Različite Teme

Napad koje je svijet prešutio

Libanonska vlada proglasila je petak danom žalosti

Libanonska vlada proglasila je petak danom žalosti u zemlji. Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada u Libanonu u posljednjih nekoliko godina. Međutim mediji diljem svijeta nisu ni približno pažnje dali ovom masakru, kao onom u Parizu koji se dogodio dan kasnije, prenosi Index.
Indijska blogerica Karuna Ezara Parikh na to je odgovorila statusom koji
se u međuvremenu proširio društvenim mrežama.
“Nije Pariz taj za koga se trebamo moliti, to je svijet”, napisala je. “To je svijet u kojem Bejrut, pogođen bombaškim napadima nije pokriven u medijima. Svijet u kojem je bomba eksplodirala u Bagdadu, a ne niti jedna osoba nije u svoj status napisala Bagdad jer niti jedna bijela osoba nije poginula u toj vatri”.
U julu prošle godine, više od stotinu Egipćana poginulo je u napadima ISIS-a. Prošlog mjeseca stotine ih je poginulo bombaškom napadu u Ankari. Zatim Beirut, a sada Pariz. Kao što je predsjednik Obama rekao jučer nakon napada u Parizu, “Ovo je napad na cijelo čovječanstvo i univerzalne vrijednosti koje dijelimo.”
Predsjednik Obama nije dao nikakvu službenu izjavu kao odgovor na napad u Beirutu.
Dan prije Pariza dogodio se napad koji je svijet prešutio
Samo dan prije terorističkih napada na Pariz, Islamska država preuzela je odgovornost za dvostruki bombaški napad u Bejrutu u četvrtak u kojem je poginulo 43 ljudi, a više od 200 ranjeno
Libanonci pitaju ne zaslužuju li i oni saznati jesu li im voljeni dobro
Čak ni Facebook, koji je nakon terorističkih napada u Parizu ekspresno aktivirao svoju značajku “safety check”, isto nije učinio dan ranije.
Libanonci koji se još uvijek oporavljaju od šoka zbog razornog napada na Bejrut diljem društvenih mreža iskazali su solidarnost s Francuzima zbog napada, no upitali su i Facebook, ne zaslužuju li oni istu aplikaciju nakon terorističkog napada na Bejrut.
Podsjetimo, putem ove aplikacije sve koji se nalaze nedaleko mjesta na kojima su se odvijali teroristički napadi aplikacija će automatski pitati jesu li na sigurnom, a potom će obavijestiti njihove prijatelje na Facebooku da su dobro.
Korisnici također putem nje mogu provjeriti kako su njihovi prijatelji koji se nalaze u Parizu.
Facebook je ovu aplikaciju prvi put predstavio javnosti prošlog oktobra, a njena je svrha upozoriti članove i prijatelje jesmo li dobro u slučaju prirodne katastrofe.
Mladen Marić: Krv ubijenih u Parizu iste je boje kao krv ubijenih u Afganistanu, Libiji
Bosanskohercegovački novinar godine za 2014. Mladen Marić također se osvrnuo na medijsko i društveno praćenje terorističkih napada u svijetu.
“Vidim da mnogi na FB preko svoje profilne slike stavljaju zastavu Francuske. Lijepo se solidarizirati s nesrećom drugih, ali zašto preko svoje profilne slike nisu stavljali zastavu Palestine, Iraka, Libije, Afganistana ili Sirije, gdje su ubijeni milioni ljudi? Jesu li nečiji životi vrjedniji ili važniji od života nekih drugih? Zašto nisu stavili sliku malenog Ajlana Kurdija, čiji je život uzelo more, dok je bježao iz pakla Sirije, iste one Sirije koju, između ostalih,
Francuzi destabiliziraju već četiri godine? Masovno su stavljali naziv i ponavljali “Ja sam Charlie” nakon napada u Parizu 7. januara, ali tog istog dana Boko Haram je u Nigeriji masakrirao 2.000 žena i djece. Niko se na to nije obazirao, niti je rekao “Ja sam jedna od 2.000 žrtava Boko Harama”. Ili, ja sam jedna od žrtava koje je NATO “greškom” ubio u bolnici u Kunduzu, ili u svatovima u Afganistanu. Ili, ja sam jedna od stotina hiljada izbjeglica koje je zapadna ratna mašina natjerala u Evropu? Jesu li njihovi životi manje vrijedni od života zapadnjaka? Krv ubijenih u Parizu iste je boje kao krv ubijenih u Afganistanu, Libiji itd.
Dokle ćemo se dijeliti na “naše “i “njihove”? I “naše” i “njihove” rodile su majke koje oplakuju svoje mrtve koji su nestali s lica zemlje zbog više politike i razbojničkih interesa gangstera svjetske politike. Svi smo mi žrtve luđaka na vlasti za koje su ubijeni u Parizu, ili ubijeni na Bliskom istoku, samo brojevi na njihovoj beskrajnoj traci smrti”, napisao je Marić u statusu na Facebooku.
Islamski Forum
Back to top button