Audio Kazivanja
Top Tema

Uzeir a.s (Audio)

Oživiće ih Onaj koji ih je prvi put stvorio

Nakon Davuda a.s. Benu Israil se udaljio od Allahovog puta, izgubio Tevrat, zaboravio mnoge ajete i propise Tevrata. Allah dz.s. htjede da obnove svoju vjeru te im posla poslanika po imenu Uzejr.

Allah dz.s. naredi Uzejru a.s. da ode u pusto i poruseno mjesto. On se zacudjeno pitao: ”Kako i kome cu biti poslanik u pustom mjestu?!” Cekao je da vidi kako ce Svemoguci ozivjeti ti mjesto. U tom njegovom pitanju nije bilo opiranja Allahovoj odredbi, bilo je to samo cudjenje.

Allah dz.s. i njega usmrti i on mrtav bi stotinu godina.

Ili za onoga koji je prolazeci pored jednog do temelja porusenog grada, povikao: ”Kako ce Allah oziviti ove sto su pomrli?” I Allah ucini te on umre i tako ostade stotinu godina, a onda ga ozivi. (Al-Baqara, 259.)

Uzejrova dusa je uzeta za vrijeme njegovog sna, u nekim prtedajama se spominje kako je zaspao oslonuvsi noge na zid. Kada se probudio bio je u istom tom polozaju. Dosao mu je melek u ljudskom obliku i pitao ga koliko je dugo spavao.

I zapita: ”Koliko si ostao?” ”Dan ili dio dana” odgovori. ”Ne” rece On ”ostao si stotinu godina. Pogledaj jelo svoje i pice svoje nije se pokvarilo; a pogledaj i magarca svoga da te ucinim dokazom ljudima, a pogledaj i kosti vidi kako ih sastavljamo,a onda ih mesom oblazemo.” (Al-Baqara 259.)

Pogledajmo Allahovu moc, hrana i voda se nisu nimalo promijenili. Uzejr se zacudi, kako je moguce da se magarac koji je danas bio ziv tako promjeni i kosti postane! Gledao je kako se kosti magarca pomjeraju i sklapaju u obliku magarca. Kosti, damari, krv, meso, koza, i dlaka postaju zivi magarac. Kad to vidje Uzejr rece:

Ikad njemu bi jasno,on povika: ”Ja znam da Allah sve moze!” (Al-Baqara 259.)

Pogleda u ozivljeno selo i upita ih:

-Znate li Uzejra?
-Znamo rekose, umro je prije vise od stotinu godina.
-Ja sam Uzejr!

Naravno, ovi to ne prihvatise. Pocese ga provjeravati i ispitivati. Dovedose staricu koja je imala vise od ato dvadeset godina, za koju se kaze da mu je bila majka. Poce im ona opisivati Uzejra, pogledase u njega i vidjese na njemu sve te opise.

Nakon toga povjerovase u ono sto im je on govorio. Uzejr ih poce poducavati Tevratu i ljudi se pocese iznova vracati ovoj vjeri, velicati i slusati ovog Allahovog poslanika. Slavili su ga i velicali toliko da su na kraju za njega rekli da je Allahov sin!

Jevreji govore: ”Uzejr je Allahov sin.”
(At-Tawba, 30.)

Allah dz. s. ih kazni zbog tih njihovih rijeci.

IZ KNJIGE: Vjerovjesnici i njihovi narodi

Islamski Forum
Back to top button