Učimo o Islamu

Učimo se o islamu (Namaz)

Ibadetom se naziva sve sto je Allah, s.w.t.,naredio

Ibadetom se naziva sve sto je Allah, s.w.t.,naredio, sto voli i sa cim je zadovoljan.Ibadet moze biti vidljiv sa svojom vanjskom formom kao sto je namaz, post, hadzdz, zikr , naredivanje dobra i sprecavanje zla, i nevidljiv, unutrasnji, onaj koji se odvija u srcu, bez vanjske forme kao sto je ljubav i mrznja , strah i nada, osjecaj poniznosti, i ostali unutrasnji osjecaji prema Allahu.
Nijedan ibadet osim namaza Allah, s.w.t., nije nazvao imanom, a Poslanik, s.a.w.s., je njegovo ostavljanje nazvao kufrom.

Svi ostali ruknovi islama se mogu izostaviti kad nema uslova za njihovo praktikovanje i u nekim situacijama koje je serijat propisao kao sto je spadanje obaveze davanja zekata, ili obavljanja hadzdza sa siromasnih, obaveze posta sa putnika, osim namaza koji je obavezan sve dok je covjek pri zdravoj svijesti(zdravo rasuduje).

VIŠE O NAMAZU OVDE

Ono sto upucuje na velicinu namaza i njegovu vaznost je da se on uvjek spominje prije drugih ibadeta :”Oni koji vjeruju u gajb(nepoznato) , namaz obavljaju i od onoga cime smo ih opskrbili udjeljuju” ”Obavljajte namaz i dajite zekat”

Namaz se spominje i sam, a da se uz njeg ne spominje neki drugi ibadet, sto govori da je on stub vjre, a kad se spominju i hvale prijašnji poslanici istice se da su obavljali namaz:”Kad im se citaju ajeti Milostivog padaju nicice placuci”
Zatim se kude oni koji nisu bili takvi:”Njih naslijedise zli potomci koji namaz napustise i za pozudama se povedose”, a onda nas Allah ,s.w.t.,obavjestava da ce takvi lose zavrsit:”oni ce sigurno zlo proci”.Znaci bez namaza nece znati pravog puta niucemu, i sve dublje ce zapadati u zabludu.

Upitan je Poslanik, s.a.w.s., o najboljem djelu, pa je rekao:”Namaz u njegovom vremenu ”, zatim je upitan za ono koje je iza namaza , pa je rekao:”Dobrocinstvo prema roditeljima”, zatim je upitan za ono sto je iza toga, pa je rekao:”Dzihad na Allahovom putu”
Neki kazu da sama cinjenica da je pet dnevnih namaza propisano na mi’radzu ukazuje na njegovo posebno mjesto i vaznost.

Nema sumnje da je onaj ko ostavi namaz kafir shodno rijecima Poslanika,s.a.w.s., ”Zavjet koji je izmedu nas injih je namaz, pa ko ga ostavi on nevjeruje”. U drugom hadisu stoji:”Ono sto razdvaja roba od sirka i kufra je ostavljanje namaza”

Postavlja se pitanje koje je to ostavljanje kojim se izlazi iz vjere? Neki su rekli da je to namjerno ostavljanje jednog namaza , drugi misle da je to nekoliko namaza, ili da je to potpuno ostavljanje namaza, da ne klanja nikako.

Učimo se o islamu (Namaz)
Učimo se o islamu (Namaz)

Kada dzehenemlije budu upitane zbog cega su baceni u vatru prvo sto ce spomenuti je ostavljnje namaza:”Sta vas jedovelo u Sekar (dzehennem)? rekose: klanjaci nismo bili…”
U nekim hadisima koji govore o mi’radzu Allahov Poslanik, s.a.w.s., spominje da je vidio dzehennem i ljude kako im se glave razbijaju teskim kamenjem, da je upitao Dzibrila o njima pa mu je rekao da su to oni kojima je bilo tesko saginjati glavu na sedzdu i klanjati.

