Poučne Priče

Šejtanova borba protiv vjernika

Šejtan se nije susreo ni sa čim težim za njega od vjernika

Vehb bin Munebbih kaže: “Čitao sam u prijašnjim Allahovim objavama: ‘Šejtan se nije susreo ni sa čim težim za njega od vjernika obdarenog razumom. U stanju je da zavede stotinu neznalica, da ih sebi potčini, popne im se za vrat i vodi gdje god želi. Ali kad naiđe na učenog vjernika, veoma mu je teško bilo šta dobiti za sebe.”

I kaže: “Premještanje brda kamen po kamen lakše je šejtanu od borbe s učenim vjernikom. Kada kod njega ne uspije ništa ostvariti, ode kod neznalice, potčini ga sebi, pa mu bude lahko da ga zavodi i izlaže raznim sramotama koje ga stignu još na ovom svijetu, kao što su npr. bičevanje, kamenovanje, odsijecanje ruku i mnoge druge sramote na onom svijetu čeka ga još veća sramota, vatra i grdnja. Dva čovjeka čine isti broj dobrih djela, ali je razlika u njihovoj odlikovanosti kao razlika između istoka i zapada samo zbog razuma i učenosti koju jedan od njih posjeduje.
Allahu, dž.š., se najdostojnije biva pokorno razumom.”

Muaz bin Džebel, r.a., kaže: ”
– Kada bi učenjak osvanuo i omrknuo s mnoštvom grijeha poput pješčanih zrna, mogao bi se nadati spasu i oslobađanju od njih.
– A kada bi neznalica osvanuo i omrknuo s mnoštvom dobrih djela poput pješčanih zrna, treba se plašiti da mu od njih ne ostane ni koliko zrno gorušice.”
Neko ga upita: A kako to?” Muaz bin Džebel, r.a., odgovori mu: ”
– Kada učenjak poklizne i učini grešku, on spozna svoju grešku i popravi je pokajanjem i razumom koje mu je Allah, dž.š., podario.
– A neznalica je poput onog koji gradi i ruši pa svojim neznanjem poruši sve ono što je sagradio.”

El-Hasan kaže: “Čovjekova se vjera neće upotpuniti sve dok mu se ne upotpuni razum. Allah, dž.š., nikome nije podario razum, a da ga jednog dana taj razum nije spasio.”
Jedan mudrac veli: “Kod koga razum ne bude prevladavao, doživjet ce propast u stvarima koje je najviše volio

Jusuf bin Esbat veli: “Razum je svjetiljka koja obasjava nutrinu, ukras spoljašnosti, vodič tijela i kontrolor ljudskih postupaka. Život bez njega ne bi imao nikakva smisla. Sve što uradimo dešava se pomoću razuma.”

Islamski Forum
Back to top button