Poučne Priče

Poučna Priča: Tri Starca

Inspirativne Poučne Priče

Poučna priča ‘Tri starca’: Ako nema ljubavi, onda sve ostalo ne donosi bogatstvo i uspjeh.

Žena je izašla iz svoje kuće i ugledala tri starca sa dugim bijelim bradama koji su sjedili u dvorištu. Nije ih poznavala, pa im se obratila riječima: ”Ja vas ne poznajem, ali vjerovatno ste gladni, pa bih vas zamolila da uđete u kuću da vam dam da jedete.” Upitali si: ”A je li domaćin u kući?” Žena je odgovorila: ”Nije, on se još nije vratio sa posla.” ”Onda mi ne možemo ući u kuću”, rekli su starci. U večernjim satima, kada je njezin suprug došao kući, ona mu je rekla šta joj se dogodilo. Čuvši to, muž joj je rekao: ”Idi i zovi ih da uđu u kuću.” Žena je izašla i ponovo ih pozvala u kuću, a oni su rekli: ”Ali, mi ne ulazimo u kuću zajedno.” ”Zašto?”, upitala je. Jedan od njih objasnio je: “Njegovo ime je Bogatstvo”, pokazujući rukom na jednog od svojih prijatelja, ”a njegovo ime je Uspjeh”, pokazao je na drugog prijatelja, ”a moje ime je Ljubav.

Ti se ponovo vrati u kuću i pitaj muža kojeg od nas bi volio ugostiti u svojoj kući.” Žena je ušla u kuću i objasnila mužu o čemu se radi, a on je, sav sretan, rekao: ”Kako je ovo dobro! No, ja bih ipak pozvao starca Bogatstvo, pa da ispuni našu kuću bogatstvom i izobiljem.” Žena se nije složila sa muževim prijedlogom, pa je rekla: ”Dragi, zašto ne bismo pozvali Uspjeh?” Sve je to slušala njihova snaha (supruga od sina) koja je bila u drugoj sobi, pa je požurila da i ona iznese svoj prijedlog, rekavši: ”Zar ne bi bilo najbolje da pozovemo starca koji se zove Ljubav, pa da našu kuću ispuni ljubavlju?!” Tada je domaćin rekao svojoj supruzi: ”Hajde da poslušamo savjet naše snahe. Idi i pozovi starca Ljubav neka uđe u kuću.” Žena je izašla i upitala: ”Koji je od vas Ljubav?

Neka uđe u kuću da bude naš dragi gost.” Starac Ljubav izašao je i krenuo prema kući, a za njim su krenula i druga dvojica. Žena se iznenadila kad je to vidjela, pa im je rekla: ”Ja sam pozvala samo Ljubav. Zašto vas dvojica idete za njim?” Dvojica staraca su odgovorili: ”Da si pozvala Bogatstvo ili Uspjeh, druga dvojica bi ostali vani. No, budući da si ti pozvala Ljubav, gdje god ide Ljubav, idemo i mi s njom. Gdje god postoji ljubav, tu je i bogatstvo i uspjeh.”

Islamski Forum
Back to top button