Različite Teme

Karta za Džennet

Ovo je tvoja karta za Džennet!

Jedan mudrac je rekao: “‘Kako su jadni oni koji žude za dunjalukom (ovim svijetom). Žude za njim, a odlaze sa njega ne okusivši i ne osjetivši ono najslađe na njemu.’ Kada su ga upitali: ‘Šta je to najslađe na dunjaluku?’, on je odgovorio: ‘Ljubav prema Allahu, svjedočenje Njegovog postojanja i neprekidno spominjanje Njegovog imena.’”

“Ako si svjestan da ćeš umrijeti, prije ili poslije, ako svakog dana gledaš ljude kako napuštaju ovaj svijet, i bogate i siromašne, i mlade i stare, i sretne i nesretne, znaj da će i na tebe doći red, kad – tad, pa nemoj da odeš sa ovog dunjaluka a da nisi pripremio opskrbu za drugi svijet, da nisi uzeo kartu za Džennet. “

Voljeti Allaha iznad svega drugog, uspostaviti kroz ibadet lijep odnos s Njim, stalno Ga se sjećati i spominjati Njegovo ime, naći u tome svoj odmor i smiraj, bježati Allahu od problema, a ne bježati u probleme okrećući se od Allaha, istinski strahovati samo od Allaha, istinski se oslanjati, nadati i pouzdati se samo u Njega, sve činiti samo u Njegovo ime – to je džennet na dunjaluku i to je blagoslov sa kojim se ništa ne može porediti.

Jesi li osjetio Džennet na dunjaluku?

U ovakvom stanju čovjekovo srce treperi od radosti do te mjere da čovjek pomisli: “Ako džennetlije život provode u ovakvom stanju, onda im je, zaista, data velika blagodat.” Jesi li osjetio ovaj Džennet? Jesi li kušao njegov ukus? Ako jesi, onda dobro znaš o čemu govorimo. Ako nisi, onda pohitaj ka njemu, jer te i Uzvišeni Allah tamo poziva.

Ko god nađe radost svoga srca u pokornosti Uzvišenom Gospodaru, Allahu, znat će obradovati i srca drugih ljudi. Ko to ne uspije, takav na dunjaluku ne nalazi ništa osim nemira i nespokoja. O ovome svjedoče oni čija su srca živa i osjećajna.

Možda će vas još zanimati: Vodič ka ispravnom vjerovanju i odgovor sljedbenicima širka i ateizma

Ali, oni čija su srca mrtva i slijepa da bi prepoznala istinu islama, samo druge mogu udaljiti od Allaha. Budi na dunjaluku putnik kojem je ovaj svijet sredstvo, a ne cilj! Tvoj cilj, naš cilj je Džennet, pa kada te neko pozove da na svome putu ka Džennetu (dunjalučkom i istinskom – ahiretskom) zastaneš, ti nemoj stati, već i njega pozovi da ti se pridruži i predoči mu ljepote kojima hitaš.

“Požurite ka oprostu Gospodara vašeg i Džennetu prostranom kao što su nebesa i Zemlja prostrani, pripremljenom za bogobojazne.”1

Karta za Džennet

A da čovjek samo zna kakav je Džennet, kakva su njegova uživanja, radosti, sreća i ljepote, ne bi ni sekunde oklijevao na tom putu i trudio bi se svim silama da ga zaradi. Za Džennet treba da rade radnici, za njega treba da se takmiče vjernici, u traganju za njim čovjek treba da provede svoj život ostavljajući ono što je manje vrijedno.

Jesi li svjestan da ćeš umrijeti?

Ako si svjestan da ćeš umrijeti, prije ili poslije, ako svakog dana gledaš ljude kako napuštaju ovaj svijet, i bogate i siromašne, i mlade i stare, i sretne i nesretne, znaj da će i na tebe doći red, kad – tad, pa nemoj da odeš sa ovog dunjaluka a da nisi pripremio opskrbu za drugi svijet, da nisi uzeo kartu za Džennet.

Ako pitaš za djela i puteve koji vode do Dženneta, Uzvišeni Allah pojašnjava ih u Kur’anu gdje kaže: “I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kad su u izobilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savladavaju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji djela čine i za one koji se, kada grijeh počine ili kad se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah?! – I koji svjesno u grijehu ne ustraju.”2

Komplet-knjiga-ik-darut-tevhid

Kod nas možete naručiti knjige iz Izdavačke kuće Darut-tevhid. Uz svaku narudžbu kompleta dobijate na poklon knjigu “Tri temelja” ili knjigu “Buđenje srca dovama i zikrovima – sažetak”.

Također, Uzvišeni Allah kaže: “Vjernici su (na Sudnjem danu) uspjeli, oni koji molitvu svoju ponizno obavljaju, i koji ono što ih se ne tiče izbjegavaju, i koji milostinju udjeljuju, i koji svoja stidna mjesta čuvaju – osim od žena svojih ili onih koji su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju; a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju, i oni koji o povjerenim im emanetima i ugovorima svojim brigu brinu, i koji molitve svoje na vrijeme obavljaju – oni su dostojni nasljednici, koji će Džennet naslijediti, oni će u njemu vječno boraviti.”3

Stoga, budi čvrsto uvjeren da Džennet postoji, pa je li vrijedi riskirati i potrošiti ovaj kratki život na igru i zabavu zaboravljajući na Allaha, Njegove propise, naredbe i zabrane, te nakon toga doći na Sudnji dan “praznih” džepova.

Nemoj da te šejtan prevari, “igraj na sigurno”, živi ovaj život u skladu sa islamom, obavljaj ono čime te Allah zadužuje, ali uzmi i svoj udio na dunjaluku, umjereno u svemu. Bori se za Džennet, za to vječno uživanje koje nikad neće proći, zamisli samo: vječno uživanje, hurije, porodica, radost, izobilje hrane i pića, rijeke i mora, vječna sreća, nikako ne prolazi, nema smrti, nema tuge, nema bolesti i boli…. ZAUVIJEK. Pa zato, neka tvoj završetak na ovom prolaznom životu bude sa šehadetom, sa dobrim djelima, sa namazom. To je recept za Vječnu kuću, ako Bog da.

Ovdje možete naručiti knjigu Svojstva Poslanikovog, sallallahu alejhi ve sellem, namaza od abdesta do zikra

Nemoj da te zavede tako često ponovljena fraza: “bitno je da sam dobar u duši, da imam dobro srce.” Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao je najbolje i najbogobojaznije srce, pa je opet pored te činjenice toliko klanjao da su mu noge oticale od stajanja, kao što je činio i mnoga druga dobra djela. A svi njegovi drugovi povodili su se u tim djelima za njim.4

Ali – Imran, 133. ↩︎
Ali – Imran; 133 – 135. ↩︎
El-Mu’minun; 1-11. ↩︎
Ovaj članak napisan je iz knjige: “Put sreće & zadovoljstva” od grupe autora, str. 37. – 42. ↩︎

Islamski Forum
Back to top button