Različite Teme

Rasistični napadi na žene

Racist attacks on women

Internet, radna mjesta, ulice pa čak i bogomolje postali su kanali na kojima su muslimanke sve češće izložene rasističkim napadima. Povod za nasilje i barbarstvo najčešće je njihov izgled, sporni hidžab ili nikab čija je pojava toliko stigmatizirana da ih se automatski povezuje s opasnošću za nacionalnu sigurnost ili ilegalnim useljenicima.

Koliko je predrasuda i diskriminacije pretočeno u jednu tkaninu govori nam činjenica da do takvih napada vjerojatno ne bi ni došlo da su te žene jednostavno izgledale – “normalno”.

Žene muslimanke mnogo više su izložene napadima zbog islamofobije nego muškarci. Istraživanja su pokazala da su žene muslimanke mnogo više izložene napadima uzrokovanim islamofobijom nego muškarci, naročito ako nose nikab ili neku drugu odjeću koja se povezuje s religijom.

“Možda nas mrze” naziv je izvještaja o islamofobičnim napadima, autora Chrisa Allena, predavača socijalne politike na univerzitetu u Birminghamu. Namjera je da se izradi statistika i progovori o ženama žrtvama islamofobije.

Muslimanke s kojima je razgovarao Allen ispričale su svoja iskustva kao žrtve napada koje su doživjele zbog svoje vjerske orijentacije. Jedna od žrtava, Rachel ispričala je kako je morala bježati ispred muškarca koji joj je prijetio i vrijeđao na religijskoj osnovi a ona mu se prije toga samo obratila s pitanjem da pomjeri svoje auto kojim je blokirao prilaz njezinoj kući.

Allen je intervjuisao 20 žena između 15 i 52 godine koje su ispričale svoja iskustva. Jedna od njih je kazala kako su je nazivali po Osami bin Ladenu i govorili da se vrati u Afganistan. U drugom slučaju jedna od žrtava je ispričala kako je, nakon što je došla po djecu u školu, bila presretena od nepoznate žene koja je fizički na nju nasrnula i postavljala pitanje, zbog čega je pokrila svoje lice?

Fijax Mughal koji je pokrenuo izradu jednog ovakvog izvještaja kazao je kako je ovo prvi put da su muslimanke otvoreno pričale o predrasudama s kojim se suočavaju. “Stalno čujemo ljude kako govore; Koji su brojevi? To je razumljivo ali je važno da se pokaže pravi utjecaj koji islamofobija ostavlja na ljude”, kazao je Mughal.

Telefonska linija koja je otvorena za prijavu Islamofobije u Velikoj Britaniji pokazala je da se 58% svih prijavljenih incidenata između aprila 2012 i aprila 2013. godine odnosilo na napade na žene muslimanke a 80% njih je nosilo nikab ili neku drugu odjeću karakterističnu za islam.

Islamofobija je mnoge u Velikoj Britaniji natjerala da napuste tu zemlju zbog prijetnji i ugrožavanja života, a posebno u slučaju žena.

Islamski Forum
Back to top button