Hutbe & Dersovi

Promjena pravca Kible

Promjena Kible, govore 142. i 143. ajet Sure El-Bekare:

Braćo i sestre u islamu! Tema današnje hutbe je Promjena Kible je veliki događaj u historiji islama. Za pomenutu temu sam se opredijelio u povodu sjećanja na događaj promjene Kible, koji se desio u mjesecuša’banu, druge godine po Hidžri. A kada ovaj događaj smjestimo u historijski kontekst, u kojem su muslimani bili malobrojni i gdje im je svakodnevno prijetila opasnost od zajedničkog napada mušrika i Jevreja Medine i Hajbera, a za nekoliko mjeseci se deslila bitka na Bedru, prva i najznačajnija bitku u islamu, onda ovaj događaj dolazi kao veliko ohrabrenje za Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i njegove časne, odvažne i hrabre ashabe.

Govorim na zadatu temu dan nakon što je Narodna skupština RS–ausvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o policiji i unutrašnjimposlovima, kojim je predviđeno formiranje rezervnog sastava policije.Usvajanje Nacrta pomenutog zakona bi trebalo zabrinuti sve patriote naše Domovine, a posebno nosioce zakonodavne i izvršne vlasti na nivou Države i Federacije Bosne i Hercegovine, koji bi morali imati spreman odgovor na to, posebno ako se ima na umu da je huškačka retorika političara iz manjeg bh entiteta slična onoj iz devedesetih godina prošloga stoljeća. Molim Allaha, dželle še’nuhu, da nas zaštiti svakog zla i učini nas sigurnim na svakom dijelu naše Domovine!

O događaju promjene Kible, govore 142. i 143. ajet Sure El-Bekare:

سَيَقُولُ السُّفَهَاءُ مِنَ النَّاسِ مَا وَلَّاهُمْ عَنْ قِبْلَتِهِمُ الَّتِي كَانُوا عَلَيْهَا قُلْ لِلَّهِ الْمَشْرِقُ وَالْمَغْرِبُ يَهْدِي مَنْ يَشَاءُ إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ(142) وَكَذَلِكَ جَعَلْنَاكُمْ أُمَّةً وَسَطًا لِتَكُونُوا شُهَدَاءَ عَلَى النَّاسِ وَيَكُونَ الرَّسُولُ عَلَيْكُمْ شَهِيدًا وَمَا جَعَلْنَا الْقِبْلَةَ الَّتِي كُنتَ عَلَيْهَا إِلَّا لِنَعْلَمَ مَنْ يَتَّبِعُ الرَّسُولَ مِمَّنْ يَنقَلِبُ عَلَى عَقِبَيْهِ وَإِنْ كَانَتْ لَكَبِيرَةً إِلَّا عَلَى الَّذِينَ هَدَى اللَّهُ وَمَا كَانَ اللَّهُ لِيُضِيعَ إِيمَانَكُمْ إِنَّ اللَّهَ بِالنَّاسِ لَرَءُوفٌ رَحِيمٌ(143(

Neki razvratnici od ljudi će reći: „Šta ih je odvratilo od kible njihove, prema kojoj su se okretali?” Reci: “Allahov su Istok i Zapad! On ukazuje na pravi put onome kome On hoće.”(142) I tako smo vas učinili srednjim Ummetom da budete svjedoci ljudima i da Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem) bude vaš svjedok. I Mi smo promijenili Kiblu prema kojoj si se prije okretao samo zato da bismo ukazali na one koji će slijediti Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem) i na one koji će se stopama svojim vratiti. Nekima je to bilo doista teško, ali ne i onima kojima je Allah ukazao na pravi put. Allah neće dopustiti da propadne vaš iman. A Allah je prema ljudima zaista blag i milostiv.(143)

Allah, dželle še’nuhu, naređuje muslimanima da promijene Kiblu, šesnaest mjeseci nakon Hidžre, a do tog trenutka muslimani su se okretali prema Mesdžidu-l-Aksau. To je ujedno bio nagovještaj da će se uz Allahovu, subhanehu ve te’ala, pomoć muslimani ponovo vratiti u Meku, jer se Hidžra muslimana završava njihovim povratkom na prostore sa kojih su protjerani, kao što je to bio slučaj i sa ashabima Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem.

