koji dobra djela čine; i za one koji se kada grijeh počine ili kada se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole, a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? I koji svjesno u grijehu ne ustraju.” (Alu Imran, 133–135)

Što se tiče sihra, znaj da se i on dešava sa Allahovom dozvolom, a onaj koga Allah zaštiti, niko mu ne može nažao učiniti, pa potrudi se da postigneš Njegovu zaštitu i pomoć koja se ničim ne može spriječiti. “Ako ti Allah dadne kakvu nevolju, niko je osim Njega ne može otkloniti, a ako ti zaželi dobro, pa – niko ne može blagodat Njegovu spriječiti; On njome nagrađuje onoga koga hoće od robova Svojih; On prašta i milostiv je.” (Junus, 107)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Kada moliš, moli od Allaha. Kada tražiš pomoć, traži je od Allaha. Kada bi se svi ljudi udružili da ti pomognu u nečemu što ti Allah nije propisao, ne bi uspjeli u tome. A kada bi se udružili da ti naškode u nečemu što ti Allah nije propisao, ne bi uspjeli u tome. Mastilo se osušilo i stranice su zatvorene.” (Tirmizi, Ahmed)

Dušo moja, vjeruj mi da ti pišem kao rođenoj sestri i želim da ti otvorim oči i u ime Allaha otklonim od tebe gorčinu koja ti razara dušu i koja nije dobra za tvoj iman jer toliki očaj je jednak nezadovoljstvu Allahovom odredbom, a mi muslimani vjerujemo da sve što se dešava i zbiva, biva po Allahovoj volji i Njegovom određenju i da nam naš Gospodar ama baš nikada neće nepravdu učiniti.

Poslušaj svoju sestru i okreni novu stranicu svog života. Ako su vam nalazi uredu (a čak i da nisu, Allah je kadar da ih promijeni), opusti se i iskoristi blagodati dove sa čvrstim ubjeđenjem da će ih Milostivi uslišati, jer On je Onaj koji život i smrt daje, koji iz živog izvodi neživo i i iz neživog živo… Njemu je to lahko! Lično poznajem jako puno bračnih parova koji su nakon 7, 9, 12 godina steriliteta za koji nije bilo nade u izlječenje, dobivali djecu i uživali u blagodatima i iskušenjima roditeljstva.

Ti sada imaš veći problem od toga što još nisi rodila, imaš krizu braka koju si lično izazvala stalnim napadima na majku svog muža, nad kojim ona, a ne ti, ima najveće pravo, bez obzira svidjelo se to tebi ili ne. Njemu supruga može biti svaka žena koja nema šerijatske zapreke da sa njom sklopi brak, a majka je samo jedna, sa svim svojim dobrim osobinama i mahanama, i on joj uvijek mora činiti dobročinstvo.

Ukoliko to uskoro ne shvatiš, bojim se da ćeš izgubiti muža kojeg očigledno jako voliš! Dušo moja, sigurna sam da ne bi voljela da budeš sebeb svom mužu da gori u džehenemskoj vatri zbog lošeg odnosa prema majci. Sigurna sam da ti ne bi željela da se tvoj muž nađe u situaciji Alkame!

Jednom prilikom Abdullah b. Avf sjedio je kod Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada mu je došla neka osoba i obavijestila ga da je Alkama na smrtnoj postelji, ali ne može da izgovori la ilahe illallah! Nakon toga Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je da li je, inače, klanjao, pa kada mu je pozitivno odgovoreno, zajedno sa grupom ashaba zaputio se Alkami. Kada su ušli tom mladiću, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: “Izgovori: la ilahe illallah!”, a on je rekao: “Ne mogu!” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: “A zašto?”

Odgovoreno mu je: “Bio je neposlušan svojoj majci!” Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: “Je li mu živa majka?”, na što su mu odgovorili da jeste, pa je zatražio da mu pozovu Alkaminu majku i kada je ona došla, Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, upitao je: “Je li ovo tvoj sin?”, a ona je odgovorila: “Da.” Tada joj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavio sljedeće pitanje: “Šta misliš kada bi bila potpaljena velika vatra, a tebi rečeno: “Ako se budeš za njega zagovarala (halalila mu), otklonit ćemo je od njega, a ako ne budeš, spalit ćemo ga u ovoj vatri: da li bi ti za njega zagovarala (da li bi mu halalila)?”

Na te Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi majka je rekla: “Allahov Poslanice, halalim mu!” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao joj je: “Posvjedoci Allahom i sa mnom da si zadovoljna njime!” Ona je rekla: “Allahu moj, svjedočim Tobom i Tvojim Poslanikom da sam, uistinu, zadovoljna svojim sinom!” Tada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao Alkami: “Mladiću, izgovori: la ilahe illallahu vahdehu la šerike leh. Ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu!” Tek tada je Alkama izgovorio šehadet, a Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, tada je rekao: “Hvala Allahu, koji ga je spasio od Vatre!”

