Poučne Priče

Allah te nikada neće razočarati!

Na vratima je stajao čovjek koji mu prenese radosnu vijest.

Na jednom predavanju Šejh Muhammed muhtar Aš-Šenqiti je spomeuno predaju o jednom islamskom učenjaku koji je bio iskušan siromaštvom. On dalje navodi:

“Učenjak je upravo bio završio sa pisanjem Tefsira Kur’ana,ali zbog oskudnih prihoda, nije bio u mogućnosti da objavi svoj rad. Tako je otišao da traži savjet, od svoje braće, učenika i učitelja. Oni ga uputiše na čovjeka koji je imao mnogo bogatstva govoreći mu: „Idi tom i tom bogatašu, on će ti dati nešto novca kako bi objavio svoj rad“. Učenjak je unajmio brod, i zaputio se na plovidbu. Međutim, Allah je iz Svoje neizmjerne mudrosti dao da ovaj učenjak na obali mora vidi nekog čovjeka, pa je zamolio kapetana broda da mu dozvoli da se ovaj čovjek sa njima ukrca i zaplovi. Učenjak ga nakon ukrcavanja zamoli da mu se prestavi i kaže odakle je.

Nakon predstavljanja , čovjek upita učenjaka:
-„ Gdje putujete ovim brodom?“
-„Idem u to i to mjesto da zatražim pomoć u objavljivanju jedne moje knjige“-odgovori učenjak.
-„Čujem da ste protumačili Kur’an(tj.napisali tefsir)“
-„Da“, ponovo odgovori učenjak.
-„Subhanallah. Kako ste protumačili ajet: „Samo se Tebi klanjamo i samo od Tebe pomoć tražimo. (El-Fatiha,4)?- upita ga čovjek. Učenjak mu obrazloži tefsir ajeta, ali je shvatio namjeru koja se krila iza pitanja ovog čovjeka, te naredi kapetanu broda da se vrate kući. Neka se Allah smiluje ovom učenjaku, bez obzira na njegovu potrebu, odlučio je da se vrati kući potpuno ubijeđen u Allahovu intervenciju i rješavanje njegovog stanja.

Nisu prošla ni tri dana od tada, neko je pokucao na vrata kuće ovog učenjaka.
-„Ko je?“, upita on.
Na vratima je stajao čovjek koji mu prenese radosnu vijest.
-„ Dolazim ti od tog i tog čovjeka( pri tom imenujući baš onog istog bogataša kome se učenjak prije samo par dana zaputio,misleći tražiti njegovu pomoć). On je čuo da si ti napisao Tefsir Kur’ana koji bi on želio vidjeti.“ Učenjak mu uruči napisani Tefsir, a kad ga bogataš dobi i pročita, ispuni ga osjećaj divljenja i čuđenja, te posla vrećicu zlatnika učenjaku, te on uspije da hairli završi svoj posao. Zato…Nikad ne zaboravi da Allah neće razočarati srce koje se u njega iskreno pouzda.

Allah te nikada neće razočarati!
Allah te nikada neće razočarati!
Islamski Forum
Back to top button