Pravi vjernici u namazu osjecaju zadovoljstvo i nalaze smiraj.Poslanik ,s.a.w.s., kaze:”Od dunjaluka su mi dragi mirisi i zene, a radost , sreca , smiraj i radost moga oka su u namazu”
Da bi to postigli nasa najveca briga treba da bude potpunost naseg namaza.Kada covjek osjeti da mu srce nije prisutno u namazu, mora preispitati svoj iman i truditi se da ga obnovi i ojaca.
Potrebno je razmisljati o znacenju onoga sto se uci na namazu, te biti svjestan svoje slabosti i nemoci pred Allahom dz.s., da se boji Allaha dz.s. kako se treba trba bojati i uz taj strah da se nada Njegovoj milosti i oprostu.

Kad se obavlja namaz mora se imati na umu da se namaz obavlja iz zelje za nagradom od Allaha s.w.t. i vidjenjem Njegovog lica sto je najveca nagrada jednom vjerniku.
Vjernik ne smije biti nemaran prema namazu i u namazu jer je to suprotno bogobojaznosti.Allah s.w.t. kaze:”Tesko onima koji obavljaju namaz, onima koji kad ga obavljaju prema njemu su nemarni”

Poslanik s.a.v.s. je rekao:”Najveci kradljivac je onaj koji krade od svog namaza.” Prisutni povikase:”Allahov Poslanice, kako covjek moze krasti od namaza?”On odgovori:”Ako ne upotpunjuje ruku’ ili sedzdu, ili tesbih izmedju ruku’a i sedzde”

Prenosi se od nekih ucenjaka da su reli:”Ako hoces da ti namaz bude valjn i da od njega imas koristi onda kad hoces da klanjas sjeti se da mozda vise neces imati priliku da klanjas”

ABDEST

Abdest je obavezno, Serijatom ograniceno i propisano ciscenje poslije posebnih uzroka.
Abdest je propisan Kur’anom i Sunnetom. Uzviseni Allah kaze:
“O vjernici, kad hocete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite a glave svoje potarite i noge svoje do iza clanaka. (El-Maide, 6.)
U tom smislu, Allahov Poslanik, s.a.v.s,. je rekao: “Nikome od vas, sa izgubljenim abdestom namaz nece biti primljen sve dok ponovo ne uzme abdest”.

STA CE POKVARITI ABDEST

1. Sve sto izade na analne otvore (prednji i zadnji): mokraca, izmet, vjetar, zatim sperma, vedijja i mezija. Vedijja je sluz /sekret prostate/ koja se ponekada pojavljuje poslije napornog mokrenja, a mezija je sluz koja kod muskarca i kod zene izlazi prilikom nadrazaja i nije potrebno iza njih se kupati, ali je potrebno oprati tragove vedijje i mezijje sa tjela i odjece jer su necisti. Ako se posumnja u pustanje vjetra, to ne utice na valjanost abdesta osim u slucaju da se cuje zvuk ili osjeti miris.

2. Duboki san pri kome se izgubi svijest, osim u slucaju da se zaspi u takvom polozaju, pri kome uopce nije moguce da covjek izgubi abdest. Prenosi se od Enesa b. Malika gdje kaze da su ashabi Allahovog Poslanika, s.a.v.s., iscekivali jaciju, pa bi im glave popadale (pridrijemali bi), a zatim bi klanjali i ne bi se abdestili.”Ispravno je da samo duboki san kvari abdest, a granica lahkog sna je da bi ga ispustanje vjetra probudilo ili ako bi mu ispala stvar koju drzi u ruci, to bi primijetio, a ako bi se to desilo da to ne primjeti, to bi bio duboki san koji kvari abdest, a Allah najbolje zna.

