Hutbe & Dersovi

Zulum je veliki grijeh

Hatib: Nezim Halilović Muderris

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Zulum (Nasilje) je veliki grijeh.
Govorim na zadatu temu, a još smo u šoku i nevjerici nakon prošlosedmičnog terorističkog čina ubistva dvojice policajaca, koji su dok su obavljali službenu dužnost zaštite javnog reda i mira na svirep način ubijeni od strane terorista koji godinama terorišu građane Bosne i Hercegovine i otimaju našu imovinu. Postavlja se phutbe
itanje u kakvom to okruženju živimo i da li postoje adekvatni mehanizmi kojima se može i treba garantirati sigurnost građana naše Domovine i zaštita naše imovine? Koje su to kaznene mjere koje mogu adekvatno sankcionisati počinioce sličnih krivičnih djela, a one bi trebale biti takve da obezhrabe sve potencijalne počinioce?

I imamo li sistemskih rješenja u odgojno-obrazovnom sistemu da našu djecu pored obrazovanja u isto vrijeme i odgajamo i učimo da budu korisni članovi društva? Jesmo li našu djecu kroz odgojno-obrazovni sistem obuhvatili vjeronaukom i jesmo li im kroz časove vjeronauke i kroz mekteb omilili našu čistu vjeru i praktično im pokazali kako se živi vjera? I živimo li vjeru u našim kućama, na radnim mjestima i javnom životu, na način da se oni sa kojima živimo, radimo i komuniciramo žele na nas ugledati?

Zulum je braćo i sestre jedan od velikih grijeha, koji je prisutan u različitim oblicima, vremenu i prostoru, a svojstven je isključivo zlim pojedincima, grupama, pa i narodima. Zulum možemo podijeliti u tri vrste: 1. Prema Allahu, azze ve dželle, kroz širk (pripisivanje druga), što je najteži oblik nasilja. 2) Prema samome sebi, kroz slijeđenje strasti i činjenje grijeha. 3) I prema drugim ljudima, kroz nasilje u raznim oblicima. Kada se rasprostrani nasilje u jednom društvu, onda se podiže bereket i umanjuje dobro, a rasprostranjuju bolesti i kazne.
Nasilje je braćo i sestre odvratno i štetno, a poseno kada dolazi od onih koji su na vlasti, onih koji bi trebali da štite svoje potčinjene od nasilja, a ne da ga provode nad njima.

Kaže Allah, subhanehu ve te’ala, u 42. i 43. ajetu Sure Ibrahim:

وَلاَ تَحْسَبَنَّ اللّهَ غَافِلاً عَمَّا يَعْمَلُ الظَّالِمُونَ إِنَّمَا يُؤَخِّرُهُمْ لِيَوْمٍ تَشْخَصُ فِيهِ الْأَبْصَارُ(42 (مُهْطِعِينَ مُقْنِعِي رُءُوسِهِمْ لاَ يَرْتَدُّ إِلَيْهِمْ طَرْفُهُمْ وَأَفْئِدَتُهُمْ هَوَاءُ(43)

A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade zulumćari! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene,(42) i kada će žureći podignutih glava, netremice gledati; a srca će im prazna biti.(43)
Allah, dželle še’nuhu, motri nasilnike i On ih ostavlja do određenog roka, a na Sudnjem danu, će oni dobiti zasluženu kaznu, kao što stoji u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ أَبِي مُوسَى الْأَشْعَرِيِّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ إِنَّ اللهَ لَيُمْلِي لِلظَّالِمِ حَتَّى إِذَا أَخَذَهُ لَمْ يُفْلِتْهُ ثُمَّ قَرَأَ وَكَذَلِكَ أَخْذُ رَبِّكَ إِذَا أَخَذَ الْقُرَى وَهِيَ ظَالِمَةٌ إِنَّ أَخْذَهُ أَلِيمٌ شَدِيدٌ (البخاري)

Prenosi Ebu Musa El-Eš’ari, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Allah uistinu pušta nasilnika, ali kada ga zgrabi, ne ostavlja ga!“ Pa je proučio: Eto, tako Gospodar tvoj kažnjava kada kažnjava sela i gradove koji su nasilje činili. Kažnjavanje Njegovo je zaista bolno i strašno. (Suretu Hud: 102) (Buharija)
Kaže Allah, dželle še’nuhu, u Kudsi hadisu:

عَنْ أَبِي ذَرٍّ الْغِفَارِيِّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ يَا عِبَادِي إِنِّي حَرَّمْتُ الظُّلْمَ عَلَى نَفْسِي وَجَعَلْتُهُ بَيْنَكُمْ مُحَرَّمًاً فَلَا تَظَالَمُوا (مسلم)