I moja i tvoja hidžra brate i sestro se završava u našim mjestima rođenja ili mjestima odakle smo protjerani, a nikako po bijelom dunjaluku i Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje mnogi od nas vehnemo i osjećajući tegobu, tjeskobu i nesigurnost! Naša nas hidžra obavezuje da se organiziramo i samoorganiziramo i time uz Allahovu, dželle še’nuhu, pomoć damo svoj doprinos u očuvanju cjelovitost naše Domovine Bosne i Hercegovine, koja to od nas očekuje, a na to nas obavezuje dvije stotine hiljada naših časnih šehida, rijeke njihove čiste šehidske krvi, dijelovi tijela ratnih vojnih invalida, dove i suze moralnih majki i očeva bosanskih šehida, koje se slivaju niz njihova od tuge naborana lica, na kojima su te iste suze napravile brazde, u koje jedna za drugom uranjaju, a kada nabujaju bivaju obrisane krajevima mirišljivih šamija i čistih rubaca, drhtavim i žuljevitim vrijednim rukama, koje se nikada nisu štedile od poštenog posla i kojima su zarađivali halal nafaku za sebe i svoje ukućane, da se ne bude muhtadž ljudima, ali i da se siromasima ima odakle dati sadaka.

Obavezuju nas nesigurni i zamagljeli pogledibosanske mladosti i sirotinje, koja u nemogućnosti da dođe do pristojnog ili bolje reći bilo kakvog posla u svojoj Domovini, odlazi u Zapadnu Evropu da tamo nađe posao i pristojnije živi. Obavezuju nas i kamen idrvo i ilovača i rijeka i potok i ćuprija i nakrivljeni i zarasli nišani našihpredaka u Podrinju, Istočnoj i Zapadnoj Hercegovini,

Posavini i Sjevernoj Bosni!

Događaj promjene Kible nas takođe podsjeća da je Mesdžudu–l–Aksa prva kibla muslimana i naš treći Harem i da svaki musliman moratežiti i željeti da Mesdžidu–l–Aksa i Kuds budu u rukama Ummeta, a onisu naš zajednički vakuf i samim time naša zajednička briga, a ne samobriga naše braće Palestinaca, koje je Ummet ako izuzmemo sporadičnuverbalnu podršku zaboravio pune stotinu i dvije godina. Molim Allaha saovog mubarek mjesta da nas učini oslobodiocima i šehidima Mesdžidu–l–Aksaa, a koja bi to mogla biti veća čast u ovom vaktu fitneluka!

Prenosi El–Berra, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhive sellem, klanjao okrećući se prema Bejtu–l–Makdisu, šesnaest ilisedamnaest mjeseci, a želio je da njegova kibla bude Kaba, pa je prvinamaz koji je klanjao (cio) prema Kabi ikindija namaz, a sa njime jeklanjao jedan broj ashaba, pa je jedan od njih prošao pored mesdžida doksu ovi bili na ruku’u i rekao: „Allah mi je svjedok, da sam klanjao saPoslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, u pravcu Kabe, pa su se sviokrenuli prema Kabi!“

Okretanje muslimana u namazu prema Bejtu-l-Makdisu, je bila praksa sljebenika Knjige (Jevreja i Kršćana), tako da su Jevreji provocirali muslimane govoreći im kako ih muslimani nemaju u što pozvati, te da čak slijede i njihovu kiblu, da je samim time jevrejska vjera prava vjera i da je njihova kibla i kibla muslimana. Okretanje muslimana prema Mesdžidu-l-Aksau je bila naredba Gospodara svjetova, koja nije izrečena Kur’anom, nego vahjom, da bi nakon toga došla precizna Kur’anska naredba, koja ostaje konačnom, a ona podrazumijeva okretanje prema Kabi. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je klanjao umesdžidu Beni Seleme, podne namaz kada mu je došla Objava da seokrene u pravcu Kabe, pa je po tome ovaj mesdžid dobio naziv“Mesdžidu–l–Kibletejn”

(Mesdžid sa dvije kible).

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je bio potišten i uznemiren, što se Kaba i Meka nalaze u rukama idolopoklonika, te je žudio zaKabom, želeći da ona bude kiblom muslimana. Objavljivanje 144. ajeta Sure El-Bekare, obveseljava Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i nagovještava mu skori povratak u Meku:

قَدْ نَرَى تَقَلُّبَ وَجْهِكَ فِي السَّمَاءِ فَلَنُوَلِّيَنَّكَ قِبْلَةً تَرْضَاهَا فَوَلِّ وَجْهَكَ شَطْرَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَحَيْثُ مَا كُنتُمْ فَوَلُّوا وُجُوهَكُمْ شَطْرَهُ وَإِنَّ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ لَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِنْ رَبِّهِمْ وَمَا اللَّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا يَعْمَلُونَ

Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu i Mi ćemo sigurno učiniti da se okreneš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Mesdžudu-l-Haramu! I ma gdje bili, okrenite lica svoja na tu stranu! Oni kojima je data Knjiga sigurno znaju da je to istina od Gospodara njihova, a Allah motri na ono što oni rade.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je mjesec ša’ban, u kojem se desila promjena Kible obilježavao postom, o čemu govori slijedeća predaja:

عَنْ أَبِي سَلَمَةَ سَأَلْتُ عَائِشَةَ رَضِي اللَّه عَنْهَا عَنْ صِيَامِ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَتْ كَانَ يَصُومُ حَتَّى نَقُولَ قَدْ صَامَ وَيُفْطِرُ حَتَّى نَقُولَ قَدْ أَفْطَرَ وَلَمْ أَرَهُ صَائِمًا مِنْ شَهْرٍ قَطُّ أَكْثَرَ مِنْ صِيَامِهِ مِنْ شَعْبَانَ كَانَ يَصُومُ شَعْبَانَ كُلَّهُ كَانَ يَصُومُ شَعْبَانَ إِلاَّ قَلِيلًا (مسلم)

Prenosi Ebu Seleme: „Upitao sam Aišu, radijallahu anha, o postu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je kazala: „On je postio toliko da bi kazali da neprekidno posti i mrsio bi dok ne bi kazali da ne posti (nafile), a nisam ga nikada više vidjela da posti od mjeseca ša’bana; postio je cijeli ša’ban i postio je ša’ban osim nekoliko dana!” (Muslim)

Braćo i sestre, ispunimo mjesec ša’ban pojačanim ibadetom, kroz post što većeg broja njegovih dana, učenjem Kur’ana, klanjanjem nafila i činjenjem dobra, kako bi što spremniji dočekali mubarek mjesec ramazan! Na taj način ćemo se inša-Allah približiti našem Gospodaru i zaslužiti Njegovu milost.

Kaba (arapski: الكعبة, "kocka" ili "utočište islama")
Kaba (arapski: الكعبة, “kocka” ili “utočište islama”)

Braćo i sestre! Neka nas sjećanje na događaj promjene Kible podjesti da je Kaba kao Kibla muslimana nepromijenjena do Sudnjegadana! Preispitajmo se u kom pravcu se zaista okrećemo i je li naša kibla uistinu Kaba ili nešto drugo! Ne dozvolimo da nas prokleti šejtani zavaraju i da ne dao Allah zaboravimo na naše islamske obaveze! Budimo odgovorni u našim poslovima i dosljedno ispunjavajmo preuzete emenate, jer ćemo za njih biti pitani na Sudnjem danu! Budimo poslušni našim roditeljima i nikada im ne recimo ni „Uh“ i ispunjavajmo naš roditeljski emanet, izdržavajući našu djecu halal nafakom i njihovim islamskim odgojem i školovanjem, kako bi bili korisni članovi ove naše lijepe Domovine! Pomozimo u skladu sa našim mogućnostima svima onima kojima je potrebna pomoć, a mnogo je takvih u našem bližem i daljem okruženju! Obradujmo jetime i siromahe sadakom i lijepom riječju i natječimo se u dobru!

Gospodaru, učvrsti nas na putu islama! Pomozi našoj ugroženojbraći i sestrama ma gdje bili, a posebno onima u Palestini, Siriji, Iraku, Kašmiru, Burmi, Kini, Jemenu, Libiji, Egiptu i Manjem bh entitetu! Sačuvaj nas od zla Tvojih i naših neprijatelja! Spletke naših neprijatelja vrati na njih i daj da se oni zabave sobom, a nas da puste da živimo u miru i rahatluku! Nagradi obećanom nagradom naše šehide i sve borcekoji su sa šehadetom branili i oslobađali našu Domovinu! Nagradinajboljom nagradom porodice šehida za njihov sabur i sastavi ih sašehidima u Džennetu! Kazni zločince zasluženom kaznom i ostavi ih bez pomena i poroda i zameti im svaki trag! Smiluj se našim umrlim roditeljima i precima koji su na nas prenijeli svjetlo Dina! Uputi našu djecu i potomke i učini ih prvacima Ummeta i radostima naših očiju i srca! Budi nam Milostiv na Sudnjem danu i počasti nas u Džennetu društvom poslanika, iskrenih, šehida i dobrih ljudi!

وَالسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ

Nezim Halilović Muderris

Islamski Forum
Back to top button