Hutbe & Dersovi

Kada muslimani budu iskušani

Hatib: Nezim Halilović Muderris

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Kada muslimani budu iskušani sa petoro.
Govorim na zadatu temu dva dana nakon ponižavajućeg hapšenja i privođenja generala Ramiza Drekovića, ratnog komandanta 5. i 4. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, što je klasični pokušaj izjednačavanja žrtve i agresora od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Pomenuto se hapšenje potpuno uklapa u 1. tačku Drugog Memoranduma SANU iz Beograda, iz 2012. godine, u kojem stoji: „Umanjiti odgovornost Srbije za počinjene zločine i razaranja i optužnicama, potjernicama i montiranim sudskim procesima protiv državljana BiH, Hrvatske i Kosova staviti je u ravnopravan položaj sa državama u okruženju…“ Iz ovoga se vidi da Srbi priznaju da su počinili zločine, ali da iste kroz montirane procese treba po svaku cijenu relativizirati, a Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine su najefikasniji i najekspeditivniji u tome. Siguran sam u nevinost našeg generala i komandanta Ramiza Drekovića i ubijeđen sam da će naš general inša-Allah iz ovog iskušenja izaći još jači.
Braćo i sestre, podsjećam sebe i vas na 30 i 31. ajet Sure Eš- Šura:

وَمَا أَصَابَكُمْ مِنْ مُصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَنْ كَثِيرٍ(30) وَمَا أَنْتُمْ بِمُعْجِزِينَ فِي الْأَرْضِ وَمَا لَكُمْ مِنْ دُونِ اللَّهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ(31)

Kakva god vas nedaća zadesi, to je zbog grijeha koje ste učinili, a On mnoge i oprosti.(30) I vi Mu na Zemlji nećete moći umaći i osim Allaha vi nemate ni pomagača ni zaštitnika.(31)
Citirani ajeti su upozorenje Ummetu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a posebno nama Bošnjacima, na čiju je Domovinu prije dvadeset i šest godina započela stravična oružana agresija od strane Krnje Jugoslavije, a za godinu dana i od strane Republike Hrvatske, koje su nas željele etnički očistiti, a našu Domovinu podijeliti, kao što su to učinili čak dva puta u prošlom stoljeću. I da nije bilo Allahove, subhanehu ve te’ala, pomoći i Njegova Kadera, hrabrosti i odvažnosti pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine i pomoći naše braće iz Islamskog svijeta, rijetko preživjeli Bošnjaci bi po svijetu postizali rezultate u nečije tuđe ime, bili bi tuđi hamali i ni za šta se ne bi pitali, a sve naše džamije, mezarja i kulturno-histiorijski spomenici bi bili sravnjeni sa zemljom. I siguran sam da u tom slučaju zločinci ne bi u Hagu odgovarali za počinjene zločine i genocid. A sramno niske zatvorske kazne Haškog tribunala mi daju za pravo da kažem da ih Haški tribunal sudi ne zbog počinjenih zločina i genocida, već zbog toga što nas i Domovinu nisu dokrajčili, a dvolična Međunarodna zajednica im je dala odriješene ruke punih 45 mjeseci, dok je nama vezala ruke uvođenjem embarga na uvoz naoružanja.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, podučava ashabe i govori im o onome što će sve zadesiti njegov Ummet, pa u hadisu, koji bilježi Ibn Madždže, kaže:

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَقْبَلَ عَلَيْنَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّه عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ يَا مَعْشَرَ الْمُهَاجِرِينَ خَمْسٌ إِذَا ابْتُلِيتُمْ بِهِنَّ وَأَعُوذُ بِاللَّهِ أَنْ تُدْرِكُوهُنَّ…

Prenosi Abdullah ibn Omer, radijallahu anhu: „Došao nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao: „O skupino muhadžira! Kada budete iskušani sa petoro, a ja se utječem Allahu od toga da ih vi dočekate:…“
Naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, se obraća na prvom mjestu muhadžirima, koji su učinili hidžru radi Allaha, azze ve dželle, i Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da će Ummet kada se bude udaljio od islamskog života zadesiti razne nevolje. A nije Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bez razloga i pouke, posebno podsjetio muhadžire na to. Obaveza muhadžira je da upotpune svoju hidžru, povratkom na mjesto odakle su protjerani i da svojim moralnim životom, ma gdje bili budu na visini zadatka. Kada bi mi Bošnjaci napravili jednu ozbiljnu analizu, došli bi do zaključka da je gotovo svaki Bošnjak ujedno i muhadžir, jer se u posljednjih 13 decenija po nekoliko puta selismo sa mjesta na mjesto. A nema niti jednog naroda koji se više puta selio i koji je iznova gradio kuću, a da nije u stanju da u njoj proživi makar kraći ljudski vijek, kao što smo mi Bošnjaci.

Da li smo i mi na visini zadatka ili smo zadovoljni sa pukim preživljavanjem, kao što i neke druge žive vrste bivaju zadovoljne time? Šta se to dešava u tvrdim bošnjačkim glavama, koje nikako da shvate da je trenutak ozbiljan i da se u ovom vremenu u ovisnosti od naših postupaka, naša Domovina uništava ili opstaje?

