Fetve & Propisi

Moji misle da sam premlada za brak

Bismillahi we-s-salatu we-s-selamu ala Resulillah,

Pitanje:
Ja sam se vratila islamu preko ljeta, imam 17 godina i molim Allaha da me učvrsti da istrajem na Pravom putu! Bila sam u gostima i došli su čovjek i žena koji su već godinama u islamu, elhamdulillah. Oni su mi govorili o Kur’anu, o namazu, i o hijabu. O tome sam baš počela od tad razmišljati, pa sam otišla kući i rekla majci da hoću naučiti klanjati, jer nisam znala. Trebalo mi je samo 2-3 dana da sve zapamtim i počela sam klanjati. Potom sam počela čitati i o Poslaniku, saws, i islam mi je bio sve interesantniji i interesantniji, pa sam odlučila i da se pokrijem, elhamdulillah.

Nešto me zadnjih mjeseci vuče da se udam. Kad god padnem na sedždu, mislim o udaji i molim Allaha za učevnog, pobožnog, bogobojaznog supruga. Moji su se roditelji navikli na stil života, da djevojka završi fakultet, pa da se uda sa 25-26 godina. Majka mi je se isto vratila vjeri kad i ja, i kaže mi da mi opravdava udaju, jer je sunnet udati/ženiti se sa 15-20 godina, ali moj otac to ne zeli jer ne poznaje vjeru.

Svako mi govori iz rodbine da završim školu, da sam nezrela, da je to samo pubertetski, ali ja osjetim da to nije samo pubertetski, već da se moram udati da ne bi skrenula sa Allahovog puta. Ja sada ne znam šta da radim, jer imam ponuda od muškaraca koji su u vjeri, ali ne znam šta bih jer ne znam kako bi mi familija reagovala. Molim vas, pomozite mi u ime Allaha. DzazakAllahu Khair!

Savjet:

Bismillahi we-s-salatu we-s-selamu ala Resulillah,

Poštovana sestro, molimo Uzvišenog da te nagradi na pitanju i učvrsti na Pravom putu. Nažalost, tvoj slučaj nije u naše vrijeme usamljen. Muslimanske porodice su s svih strana bombardovane s razvratom i materijalističkom filozofijom života, pa je pitanje braka posebno osjetljivo. Neke od najčešćih dilema su: kako se pripremiti za brak, da li čekati završetak fakulteta ili se udati odmah nakon srednje škole, kako naći prikladnog supruga?

Nažalost, većina roditelja se odlučuje za opciju čekanja da njihovi sinovi i kćeri završe fakultete i pronađu zaposlenje, a brak je na listi prioriteta pri samom kraju. Smatra se da u tim godinama niti mladić niti djevojka nisu dovoljno zreli kako bi se izborili s obavezama i ozbiljnošću braka, a da ne spominjemo materijalnu stranu. Roditelji smatraju da se njihovoj djeci treba dati sloboda da „malo prožive dok su mladi“, a bez obaveze da se o nekom drugom brinu; da trebaju svoju mladost potrošiti u učenju i stjecanju diplome, a za brak ima vremena.

S druge strane, dopuštaju svojim tinejdžerima, sinovima i kćerima, da se ponašaju bez ikakve kontrole, neodgovorno i razuzdano. Naviknu djecu na život bez obaveza i odgovornosti, na život čiji je jedini cilj udovoljavanje prohtjevima i strastima. A i ne znajući, tako svojoj djeci ruše šanse za sretan brak i život. I cijenu takvog lošeg odgoja, snosi ta omladina koja u svom domu ne stječe osnovne vještine potrebne za život.

Roditelji moraju znati da zrelost neke osobe može biti urođena, ili stečena. Neke osobe je Svevišnji stvorio zrelijim od drugih, a drugi se mogu naučiti kako da se postave u određenim situacijama. Tako da je taj proces „čekanja“ da njihovo dijete sazrije kao kakva voćka unaprijed osuđen na neuspjeh. Za brak je potrebna priprema, a ne uludo čekanje i lažno nadanje. Djetetu se mora pružiti prilika da bude samostalno, da uči (pa i od grešaka), da stječe vještine i suočava se s životom.

Islam pak svoju pažnju poklanja odgoju djece i njihovoj pripremi za život, još od najranijeg doba, kako bi djeca kad narastu bila mentalno sposobna i odgovorna za različite obaveze i dužnosti, kako prema dinu, tako i ummetu.

Ukoliko se osvrnemo na sunnet Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i živote prvih generacija ovog ummeta, vidjet ćemo da je tada omladina ohrabrivana da što prije stupa u bračnu vezu kako bi se sačuvala čast i čednost i pomogla vjeru. Kao primjer skladnog braka se do današnjeg dana uzima primjer braka između Fatime, kćerke Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i Alija ibn Ebi Taliba, radijallahu anhu,. Prema nekim izvorima, prilikom stupanja u brak Fatima je imala samo 15 godina, a Ali je imao 21 godinu; prema drugima, Fatima je imala 19 godina.

Poštovana sestro, savjetujemo ti da u ophođenju s svojim ocem budeš blaga i strpljiva. Ne zaboravi, da te tvoj otac svakako voli i želi za tebe ono što je najbolje. Nastoj razumjeti i njegov položaj, i da on na drugačiji način gleda na život. Na tom ti planu znatno može pomoći majka, koja svakako ima utjecaj na očevo srce. S tvoje strane, nastoj da budeš što jača u vjeri, čuvaj namaz i kloni se grijeha. Uči dovu Svevišnjem da ti podari hajirli izlaz iz te situacije. Klanjaj istiharu namaz i uvijek se obraćaj svom Gospodaru Koji čuje dove i odaziva se nevoljniku.

Kao što ti savjetujemo da je u braku veliko dobro, opet ti preporučujemo da prilikom odabira budućeg muža budeš oprezna. Brak je životno pitanje i sklapa se s nijjetom da traje čitav život. Strpljiva budi, jer će ti se to kasnije višestruko isplatiti.

Ne upadaj u zamku nekih bračnih ponuda preko Facebooka i chata, jer se je u dopisivanju teško čuvati Allahovih granica. Oprezna budi s kim komuniciraš, jer islam ne dopušta slobodnu komunikaciju žene i muškaraca koji joj nisu mahremi. Tu ulaziš u opasnost zaljubljivanja, otkrivanja intime, i to su koraci ne ka braku, već ka zinaluku.

Takođe, ne postoji kolizija između tvog ulaska u brak i školovanja, te nastoj i da se dalje obrazuješ, uz Božiju pomoć, i na polju vjere i svjetovnih nauka. Ummetu su potrebni educirani muslimani i muslimanke, koji će kasnije znati i kako svoju djecu odgojiti na islamski način.

Ako budeš imala dodatnih pitanja ili problema, slobodno nam se obrati. Molimo Uzvišenog da se okoristiš savjetom, kao i svi oni do kojih ove riječi dopru. A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova.“

Savjete pružio: Nedim Botić, prof.

Islamski Forum
Back to top button