Džinni & Urok

Djelovanje sihra na žrtvu

Iz knjige Džini i ljudske bolesti

Neko ko želi da napravi sihr (magiju), žensko ili muško, ode sihirbazu i zamoli ga da napravi nekome sihr. Ili on može misliti da ova osoba nije sihirbaz, pa ga zamoli da izliječi njega, ili nekog od njegovih bližnjih od neke bolesti. U ovakvim situacijama sihirbaz ga pita za ime osobe kome želi da se napravi sihr, ime njegove majke, traži od njega nešto što dotičnom pripada: kosu, nokte, odjeću, ili fotografiju.

Zašto sihirbaz traži ime majke, a ne ime oca kao što bi trebalo?

Zbog toga što su nevjernici i sihirbaz i džini koji su sa njim. Oni odbacuju sve religije ismijavajući ih. Ne priznaju zakoniti bračni ugovor. U očima sihirbaza, svako ko njima dođe je čedo prostitucije.

Nakon toga (tj. nakon što dobije ime žrtve i ime žrtvine majke, op.M), sihirbaz broji slova i jednog i drugog imena. Ako misli da je ovo ime bliže zemlji, on zakopa sihr u zemlju; ako misli da je bliže vodi, stavi ga u vodu, poput izvora, vrela, kao što je Lubejd ibn El-E’asam učinio kada je napravio sihr Allahovom Poslaniku, savs. Izbrojao je slova u imenu Poslanika, savs., i zaključio da se u imenu Muhammed i u imenu njegove majke Amine, harfovi mim i elif ponavljaju i da je to bliže vodi, pa je stavio sihr u bunar Zervan.

Sihirbaz stavi sihr u bunar ili more, ili ga napiše na ribi, ako je bliže vodi. Ako je bliže zraku, objesi ga na drvo, ili zid. Zatim zapali tamjan kao ponudu džinima, jer se džini hrane tamjanom koji je zapaljen njima u čast.

Svaka vrsta sihra ima svoj vlastiti, poseban tip sihra. Uz spaljivanje tamjana, on izgovara ove riječi nevjerovanja i mnogoboštva, pokazujući veliko divljenje i poštovanje vođama džina, tražeći njihovu pomoć i pokazujući nepoštovanje prema Allahovim Riječima.

Nakon toga, džini diktiraju svoje uvjete sihirbazu koji ponizno predaje sihr onom ko je tražio da se napravi sihr. Neki od tih uvjeta su i prisustvovanje Zar krugovima, klanje životinja po strogim uvjetima (jedenje određene vrste hrane, stajanje daleko od ljudi u mračnim prostorijama određeni vremenski period.) Ako se ovaj sihr spali tada je sve lakše za onog kome je napravljen. Zbog toga, neki sihirbazi stave sihr u bakrenu posudu koju zaliju olovom, da bi zaštitili sihr.

Nakon toga sihirbaz govori jednom od džina da izvrši misiju protiv žrtve: npr. da je učini bolesnom, uzrokujući halucinacije, stvarajući razdor među supružnicima, itd. Ovaj džin se naziva sluga sihra. Sluga džin prepoznaje žrtvu tako što namiriše stvari koje joj pripadaju, ili po njenoj fotografiji (samo ovo je dovoljan razlog da razumna osoba ne objavljuje svoje fotografije na socijalnim mrežama, op.M).

Nakon toga, slijedi je i saznaje sve što je se tiče. Njegova misija je lahka ako žrtva uopće nije pokorna Allahu, dž.š. On opsjedne žrtvu, ili uzrokuje halucinacije koje dovode do nesreće, boli, tjeskobe i problema. Ali, ako vidi da je žrtva odana Allahu, dž.š., on je se boji i nastavlja je slijediti dok je ne uhvati u zaboravu na Allaha, ili momentu srdžbe. Tada je može opsjesti.

Nakon toga, sihirbaz prati svoj sihr putem posrednika koji mu svakodnevno donosi vijesti o dešavanju.

Ako je žrtva iskrena i boji se Allaha, dž.š., uči zikr ujutro i navečer, ovo iscrpljuje džina i dovodi ga do potpune malaksalosti. Tada djelovanje sihra nema efekta, osim nekoliko malih simptoma. Sluga džin može željeti otići, ali ga posrednik savjetuje da bude strpljiv i da traži nagradu za svoj rad od šejtana, ili mu prijeti da će ga ubiti ako pokuša pobjeći. Međutim, ako je žrtva slaba, ne obavlja namaz, onda sihr može djelovati na nju. To se odražava na njen život, i ona počinje odiseju sa sihrom koja može biti bez kraja.

Mi se ovdje suočavamo sa dva tipa sihra:

u tijelu bolesne osobe, u formi nečeg što je pojela ili popila, ili mirisa kojeg je nekad pomirisala, ili rukovanjem;
sihr može biti van tijela bolesne osobe, zakopan, ili obješen na nekom mjestu.

Djelovanje sihra na žrtvu

Djelovanje sihra na žrtvu odvijat će se na jedan, ili dva načina:

može imati unutarnji utjecaj u tijelu žrtve
može imati vanjski utjecaj, poput toga da na tijelo djeluje izvana ili sa udaljenosti, u kojem slučaju sihr uzrokuje anksiznost i halucinacije.

Autor: Ebul-Munzir Halil ibn Ibrahim Amin
Iz knjige Džini i ljudske bolesti

Islamski Forum
Back to top button