Fetve & Propisi
Top Tema

Kajanje zbog skidanja hidžaba?

Gospodar tvoj je dovoljan kao zaštitnik!” (El-Isra, 62.-63.)

Selam Alejkum…
Dugo razmišljam da napišem svoj problem u nadi da će te mi dati savjet, Allah da vas za to nagradi…
Naime živim na zapadu udana sam već 13 godina prakticiram Islam već unazad nekoliko godina imala sam jaku želju da stavim hidžab.

To sam i uradila. Bila sam pokrivena godinu i pol dana. Imala sam problema u braku, moj muž koji ne prakticira Islam požalio se mojoj majci kako ga ja nikad nisam pitala da se pokrijem, da mu to teško pada.

Ja sam se otkrila da bih spasila brak. Učinila sam veliku grešku, a i grijeh, mislila sam da ćemo više provoditi vremena zajedno, jer se i ne viđamo. Razlog je njegov posao, dolazi samo vikendom kući. Ja i moje dijete smo lišeni tog zajedničkog vremena da provedemo s njime. Imali smo mnoge rasprave u vezi toga, al nikad nije urodilo plodom…
Elhamdulillahi ne živimo pod nikakvim kreditom, al on radi kao da nas ima desetero u kući. Nigdje ne idemo s njim, ništa ne mogu planirati, al što me najviše boli je moj bol za hidžabom. Bila sam tako spokojna tih godinu i pol dana, zaštićena od Allaha i rahat u duši…

Moj brak i ne ide kako treba, moja želja je da stavim svoj hidžab ponovo da osjetim tu radost i ponos u sebi ponovo. Moj muž se neće složiti s time jer sam ja pokušala da razgovaram s njime. On misli da ne pripadam nigdje u društvu jer mi je već rekao: “Moja majka klanja i čita Ku’ran, a nije pokrivena”, moje pitanje je Šta da uradim? Želim da živim po šerijetu odnosno svi u kući ali… Molim Allaha da vas obilato nagradi i uvede u Dženet Firdevs. Amin.

SAVJET

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

Ve alejkumus sellam ve rahmetullahi ve berekatuhu draga moja sestro;
Ružo moja, znam da ti nije nimalo lahko i da osjećaš veliki teret, jer si spoznala koja je blagodat života po principima Kur’ana i suneta. Osjetila si taj spokoj, a zatim ga izgubila šejtanskom spletkom koje si sada svjesna…

Dušo moja, šejtan je naš otvoreni neprijatelj, koji se zarekao Allahu da će nam prilaziti sa svih strana kako bi nas uvrstio u svoju vojsku u borbi protiv Allaha, da će na tom putu koristit sva raspoloživa sredstva zbog ljubomore na džennet, koji nam Milostivi nudi, a on je svoju priliku prokockao zbog svoje oholosti i lakomislenosti… Nama Allah nudi priliku za pokajanje, a on je umjesto pokajanja nakon neposlušnosti izabrao neprijateljstvo!!!

“Reci mi’ – reče onda – ‘evo ovoga koga si iznad mene uzdigao: ako me ostaviš do Smaka svijeta sigurno ću, osim malobrojnih, nad potomstvom njegovim zagospodariti.’ ‘Odlazi!’ – reče On. ‘Onima koji se za tobom budu poveli i tebi – kazna džehenemska biće vam puna kazna. I zavodi glasom svojim koga možeš i po tjeraj na njih svoju konjicu i svoju pješadiju, i budi im ortak u imecima, i u djeci, i daji im obećanja – a šejtan ih samo obmanjuje – ali ti, doista, nećeš imati nikakve vlasti nad robovima Mojim!’ A Gospodar tvoj je dovoljan kao zaštitnik!” (El-Isra, 62.-63.)
Mila moja, uistinu sve ono što insan ostavi radi Allaha, On Svemogući mu nadoknadi mnogo boljim, a onaj koji između zadovoljstva ljudi i zadovoljstva Stvoritelja, izabere grešnog dunjalučara, takav nikada neće pronaći smiraj duši, niti zadovoljstvo onoga kome se pokorio nasuprot pokornosti Živog, Koji ne umire!!!
Ti sada trpiš posljedice pogrešnog izbora. Ne želim da te kritikujem, jer znam da ti je dovoljan osjećaj gorčine zbog gubitka blagodati koje si imala pod Allahovom zaštitom u danima pokornosti Njemu.

