Različite Teme

Najljepša ljubavna priča

Ovo je prva ljubavna priča u historiji. Kaže se da su meleki upitali Adema: „Da li voliš Havu?“ „Da,“ odgovorio je on. Onda su upitali Havu: „Voliš li Adema?“ „Ne,“ odgovorila je ona. A u isto vrijeme u njenom srcu je bilo dvostruko više ljubavi prema Ademu, nego u Ademovom prema njoj.

U drugoj priči, koja govori o stanju nakon njihovog spuštanja na zemlju, navodi se da bi Adem tragao za Havom tokom čitavog dana, a kada bi nastupila noć, spavao bi. Što se Have tiče, ona je za Ademom tragala i danju i noću. Nakon njihovog susreta, Adem joj ispriča da je za njom tragao svaki dan, a ona mu reče da ona njega uopšte nije tražila.

Dok su Adem i Hava bili u Džennetu i dok nisu probali plodove zabranjenog drveta, među njima je postojala duhovna veza. Nakon što su probali plodove drveta, među njima se javila i privlačnost kao i strasti i to nije nešto što treba kritikovati, već je to dio kojim se upotpunjava ljudskost.

Dakle, u Džennetu je bila duhovna veza i to je bilo duhovno stanište a najveći užitak bilo je jelo. Zbog toga Uzvišeni Allah i kaže: „Živi ti i žena tvoja u Džennetu i jedite šta želite.“

Kada Uzvišeni govori o Ademu i Havi u Džennetu, onda ne spominje njihove seksualne odnose. Uzvišeni kaže: „I kada je on nju obljubio, ona je zanijela lahko breme i nosila ga.”

Njihovo potomstvo se ne spominje u kontekstu Dženneta, već nakon njihovog spuštanja na Zemlju. Ljudsko potomstvo kao da je plod Ademovog spuštanja iz Dženneta na Zemlju.

Česti su slučajevi danas da bračni parevi, pogotovo muškarci žele što više djece, jer time raste njihov renome. Ali, iskustvo me podučilo nečemu što želim sada vama saopštiti. Samo tjelesna odgovornost koju roditelj ima prema djeci je ogromna. Naprimjer, buđenje djece iz sna dugi vremenski period, pogotovo one djece koja duže ostaju budna pa ih je teže probuditi.

Čak takav jedan postupak iziskuje puno truda i zalaganja, a da ne govorimo o procesu obrazovanja, odgoja, emotivne ispunjenosti i posvećenosti svakom djetetu, liječenja…

Allah mi je dao četiri kćerke i kroz njih sam spoznao ljepotu i užitak života. Njihovo prisustvo me ispunjava ljepotom i blagoslovom, a njihovo odsustvo mi donosi čežnju i dovu za bržim susretom. Zbog njih su i moji odnosi sa njihovom braćom na većem stupnju.
Osjećam da je moje vjerovanje u Allaha nedjeljivo od ove veze sa njima.

To nije veza sažaljenja ili straha prema njima, već veza ispunjena potpunim pouzdanjem u moje kćerke i uvažavanjem prema njima. Zato, sjeti se uvijek, kada se loše ponašaš prema ženi, ti se loše ponašaš prema samome sebi, jer je žena stvorena od tebe.

Islamski Forum
Back to top button