Fetve & Propisi

Teret zbog mnogobrojnih grijeha

Samo Allah Uzviseni zna koliko se kajem zbog toga

Esselamu alejkum! Prije 9 godina zeljela sam da se pokrijem, medjutim roditelji nisu bili za to. Bila sam jako tuzna zbog toga. Onda sam pocela da radim i stvari su krenule naopako, prvo sam pocela zapostavljati namaz, a onda sam potpuno prestala klanjati. Poslije toga sam mnogo ruznih stvari uradila. Samo Allah Uzviseni zna koliko se kajem zbog toga, koliko se nadam Njegovoj milosti i koliko se bojim kazne, pa ako mozes da me posavjetujes kako da izadjem iz ovog stanja.

SAVJET:

We alejkumus selam draga moja sestro! Povratak Milostivom Gospodaru i ostavljanje grijeha je veličanstven čin koji se ne može mjeriti sa bilo čime na ovom dunjaluku. Zbog toga šejtan prokleti na različite načine želi da obezvrijedi to pokajanje. Najčešći je primjer poput tvoga kada on insana uvjerava da su njegovi grijesi veći od Allahove, subhnallah ve teala milosti, a takvim Allah poručuje: “Najviše se rasrdim na Moga roba koji učini grijeh i pomisli da je taj grijeh veći od Moga oprosta i milosti!“ (Hadis Kudsi)

Mila moja sestro, elhamdulillah, kada si svjesna svojih grijeha i grešaka i kada se kaješ zbog njih. Znam da ti nije lahko i da duša boli a posebno kada analiziraš i vidiš koliko si sama sebi nasilja učinila. Znaš da ti je u tvojim grijesima otišao jedan dobar dio života, a sa njime i dio tebe. Svjesna si toga i dovoljno jaka, insha-Allah, da možeš da analiziraš svoje postupke i da shvatiš kolika je razlika između pravog puta i zablude.

Elhamdulillah, ti sada znaš kako je šejtan prokleti djelovao na tvoje srce i dušu i nemoj više nikada da mu dozvoliš da te pobijedi, jer on je Allahov i tvoj neprijatelj. Sama si rekla da si nekada bila jaka, da si željela da se pokriješ i u pokornosti Allahu živiš, ali si korak po korak, stepen po stepen padala sve dok nisi odlučila da sama sebi zulum učiniš. Vidiš koliko je prokleti šejtan bio ljubomoran na tvoj iman i tvoju želju za maramom. Neka je Allahovo prokletstvo na njega sve do Sudnjega dana. AMIN.

Sada si shvatila svoje greške i svjesna svojih grijeha, pa znaj da te taj Allahov neprijatelj neće ni sada ostaviti na miru, jer njemu je najteže kada se neko ko je bio na Allahovom putu, a zatim ga on odveo na stranputici, ponovo pokaje, jer on se uvijek nada da će ga moći ponovo u svoju vojsku rugrutovat i tvoje pokajanje ga jako boli.

Voljena moja sestro, ne dozvoli mu da ti pokvari tvoju teobu koja je tako jaka na vagi dobrih dijela i koja treba da ti otvori mogućnosti za jedan novi početak. Teoba briše ono što je bilo prije nje. Sada si svjesna bezvrijednosti dunjaluka, jer kako i sama opisuješ, probala si sve njegove zablude i okusila gorčinu tog okusa. Mila moja, budi sigurna da će ti tvoj Gospodar primiti tvoju teobu i povećat tvoje stepene na dunjaluku i ahiretu insallah.

