Sura & Zikrovi

Jedna od najljepših dova

Jedna od najljepših i najsveobhvatnijih dova koju jedan musliman može da uputi svome Stvoritelju. Blago li se onome ko bude učio ovu dovu i kome ova dova bude primljena:

اللَّهُمَّ بِعِلْمِكَ الْغَيْبَ، وَقُدْرَتِكَ عَلَى الْخَلْقِ، أَحْيِنِي مَا عَلِمْتَ الْحَيَاةَ خَيْرًا لِي، وَتَوَفَّنِي إِذَا عَلِمْتَ الْوَفَاةَ خَيْرًا لِي، اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ خَشْيَتَكَ فِي الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ، وَأَسْأَلُكَ كَلِمَةَ الْحَقِّ فِي الرِّضَا وَالْغَضَبِ، وَأَسْأَلُكَ الْقَصْدَ فِي الْغِنَى وَالْفَقْرِ، وَأَسْأَلُكَ نَعِيمَاً لاَ يَنْفَدُ، وأَسْأَلُكَ قُرَّةَ عَيْنٍ لاَ تَنْقَطِعْ، وَأَسْأَلُكَ الرِّضَا بَعَدَ الْقَضَاءِ، وَأَسْأَلُكَ بَرْدَ الْعَيْشِ بَعْدَ الْمَوْتِ، وَأَسْأْلُكَ لَذَّةَ النَّظَرِ إلَى وَجْهِكَ، وَالشَّوْقَ إِلَى لِقَائِكَ، فِي غَيْرِ ضَرَّاءَ مُضِرَّةٍ، وَلاَ فِتْنَةٍ مُضِلَّةٍ، اللَّهُمَّ زَيِّنَّا بِزِينَةِ الإِيمَانِ، وَاجْعَلْنَا هُدَاةً مُهْتَدِينَ

Poslanikova sallallahu alejhi ve sellem, dova:

“Bože moj, Ti znaš nepoznato i moći Svojom upravljaš stvorenjima, daj mi da živim onoliko koliko je po Tvome znanju dobro za mene, i daj da umrem onda kada to bude dobro za mene. Daj da Te se bojim, i kada me ljudi ne vide i kada me vide. Daj da govorim istinu i u srdžbi i u zadovoljstvu. Daj da budem umjeren i u neimaštini i u bogatstvu. Podari mi blagodat neprolaznu.

Podari mi radost neprekidnu. Daj da budem zadovoljan sudbinom. Podari mi ugodno življenje nakon smrti. Daj da se naslađujem gledajući Tvoje lice. Daj da čeznem za susretom s Tobom i da me ne zavedu kakve nesreće niti kušnja koja bi me na stranputicu odvela. Bože moj, ukrasi nas ukrasom vjerovanja i daj da idemo naprijed Pravim putem.”

(Hadis je vjerodostojan, a bilježe ga Ahmed, Nesa`i, Ibn Hibban i Hakim)

O Allahu, hvala i zahvala pripada Tvojoj velicini onako kako Ti dolikuje

Molim Te za oprost za ono za što sam Ti ranije oprost tražio, pa se tome ponovo vratio.

Tražim oprost od Tebe, za sve što izaziva Tvoje nezadovoljstvo, i za sve što sam volio raditi, a Ti sa tim nisi bio zadovoljan.

Tražim od Tebe oprost za sve blagodati preko kojih sam povećao svoje griješenje i neposlušnost prema Tebi.

Molim Te za oprost od grijeha koje znaš samo Ti, koje vidiš samo Ti, i koje može obuhvatiti samo Tvoja milost i od koje me može spasiti samo Tvoj oprost i tolerancija.

Nema Boga osim Tebe. Ti si Uzvišen, ja sam jedan od onih koji su se ogriješili.

O Allahu, molim Tvoj oprost za nepravdu koju sam protiv Tvojih robova mogao počiniti, bilo da se nepravda odnosi na njihova fizička tijela ili se ta nepravda odnosi na njihovu čast ili imovinu.

Podari im iz Svoje hazne, toliko da mi ništa ne usfali.

Molim Te da me obaspeš Svojom milošću, koja obuhvata sve.

Ne ponizi me Svojom kaznom, već mi podari ono za što Te molim, jer meni je uistinu potrebna Tvoja milost, o Najmilostiviji.

Allahu dragi, podari mi svako dobro ovoga i buduceg svijeta.

Nema promjene niti snage bez Allaha, Uzvišenog, Velikog.

Allahu, obaspi salavatima Muhammeda a.s., njegovu časnu porodicu, njegove ashabe i sve one koji svojim životima svjedoče La ilahe İllallah Muhammedun Resulüllah.

Islamski Forum
Back to top button