Različite & Teme

Depresija i depresivno stanje

Simptomi i liječenje anksiozne depresije

Depresija je jedno od najrazornijih stanja koja mogu zadesiti čovjeka. Većina ljudi će depresiju poistovjetiti sa običnim osjećajem tuge, ali to nije tačno. Depresija i tuga nisu isto. Povezani jesu, ali nisu isto.

Tuga, kao i sreća, strah ili pak ljubav, jedna je od temeljnih emocija koje poznajemo. Na taj način, karakteriše je prolaznost kao i sve druge emocije. Traje određeno vrijeme, obično poslije doživljenog gubitka, potom jenjava. Osoba je, najčešće, funkcionalna i uglavnom živi i radi kako je živjela i ranije.

Depresija je stanje koje traje. Traje dugo i ne prestaje. Mjesecima. Ili godinama. Osoba je izrazito tužna, bezvoljna, sa snažnim osjećajem beznađa. Nedostatak volje za radom ponavlja se iz dana u dan uz gubitak apetita ili pretjerano konzumiranje hrane (emocionalno prejedanje), poremećen ritam spavanja i budnosti, konstantni osjećaj „promašenosti“ u životu i vlastite bezvrijednosti. Depresiju prate ruminacije (po glavi se vrte iste, crne misli) „ne vjerujem da će se moji problemi riješiti“, „nema nade, bespomoćan sam“, „uvijek će biti ovako“.

Ako vjernika zadesi ovo iskušenje, obično o tome ne govori drugima. Najčešće iz straha od osude i omalovažavanja. Jer, vjernik ne može biti depresivan. Ili možda ipak…?

Depresija je u najvećem broju slučajeva izazvana nefunkcionalnim, negativističkim razmišljanjem, te snažnim omalovažavanjem sebe i vlastitih mogućnosti. Ponekad je ona rezultat velikog gubitka koji je osoba doživjela i koji ne može tek tako da preboli. Ponekad je uzrok i organske prirode, te nije zgoreg obaviti i zdravstvene pretrage. Neke od osoba sa problemima depresije i anksioznosti, zapravo imaju poremećen rad štitne žlijezde.

Dakle, uzroci su različiti, ali jedno je sigurno. Ovo razarajuće stanje duha i tijela uništava svaku želju za životom, za radom i ispunjavanjem vlastitih ciljeva, te duboko nagriza kako lični, tako i porodični i društveni život pojedinca. To ne zna niko ko nije prošao kroz sličnu situaciju. Sa depresijom se osoba mora boriti na sve dozvoljene načine, jer depresija rađa očaj, a očaj vjernicima nije dozvoljen.

Također, pokušajmo ne osuditi onoga ko prolazi kroz slično stanje, ukoliko nam se već povjerio. To što smo vjernici, ne čini nas imunim na razne vrste poteškoća i iskušenja, koja se mogu dogoditi bilo kome. Imajmo u vidu da nemaju sve osobe istu količinu znanja u vjeri, a možda su usljed brojnih životnih iskušenja i imanski oslabili. Neke osobe imaju slabu socijalnu mrežu koja bi im pružila podršku u danima iskušenja. Drugi iza sebe imaju teško djetinjstvo i život prepun trauma i loših uspomena. Zaista niko, osim Allaha s.w.t. ne zna šta je u životu i srcu drugog čovjeka. Slijedi nekoliko savjeta kako se suprotstaviti depresivnom stanju ukoliko vi ili neko koga znate prolazi kroz isto:

Tražimo pomoć, prije svega, jače se vezujući za vjeru, za namaz, duge razgovore sa Allahom na nafilama,osobito u zadnjoj trećini noći, te učenjem Kur ‘ana i što je još važnije – razmišljanjem o njegovim porukama. Mi Kur’ an često učimo mehanički, ne razumijevajući ga. Uzvišeni Allah kaže u Kur’anu: “Ta, zaista, s mukom je i last (olakšanje), zaista s mukom je i last“. Uistinu nema ljepšeg osjećaja nego, kroz dovu, sve svoje brige i tuge ostaviti Onome kome je lahko da ih otkloni. Gradite kod sebe osjećaj iskrenog i potpunog prepuštanja Allahu s.w.t. i vjerujte da vas nikada neće opteretiti sa onim što ne možete podnijeti. Koliko god mrak trajao, naposlijetku će granuti sunce.
Obratite pažnju na vlastite misli. Kako stručnjaci kažu, depresija je rezultat pretjeranog, negativnog razmišljanja, pri kojem smo usredotočni samo na vlastite gubitke i promašaje. Ne postoji osoba na svijetu kojoj, pored iskušenja, nije dato još više blagodati. Bavite se humanitarnim radom. Odmaknite se od svoje svakodnevice, i družite sa ljudima. Osobito sa onima koji su u lošijoj situaciji od vas. Razmišljajte o onome što imate, umjesto o onome što nemate i što ste izgubili. Razvijte naviku da svake noći prije nego zaspite nabrojite nekoliko Allahovih blagodati kojima vas je počastio, i trudite se da da svaki put to bude nešto novo.

Potražite stručnu pomoć, ukoliko je potrebno. Osobito je korisno da to učinite ukoliko nemate dobar sistem podrške unutar porodice ili je problem takvog tipa da bi vam stručni savjet koristio. Uistinu svo znanje iz medicine, psihologije i drugih nauka znak je milosti Gospodara svjetova, koji ljude poučava onome što ne znaju. U razgovoru sa stručnom osobom (terapeutom) naučit ćete prepoznati nefunkcionalne oblike razmišljanja koja su vas velikim dijelom doveli u to stanje, mijenjati ih, te posmatrati stvari iz drugog ugla. Potrebno je da naučite pozitivnije i realističnije razmišljati.

Vjerujem da je korisno podići svijest o depresiji i ostalim problemima psihološke prirode, sve u cilju vjerskog, psihološkog i svakog drugog jačanja muslimana. O depresiji i svim njenim licima još ćemo, inšaallah, pisati jer je to opširna tema. Za sada, želimo podstaknuti sve one koji su kod sebe prepoznali neke od navedenih simptoma da ne oklijevaju potražiti pomoć.

Za Akos.ba piše: Jasna P. Subašić

Islamski Forum
Back to top button