Prenosi Ebu Zerr El-Gifari, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Rekao je Allah, dželle še’nuhu: „Moji robovi, Ja sam zaista zabranio sebi zulum i učinio Sam ga zabranjenim među vama, pa ne činite jedni drugima nasilje!…“ (Muslim)
I kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u hadisu koji bilježi imam Buharija:

عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا أَنَّ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ الظُّلْمُ ظُلُمَاتٌ يَوْمَ الْقِيَامَةِ (البخاري)

Prenosi Abdullah ibn Omer, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Nasilje (na dunjaluku) će na Sudnjem danu biti kažnjeno!“ (Buharija)
Omer ibn Abdu-l-Aziz je plakao kada bi predvodio džemat, a kada je jedne prilike učio Suru Es-Saffat, od početka i kada je došao do ajeta: وَقِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْئُولُونَ I zaustavite ih, oni će biti pitani!(24), zaplakao je i ponavljao je ovaj ajet, dok nije izgubio svijest.

Ebu Bekr Es-Siddik, radijallahu anhu, je kazao: „Slabić od vas je kod mene jak sve dok ne postigne svoje pravo, a snažan od vas je kod mene slab, dok od njega ne povratim ono što mu ne pripada!“
Pisao je namjesnik jedne pokrajine halifi Omeru Ibn Abdu-l-Azizu: „Našem gradu je potrebno da promijenimo ogradu (zidine)!“ Halifa Omer mu je odgovorio: „Zaštiti svoj grad sa pravednošću i očisti njegove puteve od nasilja!“

Kaže imam Ibn Tejmije: „Allah će sačuvati pravednu nevjerničku državu, a neće sačuvati nepravednu muslimansku državu!“
Kakav je samo zulum pobiti oko dvije stotine hiljada Bošnjaka, a oko milion protjerati i na okupiranoj teritoriji uspostaviti i u Dejtonu legalizovati zločinačku tvorevinu koja i svojim nazivom isključuje druge narode, osim kao dekor domaćim i međunarodnim političarima? Kakav je zulum ubijati, fizički napadati, hapsiti i raspamećivati malobrojne povratnike, Bošnjake u krvavo Podrinje i ostatak manjeg entiteta? Kakav je zulum protiv naših komadanata i boraca podizati optužnice za ratne zločine, dok ratni se ratni zločinci slobodno kreću našom Domovinom?

Šta je i sa vladarima Ummeta, koji se uglavnom po svaku cijenu žele dograbiti vlasti, a kada do nje dođu, nipošto je se ne žele odreći, dok im ne dođe Melek smrti? Šta je sa zulumćarima koji tlače svoje napaćene narode? Šta je sa obavještajcima koji su se u toku oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i poslije Dejtona više bavili i bave nama koji živimo vjeru i koji smo se u svakom trenutku spremni boriti za našu Domovinu, vjeru i narod, nego što su se bavili dokazanim dušmanima naše Domovine? Šta je sa vlasnicima medijskih kuća i novinarima koji nas svakodnevno truju svojim lažima i podvalama? Šta je sa novopečenim biznismenima, koji svoje radnike iskorištavaju, kao da živimo u robovlasničkom društvu?

Šta je sa parlamentarcima koji svoju čeljad hrane nezarađenim novcem? Šta je sa onim bošnjačkim predstavnicima koji ništa ne čine da se stanje u Državi popravi, a ni po koju cijenu ne žele da svoje pozicije ustupe drugima? Šta je sa pljačkašima koji su kroz privatizaciju za bezvrijedne certifikate došli do nekretnina neprocjenjive vrijednosti? Šta je sa onim političarima koji su prije Dejtona bili najobičniji radnici, a danas ni jedan tender bez njih ne može proći? Šta je sa političarima koji su sve svoje članove porodice uhljebili uglavnom u državnim firmama i još su pored toga članovi više upravnih odbora, dok djeca šehida, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca bez obzira na visoke prosjeke ne mogu doći ni do stipendije, niti mogu uraditi pripravnički staž, a kamoli da dođu do pristojnog posla?

Sve je to braćo i sestre zulum, a zulum ne smije biti odrednica našeg življenja i mi mu se moramo suprostaviti! Odgajajmo i školujmo generaciju Bošnjaka koji će se bojati samo Allaha, dželle še’nuhu, koji će povjerene im poslove savjesno obavljati i koji će u svemu biti najbolji!

Braćo i sestre, budimo iskreni Allahovi, subhanehu ve te’ala, robovi, natječimo se u dobru i čuvajmo se zuluma, jer je zulum teški grijeh, za koji na Kijametu valja položiti račun!
Allahu, učvrsti nas na putu islama! Pomozi našoj ugroženoj braći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Mijanmaru, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem bh entitetu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja!

Spletke neprijatelja Ummeta i naše Domovine vrati na njih i zabavi ih njima samima! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i boljim čuvarima Dina i Domovine od nas i radostima naših očiju i srca na ovom i budućem svijetu! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih!

Islamski Forum
Back to top button