Fetve & Propisi

Namaz žene kada je našminkana?

Autor teksta: dr.Zijad Ljakić

Pitanje:

ESELAMUALEJKUM….KAKO SE NAKLANJAVA I U KOJE VREME SABAH NAMAZ AKO JE NA VREME NE KLANJAM U SLUČAJU DA SE USPAVAM,KAO STO SE MENI DESILO? DA LI MOZE ŽENA KLANJATI NAŠMINKANA? INSALLAHU TEALJA NEKA VAS ALLAH NAGRADI NA OVAKO DOBRO ORGANIZOVANOJ STRANICI N-UM. ESELAMU ALEJKUM WERAHMETULAHI WEBEREKATUHU.

ODGOVOR:

Alejkumusselam.

Ko prespava namaz dužan čim ustane i sjeti se da ga je prespavao da ga je odmah naklanja. Dokaz za to je hadis kojeg bilježi Muslim u svom Sahihu od Enesa, radijallahu anhu, da Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko zaboravi klanjati namaz ili ga prespava, njegov kefaret (otkupa) je da ga klanja kada ga se sjeti”.

A što se tiće klanjanja žene kada je našminkana, nema smetnje da žena u takvom stanju klanja pod uslovom da je uzela abdest prije šminkanja ili da je abdestila poslije šminkanja ali ta šminka je nije spriječila da pokvasi dijelove tijela koje je inače obaveza pokvasiti pri abdestu. U protivnom, ako zbog šminke na licu, očima i slično nije pokvasila dijelove tijela koji se kvase pri abdestu, nije joj ispravan ni abdest niti namazi koje klanja u takvom stanju. Ve billahi tevfik.

Islamski Forum
Back to top button