Dušo moja, ne samo da trebaš izabrat zadovoljstvo Gospodara, nego to moraš zato što nijedno Njegovo stvorenje nema veće pravo od Njega. Nema pokornosti robu u nepokrnosti Gospodaru!!!
Znaj da je tvoj Gospodar vlasnik srca i tvog muža, tvoje majke, njegove majke i svih drugih stvorenja i nimalo ne sumnjaj u Njegovu moć da on sva njihova srca okrene ka pravom putu i poštovanju tvog hidžaba i ostalih islamskih dužnosti.

Nemoj da očekuješ, ili bolje reći uslovljavaš, njihov dolazak na pravi put kako bi i ti upotpunila svoj iman, već prvo ispuni svoju primarnu zadaću, a zatim očekuj nagradu i rezultate tvoje žrtve i oslonca na Allaha!!! Sigurna budi da te tvoj Gospodar nije napustio niti zaboravio iako si dozvolila da budeš šejtanovo oružje kojim Mu prkosi zbog pobjede u njegovom spletkarenju.
Znaj da tvoj Gospodar strpljivo čeka tvoj povratak i svaku noć te pita hoćeš li da ti oprosti, hoćeš li da te pomogne i zaštiti, šta želiš da ti podari… čeka da Ga pozoveš samo kako bi ti se odazvao!!!
Zbog toga,ne odgađaj ružo moja!!! Vrati se pod okrilje svog Gospodara Milostivog Samilosnog i ničeg se ne plaši jer uistinu onaj ko se u Njega pouzda, nikada nije na gubitku!!!
Ukoliko se u tvom mužu bude krilo dobro, Allah će ga pomoći da ti se pridruži na toj stazi koja ka džennetu vodi, a ukoliko je od onih koji idu stranputicom i okreću glavu od poziva ka Allahovom zadovoljstvu, tada budi strpljiva i znaj da će ti tvoj Gospodar skoru pobjedu dati!!!

Ne štedi blagodati dove i u trenutku povratka Milostivom, uputi dovu za svog muža, majku i ostale članove porodice… Iskoristi trenutak Allahove milosti zbog tvog povratka i umilnim glasom, zamoli Ga da te pomogne tvojom porodicom na putu koji Njegovom zadovoljstvu vodi.
Dušo moja, prihvati ovu radosnu vijest kojom te Milostivi poziva:

”Reci: „O robovi moji koji ste se prema sebi ogriješili, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti, On, doista, mnogo prašta i Milostiv je. I povratite se Gospodaru svome i pokorite Mu se prije nego što vam kazna dođe, – poslije vam niko neće u pomoć priskočiti. I slijedite ono najljepše, ono što vam Gospodar vaš objavljuje, prije nego što vam iznenada kazna dođe, za čiji dolazak nećete znati.”’ (Ez-Zumer, 53. – 55.)
“Ja ću sigurno oprostiti onome koji se pokaje i uzvjeruje i dobra djela čini, i koji zatim na Pravom putu istraje.” (Ta‐Ha, 82)

NIMALO NE SUMNJAM, INŠALLAH, DA ĆEŠ VEĆ SLJEDEĆI TRENUTAK VRATITI SVOJU KRUNU ČASTI JAČA NEGO IKAD, SRETNIJA NEGO IKAD I UŽIVAT U SVAKOM NOVOM TRENUTKU BEZ IKAKVOG STRAHA OSJEĆAJUĆI BLIZINU NAJVEĆEG I JEDINOG ISTINSKOG ZAŠTITNIKA!!!
NEKA TI JE BLAGOSLOVLJEN NOVI POČETAK KRALJICE MOJA!!!
Nađa Dizdarević

Islamski Forum
Back to top button