Audio Kazivanja
Top Tema

Zekerijah i Jahija (Audio)

Kazivanja o Vjerovjesnicima

Autor ovog djela jeste Ibn-Kesir, autor čuvenog tradicionalnog tefsira. Sve što ste željeli znati o ljudima koji su dostavljali Allahovu vjeru i Njegove objave, o iskušenjima kojima su bili izvrgnuti, te o njihovim narodima i sudbinama koje su ih zadesile.

Zekerijja, ‘alejhi selam, je bio tesar. Svojim rukama je zarađivo i tim se hranio, kao što je to činio i Dawud, ‘alejhi selam. Zekerijja a.s. je sin Dana i jedan od Sulejmanovih potomaka, živio je u Damasku, bio je dugovječan i imao je preko stotinu godina. Imao je ženu koja je dugo godina bila nerotkinja.

U vremenu Zekerijaha a.s. živio je Imran. Imranova žena Hana je jednog dana donijela mladu Merjemu u hram i predala je vjernicima koji su tamo klanjali. Zekerijah a.s. je zadržao kod sebe.

Zekerijja se ljepo starao o njoj, rasla u zdravom i lijepom ambijentu. Ranije nego ostale vršnjakinje je postala djevojka.

Počeli su joj se dešavati kerameti, čime joj je i Zekerijah a.s. pozavidjeo.

Pored Merjeme često je Zekerijah a.s. primječivao dosta hrane. Zimi bi kod nje nalazio ljetno voće, a ljeti zimsko.

Zekerijah a.s. je dio naviknut da Allah dž.š. primi svaku njegovu dovu. Pošto se Zekerijah a.s. bio jedini poslanik u tom vremenu, a sa onima koji su ga trebali nasljediti nije bio zadovoljan jer je kod njih vidio ono što mu se nije nikako svidjelo. A žena mu je bila nerotkinja pa je zamolio Allaha dž.š. da mu podari sina da ga nasljedi.

I Zekerijahu a.s. se rodi sin Jahija. Još u djetinjstvu je Jahija pokazivao znakove zrelosti i mudrosti. U predajama se spominje kako su se djeca igrala, pa su im roditelji još kao petogodišnjaku govorili: “Idi igraj se sa djecom,” a on bi odgovorio:”Nismo mi stvoreni za igru i zabavu”

Mnoge predaje spominju da je Jahija a.s. bio čist od grijeha. Samo tri mjeseca nakon rođenja Jahije a.s. rodio se Isa a.s.

Islamski Forum
Back to top button