Učimo o Islamu

Uvjeti za namaz ( Ezan & Šarti)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije stupanja u namaz treba ispuniti šest uvjeta ili priprema za namaz. Uvjeti za namaz su:
1. da bude čisto tijelo, odijelo i mjesto gdje če se klanjati,
2. uzeti abdest ili, ako je potrebno, okupati se,
3. biti propisno obučen,
4. na vrijeme klanjati (u namaskom vaktu),
5. okrenuti se prema Kibli,
6. odlučiti klanjati (nijjet).
Šest uvjeta za namaz, nazivamo namaskim šartima. Ako nedostaje makar jedan uvjet, namaz nije ispravan.
PRVI UVJET ZA NAMAZ – OPĆA ČISTOĆA
Kod muslimana treba da bude čisto: tijelo, odijelo i stan. U čistoću spada: kupanje, pranje zuba, obrezivanje nokata, pranje ruku prije i poslije jela, pranje lijevom rukom poslije obavljene male i velike nužde te čisto održavanje pazuha i stidnih dijelova tijela. U nečistoču koju treba ukloniti spadaju nečist, mokraća, alkohol, svinjski proizvodi, krv, kao i svaka druga nečistoća koja je islamskim propisima zabranjena.

DRUGI UVJET ZA NAMAZ – ABDEST

Abdest je posebno pranje čistom vodom radi klanjanja namaza ili dodirivanja Mushafa. Abdest se uzima ovako:
1. učinimo nijjet da se abdestimo, te proučimo Bismillu,
2. operemo ruke do iza šaka, trljajući između prstiju (tri puta),
3. izaperemo usta i nos (tri puta). Desnom rukom donosimo vodu do usta i do nosa; usta ispiramo ispljunuvši vodu, a nos išmrknuvši lijevom rukom vodu koju smo ušmrknuli.
4. operemo lice, odakle je kosa nikla do pod bradu i od uha do uha (tri puta),
5. operemo prvo desnu. a zatim lijevu ruku do iza lakta (tri puta),
6. potaremo mokrim rukama glavu, počevši od prednjeg dijela glave (mesh) do zatiljka, a potom se vratimo odakle smo počeli potiranje. Zatim potaremo rukama uši (jednom). Kažiprst stavimo u uho, palac iza uha, te potaremo,
7. operemo prvo desnu, a onda lijevu nogu do iza članaka (tri puta: prste, gornji i donji dio stopala).
Nakon što uzmemo abdest, lice i ruke obično obrišemo čistim peškirom. S jednim abdestom, ako u međuvremenu nismo učinili ništa što kvari abdest, možemo klanjati više namaza.

Šta kvari abdest?
Abdest će biti pokvaren: ako obavimo malu ili veliku nuždu, ako nam poteče krv ili procuri gnoj ili žuta voda, ako zaspimo, ako povratimo ili ako pustimo vjetar.

O meshu

Mesh znači potrati mokrom rukom jedan dio tijela radi čišćenja tog dijela ili pak potrati mokrom rukom jedan dio odjeće, ako se – u izuzetnim slučajevima – ne može oprati taj dio tijela.
a) Mesh po zavoju
Ako imamo na tijelu kakvu ranu ili ozljedu pa to zavijemo čistim zavojem, možemo mesh činiti po zavoju, prilikom uzimanja abdesta, umjesto pranja, ako će nam pranje i kvašenje tih mjesta štetiti i pogoršati zdravstveno stanje.
b) Mesh po mestvama

U mestvama se može klanjati pod uslovom da budu čiste, da pokrivaju nožne članke, da nisu poderane koliko tri prsta, da ne propuštaju vodu, da se može u njima komotno hodati i da se obuku, kad dotična osoba ima abdest. Onaj ko je obukao mestve kad je imao abdest neće skidati mestve i prati noge kad bude opet uzimao abdest, nego će po njima mesh činiti. Mesh po mestvama čini se na taj način što se mokrim prstima desne ruke potare po mestvama od nožnih prsta do članaka.
Mesh po mestvama može se činiti jedan dan i jednu noć tj. 24 sahata ako smo kod kuće (mūkim); a ako smo na putu (musāfir), onda tri dana i tri noći, tj. 72 sahata. Uslov je da se mestve u međuvremenu ne skidaju.

Tejemmum

U izvjesnm slučajevima može se, umjesto abdesta ili gusula, uzeti tejemmum, tj. može se obaviti formalno čišćenje čistom zemljom (prahom) ili predmetima napravljenim od zemlje. Tejemmum se uzima, uglavnom, u ovim slučajevima:
1. kada u toku jednog namaskog vremena nije moguće pribaviti vode;
2. kada imamo samo malo vode, koja nam je potrebna za piće ili za pribavljanje hrane;
3. kad se, u slučaju potrebe, nije moguće okupati.