3.Gubljenje svijesti bez obzira da li se radilo o padanju u nesvijest, pijanstvu ili ludilu, jer osoba kojoj je svijest poremecena nije sigurna da nije izgubila abdest.

4.Dodirivanje polnog organa direktno dlanom ili prstima ruke, jer je Allahov Poslanik ,s.a.v.s., rekao: “Neka onaj ko dodirne svoj polni organ ne klanja sve dok ponovo ne uzme abdest.”

5.Strastveno dodirivanje zene prema jacem (radzih) misljenju ne kvari abdest ukoliko ne dode do izlucivanja mezijja zbog uzbudjivanja. Dokaz za ovaj stav je hadis Aise, r.a., da ju je Poslanik, s.a.v.s., poljubio, a poslije nije uzimao abdest. Od Aise, r.a., se prenosi da je kazala da je Poslanik, s.a.v.s., poljubio jednu od svojih zena pa je izasao na namaz i nije se abdestio. Urve b Zubejr (njen sestric) je rekao: “Ko je ta ako nisi ti”? Pa se ona,ra., nasmijala.

KAKO SE UZIMA ABDEST

1. Kada zelis uzeti abdest, zanijetiti ga srcem, jer se djela vrednuju po nijjetima,prema unutrasnjim namjerama, izgovori Bismillah zatim operi sake tri puta vodom, prvo desnu pa lijevu. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kaze:”Kada uzimate abdest, pocnite sa vašom desnom stranom.”

2. Madmada- Pranje usta : Izaperi usta (desnom rukom) tri puta vodom, uzimajuci vodu iz desne sake.

3. Istinsak-pranje nosa : Izaperi nos (lijevom rukom) tri puta vodom. Prilikom ciscenja nosa uvuci vodu u nos uzimajuci vodu iz desne sake a zatim izbaciti iz nosa koristeci pri tome lijevu saku.

4. Pranje lica :Operi lice tri puta od uha do uha i od korijena kose na celu do vrha brade, za one koje imaju bradu provuci prste kroz bradu.

5. Pranje ruku : Operi tri puta ruke od vrhova prstiju do iza laktova, prvo desnu pa onda lijevu.

6. Potiranje glave(mesh) – Potari glavu vlaznim rukama jedanput, pocevsi sprijeda nazad i obratno.
Prilikom potiranja glave mokrim rukama prvo poceti sa prednjom stranom, jer u hadisu stoji da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., svojim rukama potrao glavu tako sto je poceo sprijeda glave i povukao ih do potiljka, a zatim ih vratio nazad.

7. Potiranje usiju(mesh) – Potari usi, kaziprstom unutrasnjost, a palcem vanjski dio. Allahov Poslanik, s.a.v.s.,potrao je usi tako sto bi kaziprste stavio u usi a palceve iza usiju.
Ruke se ne kvase za potiranje usiju vec se odmah nakon mesha po glavi potiru usi, bez ponovnog kvasenja ruku.

8. Pranje nogu – Operi noge tri puta od vrhova prstiju do iza clanaka, desnu pa lijevu.
Uzviseni Allah kaze:”… i noge svoje do iza clanaka…” (El-Maide, 6.)
Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao:”Kada uzimas abdest, istrljaj izmedu prstiju.”

Sunnet je da se to cini malim prstom lijeve ruke.

Prenosi se od El-Mustevreda b. Seddada, r.a., da je ekao:”Vidio sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da pere prste nogu malim prstom njegove ruke.”
9. Poslije uzetog abdesta prouciti:

“Eshedu en la ilahe ilallahu vahdehu la serike lehu ve eshedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu. Allahummedz‘alni minet-tevvabine vedz’alni minel-mutetahhirine.”
(Svjedocim da nema Boga osim jednog jedinog Allaha, koji nema nikakva sudruga i svjedocim da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. Allahu, ucini me od onih koji se kaju i ucini me od onih koji se ciste.)

Islamski Forum
Back to top button