Različite Teme

Kuran o sudnjem danu 1.dio

Svaka duša smrt će osjetiti” (Ali Imran, 185.)

Jevmul-din (ar.يوم الدين‎) (doslovno Dan vjere ili Sudnji dan), naziva se još i Jevmul-kijame (ar. يوم القيامة‎) (Dan proživljenja) i Es-Saa (Sat).
Slijed događaja u kome će nastupiti uništenje svega što postoji i usmrćenje svih živih bića nakon čega slijedi ponovno proživljenje, a zatim suđenje ljudima i Džinima za djela koja su činili u toku života. Ništa neće biti izostavljeno, niti jedan atom dobra ili zla.
Allah će svakom čovjeku pojedinačno apsolutno pravedno suditi. Oni koji su činili dobra djela ući će u Dženet, a oni koji budu činili zlo bit će kažnjeni Džehennemom.

Kur’an na mnogo mjesta govori o Sudnjem danu pa kaže da će tog dana doći do velikog zemljotresa, da će se čovjek čuditi govoreći “šta joj je”, brda će se rastaviti i razliti kao rastopljen med, sunce će stati, a potamnjeli mjesec će se sa njim spojiti, zvijezde će pasti izgubivši svoj sjaj, brda će se razbiti u čestice, grobovi će se otvoriti, truba (rog) će odjeknuti i svaka duša će doći pred Stvoritelja, nevjernici će biti modri, izudarani, slijepi a vjernici sretni i radosni. Zatim će se truba opet začuti i svi će stajati pred svojim Gospodarom i dobiti knjigu svojih djela…

“I vidjet ćeš sve narode kako na koljenima kleče; svaki narod biće prozvan prema svojoj Knjizi: “Danas ćete biti nagrađeni ili kažnjeni prema tome kako ste postupali!” ( Kur’an 45-28)

