Različite Teme

Kuds i Njeni Protivnici

Protivnici ideala oslobađanja Palestine

Protivnici ideala oslobađanja Palestine, kako na međunarodnoj razini, tako i na regionalnoj i na palestinskoj razini pokušavaju da, definirajući druge prioritete, poput sektaških, nacionalnih i etničkih prioriteta ili fenomena tekfirijskog terorizma, uklone prioritet Palestine.

Dan Kudsa i kapaciteti stvoreni za islamski ummet- Protivnici ideala oslobađanja Palestine, kako na međunarodnoj razini, tako i na regionalnoj i na palestinskoj razini pokušavaju da, definirajući druge prioritete, poput sektaških, nacionalnih i etničkih prioriteta ili fenomena tekfirijskog terorizma, uklone prioritet Palestine.

Hafiz Hisamoic

Prije pobjede Islamske revolucije u Iranu, strategija suočavanja s cionističkim režimom s ciljem oslobađanja Palestine i Kudsa bila je usredotočena na dvije okosnice:

1- nacionalnu okosnicu, koju je predstavljala Palestinska oslobodilačka organizacija Dan Kudsa

arapsku okosnicu, koja se temeljila na svojevrsnoj mobilizaciji etničkih resursa za oslobađanje Palestine. No, pokazalo se da ta dva rješenja nemaju potrebnu moć za oslobađanje Palestine i Kudsa. Arapske vojske ne samo da nisu uspjele osloboditi Palestinu u nekoliko ratova, već su neprijatelju ustupile velike dijelove islamskih teritorija.

Na koncu, i Egipat je, potpisivanjem mirovnog sporazuma s Izraelom u Camp Davidu, napustio ideal oslobađanja Palestine. Pokret za oslobađanje Palestine, koji se sastojao od glavnih palestinskih pokreta s nacionalističkom ljevičarskom ideologijom, također se smatrao nesposobnim da ostvari palestinski cilj, pa je krenuo putem kompromisa s neprijateljem i konačno, potpisivanjem sporazuma iz Osla, ustupio dio domovine cionističkom režimu dopustivši uspostavu palestinske države u ograničenom dijelu Palestine. Dan Kudsa

Ova su dva iskustva doživjela potpun neuspjeh. Ta su iskustva bila osnova nove teorije imama Homeinija (r.a) koja se temeljila na ummetu i dovela do velikog priljeva islamskih zemalja u ove nove odnose.

Pokušaj zamjene prioriteta Palestine etničkim prioritetima i pojava tekfirizma

Protivnici ideala oslobađanja Palestine, kako na međunarodnom, tako i na regionalnom i na palestinskom nivou, pokušavaju, definirajući druge prioritete, poput sektaških, nacionalnih i etničkih prioriteta ili fenomena tekfirijskog terorizma, ukloniti palestinski prioritet. Dan Kudsa

Svjetski dan Kudsa pokazao je da su islamska društva vrlo osjetljiva na prioritet Palestine. Njihovo učešće u demonstracijama povodom Dana Kudsa i demonstracijama u procesu 33-dnevnog rata u Libanu i tri rata u Gazi pokazalo je da islamske zajednice imaju snažne anticionističke motive i žele oslobađanje Palestine. Dan Kudsa

Ovo iskustvo pokazalo je da ummet reagira na islamske ideale, a odgovor na palestinski poticaj vrlo je jasan primjer tog kapaciteta islamskog ummeta, koji se može koristiti i u drugim islamskim prioritetima. Nažalost, ovaj veliki kapacitet nije iskorišten onako kako je trebalo. Dan Kudsa

Protivnici ideala oslobađanja Palestine, kako na međunarodnoj razini, tako i na regionalnoj i na palestinskoj razini pokušavaju da, definirajući druge prioritete, poput sektaških, nacionalnih i etničkih prioriteta ili fenomena tekfirijskog terorizma, uklone prioritet Palestine. Međutim, vjerujem da Svjetski dan Kudsa ima kapacitet da ponovno Palestinu učini prioritetom.

Islamski Forum
Back to top button