U verziji ovog hadisa koju bilježi hafiz Zehebi navodi se da je Alkama puno klanjao, postio i sadaku dijelio, ali je davao prednost ženi nad majkom, pa je to bio razlog što nije mogao izgovoriti šehadet prilikom umiranja. Otuda je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, koji je klanjao dženazu Alkami, i upozorio: “Skupino muhadžira i ensarija! Ko da prednost supruzi u odnosu nad majkom, neka je na njega Allahovo prokletstvo, prokletstvo meleka i svih ljudi! Ko tako postupa, a ne pokaje se, ne uljepša svoj odnos prema majci i ne zatraži njeno zadovoljstvo, neka zna da Allah neće primiti ništa od njegovih dobrih djela. Allahovo zadovoljstvo je u njenom zadovoljstvu, a Allahova je srdžba u njenoj srdžbi!”

Ružo moja, nikada nemoj dovoditi muža u situaciju da bira između tebe i majke, jer ti si ona koja želi da postane majka i nemoj rizikovati da izgubiš i muža i priliku da imaš dijete!

Ja sam sigurna, uz Allahovu pomoć, kada prihvatiš upute iz Kur’ana i sunneta za rješenje problema u kojem se nalaziš, da ćeš uskoro, sretna i zadovoljna držati u naručju svoje čedo, inšallah i da ćeš tada razumjeti da nijedna majka ne želi zlo svom djetetu. Kod svake starice, pa i rođene majke, postoje osobine koje nam se možda ne sviđaju jer one sa svojim životnim iskustvom uvijek žele u svemu da učestvuju i svoje mišljenje daju, ali nikada nemoj misliti da je to iz zle namjere, i kako nađeš opravdanje svojoj majci, molim te, nađi i njegovoj i ne dozvoli šejtanu da ti stalno ubacuje šubhe. Dušo moja, uvijek budi zadovoljna Allahovom odredbom, pa će ti On dati iz Svoje milosti i više od onoga što želiš jer Milostivi ispunjava Svoja obećanja.

“Robe Moj, ti želiš jedno, Ja drugo, a uvijek se dešava onako kako Ja hoću. Pa ako se prepustiš onome što Ja hoću, pružit ću ti i ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučit ćeš se sa onim što hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću!” (Hadis kudsi)

Izađi iz prošlosti i okreni novu stranicu svog, ljepšeg života. Zatraži iz obilja Gospodara svoga da ti podari ono što je hajr za tebe, jer: “Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. – A Allah zna, a vi ne znate.” (El-Bekara, 216)

Prema svom mužu se ponašaj kao prema osobi kojoj je Allah dao najveće pravo nad tobom i pomozi mu da zaradi Džennet i postigne ispunjenje vaših snova putem dobročinstva prema majci kojoj ne smije reći ni “uh”, jer mu je to Gospodar zabranio. Svojoj svekrvi na zlo dobrim uzvrati i primi njeno pokajanje kako bi Uzvišeni Allah prešao preko tvojih loših postupaka i podario ti svako dobro na ovom i budućem svijetu.

Ako poslušaš svoju sestru, vidjet ćeš u skoro vrijeme, inšallah, plodove svoga truda. Time ćeš sigurno kupiti muževu ljubav i poštovanje, izazvati stid kod svekrve, a ono što je najvažnije, postići ćeš Allahovo zadovoljstvo, inšallah, i ispunjenje obećanja da ćeš postati veoma sretna. “Dobro i zlo nisu isto, zlo uzvrati dobrim pa će ti i neprijatelj prisni prijatelj postati. To mogu samo strpljivi, to mogu samo sretni.” (Fussilet, 3435)

Vidjet ćeš, mila, da ćeš i sama osjećati veliko olakšanje nakon što izađeš iz prošlosti jer život je veoma kratak i ništa na ovome svijetu nije vrijedno jedne sekunde izgubljene na očaj, srdžbu i analiziranje izgubljenog vremena.

Molim Uzvišenog Allaha da tvoju srdžbu zamijeni blagošću, da tvoju tugu zamijeni srećom, da odnos između tebe i svekrve bude kao odnos između kćerke i majke, a odnos između tebe i tvog muža bude kao odnos između Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i Ajše, radijallahu anha. Molim Ga da vas obraduje čestitim evladom koje će biti ponos roditeljima i uzor svim iskrenim mu’minima, ako je to za vas hajr ili da vam zamijeni onim što je za vas bolje, a da budete zadovoljniji Njegovom pravednom odlukom! Allahumme amin!

Odgovorila: Nađa Dizdarević

Islamski Forum
Back to top button