“Svaka duša smrt će osjetiti” (Ali Imran, 185.)
Istina od koje bježanja nema.
قُلْ إِنَّ الْمَوْتَ الَّذِي تَفِرُّونَ مِنْهُ فَإِنَّهُ مُلَاقِيكُمْ ثُمَّ تُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَيُنَبِّئُكُمْ بِمَا كُنْتُمْ تَعْمَلُونَ
Reci:”Smrt od koje bježite doista će vas stići. Zatim ćete Onome koji poznaje i vidljivi i nevidljivi svijet vraćeni biti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti.” (El-Džumu’a, 8.)
Sigurno ćemo Mu doći, a kako se za taj susret pripremamo!?
إِنْ كُلُّ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ إِلَّا آتِي الرَّحْمَنِ عَبْدًا
„Zaista će svi na nebesima i zemlji doći Milostivom kao robovi.“ (Merjem, 93.)
Nije li nam naš Gospodar knjigu objavio???
ذَلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِلْمُتَّقِينَ
“Ovo je knjiga u koju sumnje nema, uputa je bogobojaznim.” (El-Bekareh, 2.)
To je knjiga jasna i pravi put, sa kojom Allah izvodi ljude iz tmina na svjetlo, sa kojom srca pokreće i prsa proširuje. To je Knjiga kojoj se načuditi ne možemo,
Knjiga koju je Allah svjetlošću učinio. Koliko je Allah lijenih preko nje podigao iz njihove lijenosti, koliko se pospanih probudilo, koliko zabludjelih progledalo.
Knjiga koja obveseljava i koja prijeti, čije se pouke ponavljaju. U njoj je i ajet nakon čije je objave naš Poslanik sallallahu alejhi we sellem živio još par noći, ajet koji podsjeća na Dan poznati, na susret zakazani.
وَاتَّقُوا يَوْمًا تُرْجَعُونَ فِيهِ إِلَى اللَّهِ ثُمَّ تُوَفَّى كُلُّ نَفْسٍ مَا كَسَبَتْ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ
“I bojte se Dana u kome ćete Allahu vraćeni biti, zatim će svakome što je zaslužio isplaćeno biti” (El-Bekareh, 281.)
To je zadnji dan nakon kojeg nema više, dan radosti ili tuge, Dan kojemu nema sličnog. Koliko je dobrih muslimana ovaj ajet probudio iz njihovih postelja zbog njihovog sjećanja na ovaj sastanak.
كَانُوا قَلِيلًا مِنَ اللَّيْلِ مَا يَهْجَعُونَ وَبِالْأَسْحَارِ هُمْ يَسْتَغْفِرُونَ
“Noću su samo malo spavali. A u praskozorje oprost od grijeha tražili.”
(Ez-zarijat, 17-18.)
Teško ljudima nije li u Knjizi jasnoj rečeno i to Allah kaže najboljem čovjeku, svome Poslaniku, sallallahu alejhi we sellem, a i nama:
إِنَّكَ مَيِّتٌ وَإِنَّهُمْ مَيِّتُونَ
“Ti ćeš zaista umrijeti, a i oni također pomrijeti.” (Ez-Zumer, 30.)
Ajet koji ne treba mu’mina ravnodušnim ostaviti, ajet koji govori da će dunjaluk proći, a obećana smrt doći. Može li se srce smiriti, a objavljeno je:
فَرِيقٌ فِي الْجَنَّةِ وَفَرِيقٌ فِي السَّعِيرِ
„Skupina u džennet i skupina u džehennem.“ (Eš-šura, 7.)
Pa je li ti puno izbora ostalo???
Kur’anske pouke se nastavljaju:
يَوْمَ تَأْتِي كُلُّ نَفْسٍ تُجَادِلُ عَنْ نَفْسِهَا
“Na dan u kome će se svaka duša o sebi brinuti.” (En-Nahl, 111.)
ثُمَّ إِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عِنْدَ رَبِّكُمْ تَخْتَصِمُونَ
“I poslije, na Sudnjem danu, pred Gospodaru vašim ćete se jedan sa drugim sporiti.” (Ez-Zumer, 31.)
A upozorenja na ovaj dan su do tebe došla:
وَأَنْذِرْهُمْ يَوْمَ الْحَسْرَةِ إِذْ قُضِيَ الْأَمْرُ وَهُمْ فِي غَفْلَةٍ وَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ
“I upozori ih Danom tuge kada će sa polaganjem računa završeno biti, a oni su u nemaru i oni ne vjeruju.” (Merjem, 39.)
إِنَّا أَنْذَرْنَاكُمْ عَذَابًا قَرِيبًا يَوْمَ يَنْظُرُ الْمَرْءُ مَا قَدَّمَتْ يَدَاهُ وَيَقُولُ الْكَافِرُ يَا لَيْتَنِي كُنْتُ تُرَابًا
“Mi vas uistinu kaznom bliskom opominjemo, na dan kada će čovjek djela ruku svojih vidjeti, a nevjernik će reći: Kamo sreće da sam prašina ostao.” (En-Nebe’, 40.)
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لَوْ تَعْلَمُونَ مَا أَعْلَمُ لَضَحِكْتُمْ قَلِيلًا وَلَبَكَيْتُمْ كَثِيرًا
Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem:” Da znate ono što ja znam, malo biste se smijali, a mnogo plakali.” (Buharija i Muslim)
Kako da se smiješ, a Allah je obavijestio o smrti i sudnjem danu i stanju ljudi u njima.
قُلْ إِنَّ الْخَاسِرِينَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنْفُسَهُمْ وَأَهْلِيهِمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَلَا ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ
“Reci: Propali su, zaista oni, koji na Sudnjem danu izgube i sebe i porodice svoje, Pa zar to nije gubitak jasni.” (Ez-Zumer, 15.)
Nije svako preselio nakon teške bolesti, već i u punom zdravlju i snazi, niti je svako preselio u dubokoj starosti, već i u ranoj mladosti. Niti je kod svake smrti prethodilo stanje koje bi je najavilo, već došla je iznenada. Nemoj je dočekati nespremno.
حَتَّى إِذَا جَاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّي أَعْمَلُ صَالِحًا فِيمَا تَرَكْتُ
“Kada nekome od njih smrt dođe, kaže: Gospodaru Moj, povrati me da činim dobra djela koja sam ostavio…”
قَالُوا رَبَّنَا غَلَبَتْ عَلَيْنَا شِقْوَتُنَا وَكُنَّا قَوْمًا ضَالِّينَ رَبَّنَا أَخْرِجْنَا مِنْهَا فَإِنْ عُدْنَا فَإِنَّا ظَالِمُونَ قَالَ اخْسَئُوا فِيهَا وَلَا تُكَلِّمُونِ
“Gospodaru naš,”-reći će-“naši prohtjevi su bili od nas jači, te smo postali narod zalutali. Gopodaru naš, izbavi nas iz nje; ako bismo ponovo zlo radili, samo bismo sebi nepravdu učinili.” “Ostanite u njoj prezreni i ništa Mi ne govorite!”-reći će On. (El-Mu’minun, 106-108.)

Islamski Forum
Back to top button