Učimo o Islamu

Džuma namaz ( Lekcija br:1 )

Naučiti klanjati džumu namaz

Odlike petka i džume namaza • Allah dž. š. je odlikovao petak nad drugim danima, a džumu namaz nad ostalim namazima • Džuma do džume briše grijehe počinjene …

Naučiti klanjati džuma-namaz
Naučiti klanjati džuma-namaz

Jedan od namaza koji je spomenut u Kur’anuPosljednja Allahova objava Časnom je džuma-namaz. To ukazuje na njegovu važnost. SuraDio ili poglavlje u Kur’ana. U Kuranu imamo 114 sura. u kojoj se spominje ovaj namaz se zove Sura El-Džumua.

Džuma-namaz je sedmični ibadet i klanja se petkom u vrijeme podne-namaza. Svi punoljetni i umno zdravi muslimani su obavezni klanjanjati ovaj farz-namaz.

Ko klanja džuma-namaz sa njega spada obaveza klanjanja podne-namaza.

Žene ne moraju klanjati džuma-namaz. Ako se u nekoj džamiji organizira i omogući obavljanje ovog namaza i za žene, onda će njihovo klanjanja džuma-namaza zamijeniti obavezu klanjanja podne-namaza.

Da bi se džuma-namaz mogla klanjati potreban je imam i najmanje trojica muktedija.

Džuma namaz ima deset, odnosno šesnaest rekataDio namaza. Sastoji se od stajanja, učenja Kur’ana u namazu, rukua i dvije sedžde..

Što se tiče nijjeta, kazali smo prije da je nijjet stvar srca. Pored nijjeta srcem, mi učimo nijjet riječima. Kod džuma-namaza nijjetu dodajemo riječ – ‘DŽUMU’ATI.

Nijjet za džumanski sunnetOno što je Muhammed, a.s., rekao, radio, preporučio da se radi. a) namaz – namaz ili dio namaza kojeg je klanjao Muhammed, a.s., i preporučio da klanjamo b) radnja ili aktivnost – ono što je Muhammed, a.s., radio ili preporučio da radimo

NEVEJTU EN USALIJJE LILLAHI TE’ALA SALATE SUNNETIL-DŽUMU’ATI EDAEN MUSTAKBILEL-KIBLETI, ALLAHU EKBER.

Nijjet za džumanski farzStroga obaveza; ono što je Allah naredio

NEVEJTU EN USALIJJE LILLAHI TE’ALA SALATE FARDIL-DŽUMU’ATI EDAEN MUSTAKBILEL-KIBLETI, IKTEDEJTU BI HAZEL-IMAMI ALLAHU EKBER.

Nijjet za džumanski susunnet

NEVEJTU EN USALIJJE LILLAHI TE’ALA SALATE SUNSUNNETIL-DŽUMU’ATI EDAEN MUSTAKBILEL-KIBLETI, ALLAHU EKBER.

Sljedeća inforgafika ukazuje na način i redoslijed obavljanja džuma-namaza, odnosno prvih deset rekataDio namaza. Sastoji se od stajanja, učenja Kur’ana u namazu, rukua i dvije sedžde..

Posebnosti džuma-namaza

Džuma ima svoje posebnosti i one su istaknute u brojnim hadisima Muhammeda, a.s.alejhi-s-selam – Neka je mir na njega

SunnetOno što je Muhammed, a.s., rekao, radio, preporučio da se radi. a) namaz – namaz ili dio namaza kojeg je klanjao Muhammed, a.s., i preporučio da klanjamo b) radnja ili aktivnost – ono što je Muhammed, a.s., radio ili preporučio da radimo je petkom:

kupanje – gusulVjersko, propisano kupanje (proširi)
namirisati se kod odlaska na džuma-namaz
otići što ranije u džamiju, po mogućnosti pješice
donositi salavate na Muhammeda, a.s.
proučiti suruDio ili poglavlje u Kur’ana. U Kur’anu imamo 114 sura. El-Kehf

Rekao je Muhammed, a.s.: “Nema tog čovjeka koji se u petak okupa, dobro očisti i namiriše uljanim ili kakvim drugim mirisom koji se zatekne u kući, te tako, ne razdvajajući bilo koga, ode u džamiju, klanja ono što mu je propisano i pažljivo sasluša ono što imam govori, a da mu Allah neće oprostiti ono što je počinio između te i prošle džume.” (Buhari)

Rekao je Muhammed, a.s.: “U petku ima jedan čas, u kome, ako ga vjernik potrefi – obavljajući namaz – Allaha neće ni za kakvo dobro zamoliti a da mu to Allah neće dati i dovumolba Bogu; učenje s kojim nešto tražimo; postoje dove za razne prilike mu uslišati.” (Buhari Muslim)

Islamski Forum
Back to top button