…لَمْ تَظْهَرِ الْفَاحِشَةُ فِي قَوْمٍ قَطُّ حَتَّى يُعْلِنُوا بِهَا إِلَّا فَشَا فِيهِمُ الطَّاعُونُ وَالْأَوْجَاعُ الَّتِي لَمْ تَكُنْ مَضَتْ فِي أَسْلَافِهِمِ الَّذِينَ مَضَوْا…

…Niti u jednom narodu se nije javno pojavio razvrat, a da ih nisu zadesile epidemije i teške bolesti, koje nisu zadešavale njihove pretke…
Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nagovještava da će javno činjenje razvrata biti uzrokom širenja raznih zaraznih bolesti, koje se nisu pojavljivale prije. Nigdje u svijetu nećete naći na džambo plakatama, u dnevnoj štampi, časopisima i televiziji, toliku količinu razvrata kao što je to slučaj u Bosni i Hercegovini. Taj razvrat ne smeta većini građana i institucija i kao da se to dešava mimo njih, ali su im zato strani islam i muslimani i smetaju im džamije, mektebi, vjeronauka, brade, hidžabi, nikabi i selami. A teško narodu i državi, kojima smetaju moralne vrijednosti!

…وَلَمْ يَنْقُصُوا الْمِكْيَالَ وَالْمِيزَانَ إِلَّا أُخِذُوا بِالسِّنِينَ وَشِدَّةِ الْمَئُونَةِ وَجَوْرِ السُّلْطَانِ عَلَيْهِمْ…

…Nisu zakidali na vazi, a da ih nisu zadesile nerodne godine, tegoban život i nasilni vladari…
U Bosni i Hercegovini je na sceni opće zakidanje prava ljudi, pa i prava na vazi, a pogotovo patriota Bosne i Hercegovine i onih koji je vole. Najviše od Bosne i Hercegovine, u aktuelnom trenutku imaju koristi njeni neprijatelji ili oni koji bi najviše željeli da i ne postoji. U takvom vremenu, imamo nerodne godine ili godine u kojima usjevi bivaju potpuno uništeni. Imamo težak život, a mnogo je Bošnjaka čiji život je postao nepodnošljivim. Imamo mnogo nasilnika na odgovornim funkcijama, kojima je lični i stranački interes iznad svega i koji su spremni da učine sve kako bi sačuvali udobne fotelje na što duže vrijeme, ne zanimajući se šta je sa onima koji su uz Allahovu, subhanehu ve te’ala, pomoć iznijeli odbranu Bosne i Hercegovine.

…وَلَمْ يَمْنَعُوا زَكَاةَ أَمْوَالِهِمْ إِلَّا مُنِعُوا الْقَطْرَ مِنَ السَّمَاءِ وَلَوْلَا الْبَهَائِمُ لَمْ يُمْطَرُوا…

…Nisu prestali davati zekat, a da im nije uskraćena kiša sa neba, a da nema stoke, ne bi ljudima padala kiša…
Čišćenje naših imetaka Zekatom je za ne mali broj nas postalo misaonom imenicom, a teško narodu koji zaboravi obavezu čišćenja svoga imetka, kroz Zekat kao jedan od stubova islama. Kazna za one koji se ogluše o ovaj propis je da će im biti uskraćena kiša sa neba i to ona plodna i bereketna, a ne koja nosi sve pred sobom. Mi smo posljednjih godina navikli na ovu drugu kišu, koja nosi cijela naselja i koja uništava naše usjeve. Allah, dželle še’nuhu, nikome od nas ne čini nasilje i to što nam se dešava je samo zaslugom naših djela.

…وَلَمْ يَنْقُضُوا عَهْدَ اللَّهِ وَعَهْدَ رَسُولِهِ إِلَّا سَلَّطَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ عَدُوًّا مِنْ غَيْرِهِمْ فَأَخَذُوا بَعْضَ مَا فِي أَيْدِيهِمْ…

…Nisu se oglušili o zavjet dat Allahu i Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, a da im Allah nije poslao neprijatelja izvan njih, da im oduzme ono malo što im je ostalo u rukama…
Udaljavanje od Kur’ana i Sunneta i opredjeljivanje za druge puteve, uzrokom je kazne u vidu vladavine od strane neprijatelja, koji će im iz ruku oduzeti ono malo što im je ostalo od dunjalučkih dobara. Zar veliki broj islamskih zemalja nije nakon udaljavanja od islamskih propisa, bio pokoren ili je bio pod supervizijom drugih?

…وَمَا لَمْ تَحْكُمْ أَئِمَّتُهُمْ بِكِتَابِ اللَّهِ وَيَتَخَيَّرُوا مِمَّا أَنْزَلَ اللَّهُ إِلَّا جَعَلَ اللَّهُ بَأْسَهُمْ بَيْنَهُمْ (إبن ماجه)

…Nisu njihove vođe počeli suditi po Knjizi, odabirajući od onoga što je objavljeno, a da Allah nije dao da međusobno troše svoju snagu! (Ibn Madždže)
U vremenu u kojem vladari biraju od šeriatskih propisa ono što im odgovara, a zapostavljaju ono što im se ne sviđa, oni se tada međusobno prepiru i bespotrebno trošeći snagu. Zar danas muslimani širom svijeta ne troše svoju snagu oko perifernih pitanja, dok njima vladaju drugi, koji bez imalo kontrole, mjere i morala koriste njihova bogatstva i ponižavaju ih?!
Braćo i sestre! Čuvajmo se nabrojanih grijeha i stalno imajmo na umu da smo samo obični smrtnici, koje će smrt zadesiti kada se mnogi od nas ne budemo ni nadali, a onda će doći Dan polaganja računa, pa se pripremajmo za taj Dan!

Allahu, učvrsti nas na putu islama! Učini nas od onih koji vole Tebe i Tvoga Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem! Sačuvaj nas pet stvari pomenutih u hadisu! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem bh entitetu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

Islamski Forum
Back to top button