Poučne Priče

Priča o krivom rebru

Allah stvorio Havu kako bi se uz nju smirio, ali i ona uz njega.

Jedan starac u komšiluku uvijek svoju suprugu doziva imenom ‘Krivo rebro’. Kada ga je neko jednom prilikom ukorio zbog toga, on se pozvao na hadis u kojem stoji da je žena stvorena od krivog rebra. Na to mu je ovaj čovjek odgovorio: „A bi li ti volio da ona tebe zove imenom ‘prašina’?“

Uzvišeni Allah je stvorio Adema i on je osjetio usamljenost. Govorio je, ali je želio nekoga ko će ga čuti i odgovoriti na njegove riječi, pa je Uzvišeni Allah stvorio Havu kako bi se uz nju smirio, ali i ona uz njega.

Adem i Hava su bili supružnici prije nego su bili roditelji, supružništvo dolazi prije roditeljstva. Način stvaranja Have kao da šalje Ademu poruku: „Uzvišeni me stvorio od tebe dok si spavao, zar ne želiš da budem uz tebe u trenucima dok si budan?“ dok poruka koju Adem šalje Havi glasi: „Bit ću blag i nježan prema tebi kao što je čovjek blag i nježan prema dijelu svoga tijela.“

Kako je stvorena Hava? U ranijim vremenima i na osnovu israilijata tvrdi se da je Hava stvorena od lijevog Ademovog, a.s., rebra. Ova konstatacija nije zasnovana na Kur’anu, niti na vjerodostojnom sunetu. U Kur’anu stoji: „On vas je od jednog čovjeka stvorio, a od njega je i suprugu njegovu stvorio.“

Imam Buhari bilježi hadis: „Žena je stvorena od rebra.“ Ovo može značiti da je stvorena od Ademovog, a.s., rebra, ali isto tako može imati i preneseno značenje, te ukazivati na prirodu, osobine i emotivnost žene. Takav primjer nalazimo i u drugom kur’anskom ajetu, gdje Uzvišeni Allah kaže: „Čovjek je stvoren od žurbe.“ I zbog toga se kaže: „Ako ga pokušaš ispraviti slomit ćeš ga, a njeno lomljenje je razvod braka.“

Također, navodi se u nekim mišljenjima da je ona stvorena kao i Adem, od zemlje.

Nakon dugog kolebanja ipak sam prihvatio mišljenje koje je zasnovano na primarnom značenju teksta da je Hava stvorena od Ademovog rebra. U tome nema nikakve mahane niti nedostatka. Ona je stvorena od živoga, od onoga što je bolje i naprednije od prašine. Stvorena je od kosti koja se nalazi uz čovjekovu stranu i time je definisana njena priroda, ona stoji pored čovjeka. To je mudrost i savršenstvo Allahovog stvaranja.

Ibn Abbas kaže da je Hava stvorena od Ademovog najkraćeg rebra na lijevoj strani dok je spavao. Takvog mišljenja je i Mudžahid i mnogi drugi učenjaci.

Adem, a.s., je spavao dok je Hava stvarana. I to liči na operaciju kloniranja. Allah najbolje zna, ali možda je Hava stvorena od koštane srži Adema, jer svako rebro ima koštanu srž. I u ovome leži nadnaravnost, Uzvišeni Allah je iz čovjeka izveo ženu kako bi čovjeku pojačao njegovu muževnost, a ženi iskristalisao njenu ženstvenost. Kao da je Ademov san predstavljao potpunu anesteziju, a Allah poznaje mudrost svega.

Uzajamna blagost, razumijevanje i ljubav ukazuju na to da sretan brak znači međusobno upotpunjavanje supružnika. Kao što brak znači upotpunjavanje vjere, isto tako znači i upotpunjavanje ličnosti.

Pravi brak koji su zacrtali i uspostavili Adem i Hava je brak koji nema alternative ni u šerijatu ni u prirodi insana, to je brak koji zahtijeva od obje strane da rade na uspostavi i očuvanju međusobnih odnosa.

Adem, a.s., je stvoren od zemlje, od zemlje je izvedeno i njegovo ime a i njegova priroda slična je prirodi zemlje.

Hava je stvorena od živoga, život i impulsivnost je suština njene prirode. Njeno ime ukazuje na osjećajnost, emotivnost, na ljubav u čemu pliva ženska duša. Također, njeno ime ukazuje i na ljepotu jer riječ hawtun označava smeđe usne, simbol ljepote u arapskoj književnosti.

Uzvišeni Allah je ženu stvorio od Adema, i odmah nakon toga joj se obratio neovisno od čovjeka: „I vas dvoje jedite sve što želite, ali se ne približavajte ovom drvetu.“

Allahovo obraćanje ženi je znak uvažavanja ali i zaduženja. Uzvišeni Allah je na taj način podcrtao ženinu odgovornost i neovisnost. Ona nije puki sljedbenik svoga oca ili muža. Princip u propisima jeste da se odnose na muškarce i žene podjednako, izuzev u situacijama gdje se uže definira obaveza jednog ili drugog.

Isticanje prednosti jednog nad drugim nema osnove, muškarci i žene su različiti djelovi istoga. Uzvišeni u jednom kontekstu kaže: „Muškarci imaju jedan stepen nad ženama.“ A u drugom kontekstu Allahov Poslanik, s.a.v.s., oporučuje tri puta majku, a jednom oca.

Ista objava, ista kazna, ista nagrada, isti šerijat. Blagost, nježnost i tjelesna krhkost žene u odnosu na muškarca nije nedostatak niti razlog čovjekove prednosti nad njom. Zar nisu siromašni i slabašni oni koji će ući u Džennet prije bogataša i moćnika?

I žena i muškarac imaju područja gdje su više izloženi. Tako naprimjer, ako je čovjek strpljiv u životnim poslovima i fizičkim poteškoćama, to ne znači da je svojom strpljivošću nadmašio strpljivost žene prilikom trudnoće, porođaja i odgoja djece.

Muškarac, iako fizički snažan, ne može dugo izdržati da nosi dijete, nije u stanju posmatrati porođajne bolove, a plač djeteta u snu ga itekako uznemirava.

Islamski Forum
Back to top button