Fetve & Propisi

Da li čišćenje bebe kvari abdest?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap

Da li čišćenje bebe kvari abdest

PITANJE:

Selam alejkum. Zanima me da li zena gubi abdest time sto ocisti bebu nakon velike i male nuzde?

ODGOVOR:

Ve alejkumu-s-selam! Po ovom pitanju nije prenešen nijedan vjerodostojan hadis, pa je odgovor analogno donesen na osnovu stava učenjaka po pitanju gubljenja abdesta zbog dodira polnog organa. Preferirajuće mišljenje uleme je, na osnovu dokaza, da je pohvalno uzeti abdest ko dodirne svoj polni organ a ne da mu to kvari abdest.
Na osnovu toga, ona osoba koja pri čišćenju djeteta dodirne njegov polni organ nije izgubila abdest. Ukoliko rukama dodirne nečistoću dok je pod abdestom, bez obzira da li nečistoća bila velika ili mala, treba samo da opere ruke tj. da je ukloni sa ruku, i ništa više, jer dodirivanje nečisti ne kvari abdest. Allah zna najbolje!
Abdullah Mujić, prof.

RUKNOVI ABDESTA:

1. Nijet, odluka da će se uzimati abdest, donosi se u srcu, tako abdestda nije uopće propisano izgovarati nijet pri uzimanju abdesta.
2. Pranje lica vrši se odakle je kosa nikla, pa do pod bradu uzduž i od uha do uha u širinu.
3. Pranje ruku do iza laktova.
4. Potiranjem glave nije obavezno obuhvatiti cijelu glavu (nego samo četvrtinu), ali bi bilo bolje obuhvatiti cijelu glavu jer nam jedan hadis to preporučuje. To će se učiniti na taj način što će se palčevi staviti u uši, a kažiprsti iznad čela, te ih povući prema potiljku, a potom vratiti na početni položaj.
5. Pranje nogu do iza članaka.
6. Pridržavanje redosljeda pri pranju pojedinih dijelova tijela. Ovo posljednje se smatra ruknom kod nekih mezheba, dok je po hanefijskom mezhebu sunnet.

SUNNETI ABDESTA:

1. Učenje Bismille na početku.
2. Pranje zuba misvakom. Misvak je grubo drvce kojim se čiste zubi. Ako nema misvaka zubi će se oprati četkicom, ili bar prstom protrljati.
3. Upotreba misvaka se preporučuje i pred obavljanje namaza, pred učenje Kurana, nakon buđenja iz sna i prilikom promjene zadaha iz usta.
Upotreba misvaka u bilo koje doba dana ne utiče na valjanost posta, jer je Muhammed s.a.v.s, u toku posta upotrebljavao misvak. Sunnet je oprati misvak nakon svake upotrebe. Pranje ruku do iza šaka tri puta na početku abdesta, kao i izapiranje usta i nosa po tri puta.
4. Rastavljanje brade prstima radi boljeg pranja i ukrštenja prstiju pri pranju ruku.
5. Pranje svakog dijela tijela po tri puta, osim potiranja glave (jedanput).
6. Počinjanje s desnom stranom prilikom pranja ruku i nogu.
7. Trljanje vodom prilikom pranja.
8. Uzastopnost, to jest da se uzimanje abdesta ne prekida nekim drugim poslom.
9. Potiranje ušiju nakon potiranja glave i to unutrašnjost ušiju kažiprstima, a vanjsku stranu palčevima. Potiranje ušiju se obavlja jedanput bez uzimanja nove vode, jer je Muhammed s.a.v.s, potirao glavu i uši jedanput.
10. Kod pranja lica, ruku i nogu oprati više nego što je obavezno.
11. Voditi računa o umjerenosti u trošenju vode, tako da se ne pretjeruje pri upotrebi vode.

Postoje dove koje nisu iz prakse Poslanika a.s. ali je dovoljno na početku proučiti Bismillu, a po završetku izgovoriti šehadet.
“Ešhedu en la illahe illAllah ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resulu.”

Izostavljanjem nekog od abdeskih sunneta umanjuje se nagrada za abdest.

ŠTA KVARI ABDEST

ABDEST KVARI:

1. Sve što izađe na prirodne otvore (prednji i zadnji): mokraća, abdest-wuduizmet, vjetar, zatim sperma, vedijja i mezija. Ako se posumnja u puštanje vjetra, to ne utiče na valjanost abdesta, osim u slučaju da se čuje ili osjeti smrad.
2. Duboki san pri kojem se izgubi svijest, osim u slučaju da se zaspi u takvom položaju, pri kojem uopće nije moguće ispustiti vjetar.
3. Gubljenje svijesti, bez obzira da li se radi o ludilu, padanju u nesvijest, pijanstvu ili gubljenju svijesti zbog upotrebe kakvih lijekova.
4. Dodirivanjem spolnog organa bez ikakva zastora kvari se abdest dok doticanje žene ne kvari abdest kod velikog broja fikhskih učenjaka
(Džumhur). Hasreti Aiša r.a. je izjavila da je Muhammed s.a.v.s, poljubio jednu od svojih žena, a potom otišao na namaz ne uzimajući abdest nakon toga, s tim stoje on najbolje vladao svojom strašću (zabilježio je Ahmed, Ebu Davud, Tirrnizi, Nesai i Ibn Madže).

O tome ima i drugih sahih hadisa. Međutim, ako bi se žensko tijelo dodirnulo sa strašću, onda bi to kvarilo abdest. Onaj ko uzme abdest, a kasnije posumnja da li ga je izgubio ili ne, smatraće se da ima abdest. Povraćanje i jedenje devina mesa kao ni izlazak krvi iz tijela ne kvari abdest, osim kod žene iz polnog organa pri hajzu i nifazu.

KADA JE OBAVEZNO UZIMANJE ABDESTA

Uzimanje abdesta je obavezno radi obavljanja namaza, bez obzira da li se radi o farz namazu ili nafili, kao i radi tavafa – obilaženje oko Kabe. Neki učenjaci smatraju da nije dozvoljeno dodirivanje mushafa bez abdesta, a kao dokaz za to uzimaju se riječi Uzvišenog Allaha: “Dodirnuti ga smiju samo oni koji su čisti”, kao i riječi Muhammeda a.s. “Kur’an smije dotaknuti samo onaj koji je čist”.

Iz knjige “Skraćena zbirka fikhskih propisa”

Islamski Forum
Back to top button