Kako se uzima tejemmum

U tejemmuma su tri farza, a uzima se ovako:
1. Najprije se odluči (nijjet učini) radi čega se uzima tejemmum (na primjer, radi namaza ili prihvaćanja Mushafa) i donese se nijjet u srcu.
2. Zatim dotaknemo dlanovima čistu zemlju, dlanove otresemo i njima potaremo lice, kao da ga peremo.
3. Na isti način ponovo dotaknemo dlanovima čistu zemlju, pa potaremo lijevom desnu, a desnom lijevu ruku.
Sa jednim tejemmumom možemo klanjati više namaza, sve dok ne dođemo do vode. Ali, čim budemo u mogućnosti uzeti abdest ili okupati se, tejemmum neće više važiti pa se treba odmah okupati – ako je tejemmum uzet umjesto kupanja, ili uzeti abdest – ako je tejemmum uzet umjesto abdesta. Namaze koje smo klanjali sa tejemmumom ne treba naklanjavati.
Sve što kvari abdest, pokvariće i tejemmum.

Gusul

Gusul je posebno vjersko kupanje koje je propisano u određenim prilikama spolno zrelim muškarcima i ženama. Gusul se uzima na ovaj način:
1. usta i grlo vodom dobro isplakati;
2. nos izaprati;
3. zatim cijelo tijelo oprati da nigdje ne ostane suho, a kosu (glavu) tri puta politi vodom i oprati.

TREĆI UVJET ZA NAMAZ – POKRIVANJE TIJELA

Kada hoćemo da stupimo u namaz, treba da se propisno obučemo. Kod žene mora biti pokriveno cijelo tijelo i kosa osim lica i ruku do šake, s napomenom da je to islamski način odijevanja žene u svim prilikama. Muškarac mora pokriti najmanje od pupka do koljena, kao i ramena.

ČETVRTI UVJET ZA NAMAZ – VRIJEME NAMAZA

Svaki namaz se klanja u svome vremenu, odnosno ima svoj vakat. Početak svakog namaskog vakta određuje se prema položaju sunca na nebu. Vrijeme sabahskog namaza počinje od zore i traje do izlaska sunca. Vrijeme podnevskog namaza počinje kad sunce malo odmakne sa sredine neba i traje do ikindije. Vrijeme ikindijskog namaza počinje kada sunce nagne zapadu i traje do akšama. Vrijeme akšamskog namaza počinje od zalaska sunca i traje do jacije. Vrijeme jacijskog namaza počinje kad potpuno nestane sunčanog sjaja na zapadu i traje do ponoći.
Zabranjeno je klanjati u času izlaska sunca i pola sata poslije izlaska; zatim kad sunce prelazi preko sredine neba; kao i kad sunce zalazi i pred zalazak sunca. Početak namaskih vremena za jedan grad za cijelu godinu označen je u takvimu i vaktiji. Početak namaskog vremena oglašava mujezin učenjem ezana.

Ezān

Allāhu ekber, Allāhu ekber, Allāhu ekber, Allāhu ekber. Ešhedu en lā illāhe illellāh, Ešhedu en lā illāhe illellāh. Ešhedu enne Muhammeden resūlullāh, Ešhedu enne Muhammeden resūlullāh. Hajje ales-salāh, Hajje ales-salāh. Hajje alel-felāh, Hajje alel-felāh. Allāhu ekber, Allāhu ekber. Lā illāhe illellāh.

U sabbahskom ezānu poslije »Hajje alel-felah« uči se: Essalātu hajrun minen-nevm, Essaltu hajrun minen-nevm.
Ezan uče samo muškarci. Ezan se uči na munari, a može i na nekom drugom mjestu. On se uči usporeno i glasno. Ezan označava da je nastupilo namasko vrijeme određenog namaza. Između ezana i ikameta se uvijek mogu klanjati 2 rekata nafila namaza.

PETI UVJET ZA NAMAZ – KIBLA (KA’BA)

U gradu Meki, u Arabiji, nalazi se mubarek mjesto Ka’ba i tamo se okrećemo kad klanjamo (Kibla). Meka se nalazi na jugoistoku od naše zemlje. Ako ne znamo gdje je smjer Meke, a nemamo nikoga upitati, onda se treba okrenuti onamo kuda mislimo da je Kibla. Ne treba klanjati prema slici na kojoj su naslikani čovjek ili životinja.

ŠESTI UVJET ZA NAMAZ – NIJJET (ODLUKA)

Prije nego što stupimo u namaz trebamo srcem odlučiti koji ćemo namaz klanjati. Tu odluku, u srcu donesenu, zovemo nijjet.
Prije farz namaza muškarci uče Ikāmet. On označava da ce se klanjati farz tog namaza.

Ikāmet

»Allāhu ekber, Allāhu ekber, Allāhu ekber, Allāhu ekber. Ešhedu en Iā ilāhe illellāh, Ešhedu en lā ilāhe illellāh. Ešhedu enne Muhammeden resūlullah, Ešhedu enne Muhammeden resūlullah, Hajje ales-salāh, hajje ales-sālah. Hajje alel felāh, hajje alel-felah. Kad kāmetis-salātu, kad kāmetis-sālah. Allāhu ekber, Allahu ekber. Lā ilāhe illelāh.«
Ikāmet se uči ubrzano i u sebi, kad se namaz klanja pojedinačno, a kad se klanja zajedniči tj. u džematu onda ga uči mujezin naglas.

Islamski Forum
Back to top button