Nauka & Kultura

Nekoliko Zanimljivosti

Kad smo neraspoloženi ili tužni, čvrst zagrljaj dobro dođe, a stručnjaci kažu da ova pojava ima i naučnu osnovu. Naime, utješni zagrljaji i dodiri zaista pomažu i smanjuju bol.

Švedski naučnici tvrde da bol koja nastane kad se koža zagrije do temperature kad osjetimo neprijatnost može da se umanji ako bolno mesto nježno protrljamo mekanom četkicom. To objašnjava zašto roditelji instinktivno grle i ljube dijete kad padne.

Čak i utješna ruka na ramenu u trenucima krize ima dejstva. Naučnici su takođe utvrdili da je naša koža prepuna nervnih vlakana koja se pokreću kad nas neko grli, mazi ili nežno dodiruje. Oni tad odašilju informacije u dio mozga zadužen za osjećanja i stvara se osjećaj zadovoljstva.
Upravo aktivacija ovih „vlakana zadovoljstva“ ili C vlakana zaustavlja
druga vlakna da raznose poruke o bolu u mozak.

Profesor Francis McGlone iz firme Unilever koji je otkrio C vlakna kaže da zagrljaji i njega tijela i lica poput češljanja kose imaju veoma važnu ulogu u stvaranju osjećaja zadovoljstva.

„Ako gledate nekoga ko mazi i grli drugu osobu ili majku koja grli dijete, imajte na umu da su ti pokreti rezultat aktiviranja C vlakana i oni su osnova odgoja i njegovanja. Svima bi nam dobro došlo više zagrljaja i nježnih dodira. Jedno istraživanje je dokazalo da pacijenti bolje podnose loše vijesti ako ih ljekar pritom dodirne“, rekao je profesor McGlone.

MUHAMMED, A. S., U HINDUISTIČKIM SVETIM KNJIGAMA

U Indiji je nedavno štampana knjiga koja objelodanjuje činjenice. Knjiga je postala tema diskusija i čavrljanja diljem cijele zemlje. Da je autor knjige musliman, vjerovatno bi bio uhapšen ili ubijen. Možda bi svi primjerci ove knjige bili konfiskovani. Vjerovatno bi bila i zabranjena. Pobuna i nasilje bi izbili protiv nevinih muslimana i proljevala bi se njihova krv.

Začuđujuće je da je autor ove knjige ekspert Vedaprakash Upadhyai, učeni i čuveni hinduistički profesor. Knjiga se zove “Kalki Avatar”. Učeni Vedaprakash Upadhyai je Hindu-Brahmanac, bengalskog porijekla. On je naučnik istraživač na Allahabad univerzitetu u Indiji.

Nakon višegodišnjeg istraživanja, on je objavio ovu knjigu i čak osam hinduističkih učenjaka je potvrdilo i prihvatilo njegovo mišljenje i argumente kao autentične/istinite Prema hinduističkom vjerovanju, hinduistički svijet iščekuje “vodiča i lidera” koji se zove “Kalki Avatar”.

Ma kako, opis dat u svetim hinduističkim knjigama ukazuje jedino na Poslanika Muammeda, s.a.v.s., iz Arabije. Radi toga, Hindusi svijeta više ne trebaju čekati dolazak “Kalki Avatara”, već spremno, odmah i rado trebaju prihvatiti Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., kao “Kalki Avatar”.
Ovo su profesorove činjenice potvrđene i podržane od strane osmerice drugih prominentnih hinduističkih učenjaka.

Autor želi kazati da Hindusi (kojima je vjera hinduizam), koji gorljivo očekuju dolazak Kalki Avatara, jednostavno se podvrgavaju beskrajnom bolu. Jer, taj veliki Poslanik je već došao i prije četrnaest stoljeća otišao sa ovog svijeta. Autor navodi čvrste dokaze iz Veda (najstarije indijske svete knjige) i drugih svetih knjiga hinduističke vjere kao potporu svojoj tvrdnji:

1. U Puranama (svetim spisima hinduizma), navodi se da će Kalki Avatar biti posljednji Božiji Poslanik u svijetu. Njegova zadaća će biti da uputi sav svijet i sva ljudska bića.

2. Prema predskazanju hinduističke religije, Kalki Avatar će biti rođen na jednom (polu) ostrvu, što je opet po hinduističkoj vjeri regija Arabije.

3. U hinduističkim knjigama imena oca i majke Kalki Avatara se spominju kao Vishnubhagat i Sumaani ponaosob. Ako ispitamo značenja ovih imena, doći ćemo do vrlo interesantnog zaključka. Vishnu (Bog) + bhagat (rob) = Božiji rob = Abdullah. Ime Poslanikovog, s.a.v.s., oca je Abdullah. Sumaani (mir, spokojnost) = Ameenah. Ime Poslanikove, s.a.v.s., majke je Amina.

4. U hinduističkim religijskim knjigama se spominje da će glavna hrana Kalki Avatara biti hurme i masline i da će on biti najpouzdanija i najpovjerljivija osoba u regionu. Bez sumnje, Poslanik Muhammed, s.a.v.s., svi se slažu, posjedovao je ova svojstva.

5. U Vedama se navodi da će Kalki Avatar biti rođen u jednom uglednom plemenu. To perfektno odgovara Kurejšu, kojem je Poslanik Muhammed, s.a.v.s., pripadao.

6. Bog će poučavati Kalki Avatara posredstvom Svog izaslanika (meleka) u pećini. Allah je poučavao Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., pomoću Svog izaslanika, meleka Džibrila, u pećini Gar Hira.

7. Bog će omogućiti Kalki Avataru da na vrlo brzom konju putuje svijetom i kroz sedam nebesa. Indicira se na Buraka (konja poput munje) i Miradž (noćno putovanje Poslanika, s.a.v.s., kroz sedam nebesa, do Sidretul – Muntehe).

8. Bog će pružiti Kalki Avataru Božansku pomoć. To se posebno potvrdilo u Bici na Bedru.

9. Još jedno sjajno saopćenje o Kalki Avataru je da će se on roditi dvanaestog dana jednog mjeseca. Poslanik, s.a.v.s., rođen je 12 rebiul-evvela, hidžretskog kalendara.

10. Kalki Avatar će biti vrstan jahač i mačevalac. Autor ovdje privlači pažnju Hindusa da su pravi dani konja i mačevalaca prošli, a da je sadašnje vrijeme doba vatrenog oružja i raketa. Doista bi bilo smiješno da oni koji još uvijek očekuju Kalki Avatara, misle da treba doći vrstan jahač i mačevalac. Zapravo, Božanska Knjiga, Časni Kur’an, sadrži svojstva i znakove koji se pripisuju

Kalki Avataru, koji je ustvari Poslanik Muhammed, s.a.v.s. Autor je naveo brojne argumente u prilog svoje tvrdnje da je Kalki Avatar uistinu Poslanik Muhammed, s.a.v.s., a da oni koji još uvijek očekuju dolazak Kalki Avatara ne trebaju tratiti vrijeme.

Islamski Forum
Back to top button