Historijske Teme

Džingis kan, tiranin ili legenda?

Za neke, kan je bio nemilosrdni tiranin

Za neke je Džingis-kan bio nemilosrdni tiranin, odgovoran za smrt više od 40 miliona ljudi, desetine ukupnog svjetskog stanovništva u 13. stoljeću.

Međutim, brojni Mongoli smatraju da je osnivač njihovog carstva kroz historiju jednostavno pogrešno prikazivan. Reporterka Al Jazeere Marga Ortigas upoznala je jednu takvu grupu u Ulan Batoru.

Poštovaoci Džingis-kana se mole i od svemira traže blagoslov. Vjeruju da je sve na svijetu dio Božijeg plana, te da su mir i sreća krajnji cilj i pravo čovječanstva. Njihov vođa je Davaanyam Purev, bivši graničar.

“Ja sam 30. princ. Pripadam 29. generaciji potomaka Tuluija, najmlađeg sina Džingis-kana. Čuvar sam njegove filozofije i moja obaveza je da je prenosim svijetu”, rekao je Davaanyam.

Princ Davaanyam, kako ga zovu, kaže da je, poput svih drugih Božijih poslanika, njegov predak, legendarni ratnik Džingis-kan, neshvaćen, da je govorio o jednakosti i zajedništvu, ali da ljudi u njegovo vrijeme nisu bili spremni za takva učenja.

Dom je cijeli univerzum

“Sljedbenici Džingis-kana vjeruju da je svijet sada spreman, da je čovječanstvo napredovalo i da drugačije razmišlja. Njihova svetišta odraz su onoga u što vjeruju – otvorena i bez zidova, simbol direktne veze s nebom i sa svime na Zemlji”, izvještava Marga Ortigas.

Međutim, koncept Džingis-kana kao osobe koja je zagovarala mir nije baš popularan. U Ulan Batoru je nedavno otvoren muzej koji ga slavi kao velikog osvajača, što je dio pokušaja Mongola da sačuvaju svoj identitet i historiju.

“Djeca moraju poštovati svoje roditelje, roditelji nebo, a njihov dom je hram”, kaže Davaanym Purev iz Akademije Džingis-kana.

Okrenutost porodici dio je mongolske tradicije. Međutim, vjerovanja ovih poštovalaca Džingis-kana protežu se izvan granica njihove zemlje.

Prema učenjima koja slijede, njihov dom je cijeli univerzum, a porodica su svi koji žive u njemu.

Link
Source
Islamski Forum
Back to top button