U sljedećem hadis kudsi je radosna vijest za tebe insallah: „Neki čovjek je učinio grijeh i rekao: “Gospodaru učinio sam grijeh, oprosti mi.“ Allah Uzvišeni je rekao: “Moj rob zna da ima Gospodara, Koji prašta grijeh ili za njega kažnjava. Ja sam mu ga oprostio. On ponovo učini grijeh i kaže: “Gospodaru učinio sam grijeh, oprosti mi. Allah Uzvišeni je rekao: “Moj rob zna da ima Gospodara, Koji prašta grijeh ili za njega kažnjava. Ja sam mu ga oprostio.“ Ponovo učini grijeh i kaže: Moj rob zna da ima Gospodara, Koji prašta grijeh ili za njega kažnjava. Ja sam mu ga oprostio.“

Mila moja sestro, najveći gubitak bi bio izgubit nadu u Allahovu milost jer u tom slučaju srce ti nikada neće biti smireno a tvoje činjenje ibadeta i dobrih dijela bi u tvojim očima bilo bezvrijedno i unaprijed osuđeno na propast. Draga moja, pomozi se saburom i namazima. Povećaj svoja dobra djela dobrovoljnim ibadetima, postom, zekatom, sadakom, nafilama….

Što više se druži sa pozitivnim ličnostima čijim prisustvom ćeš se okoristiti i ojačat svoj iman. Promijeni svoj izgled (frizuru, stil oblačenja itd) kako bi pri pogledu u ogledalo vidjela jednu novu ličnost koja ničim neće podsjećat na onu griješnicu koju je šejtan prokleti udaljio od Gospodara koji je punih devet godina čekao tvoj povratak i tvoje pokajanje. Ne obaziri se na mišljenje i komentare poznanika, prijatelja i familije jer na Danu polaganja računa oni ti nimalo neće koristiti osim ako im prepustiš da te svojim komentarima i ogovaranjima preuzmu operu od grijeha pa kada staneš pred Gospodara, a tamo te čeka gomila njihovih dobrih dijela ili ćeš ih natovariti svojim grijesima ako pri sebi ne budu imali nikakvog dobra.

Samo Njegovom milošću i ljubavi prema tebi, preživjela si „povređivanje same sebe“. Nemoj da Mu budeš nezahvalna i ne zaboravi da ti je tvoj Milostivi Stvoritelj dao novu šansu uprkos tome što si mislila da ti imaš pravo da uzimaš život koji samo Allah daje kome hoće i oduzima ga od koga hoće. Tvoj Gospodar je bio velikodušan prema tebi a ne škrtica pa ne očajavaj jer On te čuvao dok si Mu nepokorna bila a kakva li te nagrada i zaštita čeka sada kada si Mu se vratila, insallah.

On ti poručuje u hadis kudsi: „O sine Ademov, stvorio sam te Svojom rukom i odgojio te Svojim oprostom, a ti Mi se suprostavljaš i griješiš Mi. Ako Mi se vratiš, oprostit ću ti, gdje ćeš naći Gospodara poput Mene, Ja sam Onaj Koji prašta i Koji je milostiv. Robe, stvorio sam te iz ničega i dao ti sluh, vid, razum i srce. Robe, pokrivam te, a ti Me se ne bojiš! Opskrbljujem te, a ti Me zaboravljaš! Ko je od Mene plemenitiji? Ko me je zamolio, a da mu nisam udovoljio? Ko je zakucao na Moja vrata, a da mu nisu otvorena! Zar sam Ja škrtica? Moj rob je prema Meni škrtica!“

Mila moja sestro, neka tvoj povratak bude blagoslovljen i neka znaš da nisi na gubitku jer si se pokajala prije dolaska meleka smrti pa te molim da svaki naredni trenutak svoga života budeš blagodarena prema svom Milostivom Gospodaru. Ne škrtari prema Njemu svojim ibadetima i dobrim djelima i raduj se nagradi koja samo iskrene pokajnike čeka.

Ne gubi nadu u rahmet Onoga koji ti poručuje: ”Reci: „O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti, On, doista, mnogo prašta i Milostiv je. I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe, – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati.”’ (Ez-Zumer, 53. – 55.)

Islamski Forum
Back to top button