Nauka & Kultura

Susret dva mora

Pustio je dva mora da se dodiruju

DVA MORA I NEVIDLJIVA PREGRADA

“Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih je pregrada i oni se ne mijesaju.”« (Prijevod znacenja sure Er-Rahman, 19-20)

Poznati istrazivac mora Jacque Cousteau (Zak Kusto) je jedne prilike otkrio ,,nevjerovatan” fenomen. Naime, on je svojom ladjom dosao do Crvenog mora, kako bi ga ispitao. Dokazao je njegove specificnosti u pogledu slanoce, gustoce, kao i posebnosti njegove faune, morskog rifa i sastava njegove vode. Nakon toga je izasao na Arapsko more koje se nalazi u njegovom susjedstvu. Dosavsi do tog mora, nailazi na more sa posebnim karakteristikama.

Otkrio je pregradu izmedu dva mora koja ih razdvaja. Nakon takvog otkrica, poceo je slati poruke na sve strane svijeta, kako bi obavjestio covjecanstvo o svom otkricu. Tokom tog zbivanja,
Cousteau je prisao jedan musliman, cestitao mu i zamolio ga da procita gore navedeni ajet. Cousteau nije mogao vjerovati ono sto cita.

Njegovo otkrice je bilo jos prije 1400 godina poznato. Saznavsi da su rijeci iz Kur’ana, objavljene od Gospodara svih svjetova, Stvoritelja svih bica, prihvatio je islam. Do kraja svog zivota zivio je kao musliman i suradjivao s islamskim naucnicima. Preselio je kao musliman.

NAJNIZA TACKA NA ZEMALJSKOJ KUGLI

“Elif-lam-mim. Bizantijci su pobijedjeni u najnizoj zemlji, ali oni ce, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti.” (Prijevod znacenja sure Er- Rum, 1-3)

U navedenom ajetu zapazamo dvije nadnaravnosti. Kao prvo se spominje da su Bizantijci porazeni u najnizoj zemlji. Danas nam savremena tehnologija objasnjava preciznim mjerenjem da je najuzvisenija tacka zemaljske kugle na Mount Everest-u (8850 m).

 Ono sto je nama zanimljivije navesti, jeste cinjenica da je najniza tacka na zemaljskoj kugli kod Mrtvog mora (400 m ispod nadmorske visine).
Upravo se u toj dolini odigrala bitka u kojoj su Bizantijci pobijedjeni. Allah, dzelle”sanuhu, nas obavjestava da ce oni nakon poraza pobijediti – sto se i dogodilo.

Tu cinjenicu navodimo kao drugu nadnaravnost. Ko je Muhammedu, sallallahu ‘alejhi ve sellem, rekao da je to najniza tacka na zemaljskoj kugli? Kako je on to mogao znati kada nije imao na raspolaganju savremene metode za naucna istrazivanja? Ljudsko neznanje u to doba i nemogucnost bilo kakvih naucnih istrazivanja ukazuju na to da je Kur’an Allahov Govor i da je Mûhammed, sallallahu alejhi ve sellem, Njegov Poslanik.

OSJETILA ZA BOL I TOPLOTU SE NALAZE U KOZI

“One koji ne vjeruju u dokaze Nase Mi cemo sigurno u vatru baciti; kada im se koze ispeku, zamijenit cemo im ih drugim kozama da osjete pravu patnju. Allah je zaista silan i mudar.”
(Prijevod znacenja sure En-Nisa, 56)

Navedeni ajet nam govori o kazni za nevjernike. Allah, dzelle’sanuhu, ce ih baciti u Dzehennem gdje ce u vatri gorjeti, a kada im koze izgore, Allah, dzelle’sanuhu, ce im druge stvoriti. Zasto nam je ovaj detalj toliko bitan? Prije par decenija, poznati dermatolog, prof. Tagasone, je dokazao da se zavrseci osjetila za bol i toplotu nalaze u kozi. Kada ne bismo imali koze, mi ne bi osjetili toplotu, a tako ni bol. Upravo iz tog razloga Allah, dzelle’sanuhu, napominje da ce nevjernicima koze, nakon sto izgore, zamijeniti drugima, kako bi bol osjetili.

Prof. Tagasone je, nakon sto je dokazao ovu cinjenicu, prisustvovao 8. saudijskom medicinskom samitu, odrzanom u Rijadu. Tu se susreo s ovim Kur’anskim ajetima.
Nije proslo mnogo vremena dok je sagledao ove jasne cinjenice, ustao i pred svim prisutnim naucnicima izgovorio sehadet. Postao je musliman.

PRSA SE STIJESNE PENJANJEM NEBU

“Koga Allah hoce da uputi prosiri mu njegova prsa za islam, a koga htjedne krivim putem da okrene, ucini njegova prsa tijesnim i stisnutim kao da se penje u nebo. Eto, tako Allah one koji ne vjeruju bez podrske ostavi.”« (Prijevod znacenja sure El-An’am, 125)

Danas znamo da se povecanjem nadmorske visine smanjuje pritisak i kisik. Tako da astronauti osjecaju tjeskobu u svojim grudima, jer im se dijafragma podigne i tako steze njihova pluca. Iz tog razloga su primorani da oblace kosmonautska odijela. (sigurno su mnogi od nas osjetili pritisak u grudima kod putovanjem sa avinom, odnosno pri njegovom polijetanju/uzdizanju n.op.).
Uzviseni Allah upravo taj momenat opisuje u ciranom ajetu.

Ljudi su tu cinjenicu spoznali razvojem kosmologije, tek u stoljecu. Do tog trenutka, ova zapazanja nisu bila poznata Ijudima. Ali su bila navedena u Kur’anu jos prije 1400 godina.

“Pustio je dva mora da se dodiruju, izmedu njih je pregrada i oni se ne miješaju.”
(55- Ar-Rahman, 19-20)

“On je dvije vodene površine jednu pored druge ostavio – jedna je pitka i slatka, druga slana i gorka, a izmedu njih je pregradu i nevidljivu branu postavio.”
(25- Al-Furqan, 53)

Islamski Forum
Back to top button