Različite & Teme

Savjet od poslanika Muhammeda s,a,v,s.

Nemoj zaboraviti na Onoga koji je tvom zivotu kraj odredio a tvojim danima i uzdasima rok i broj. Od svih mozes biti neovisan ali o Njemu ti ovisiš i On ti neminovno treba.

Poslanik Muhamed savs je reko: “Lijepo se ophodite prema ženama.”

Takođe je rekao: “Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema svojim ženama.”

I rekao je: “Prema ženama su velikodušni i pažljivi samo plemeniti ljudi, a žene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su loši i niske naravi.”

“Najbolji medju vama je onaj koji je najbolji prema svojim zenama.” (Ibn-Madze.) Ovo potvrdjuje da Islam visoko ohrabruje dobro ponasanje postupanje prema suprugama. Zenama treba pokazati ljubav, postovanje i njeznost. Da bi se uznaprijedila ljubav i sigurnost koja dolazi sa brakom supruge imaju raznolika prava; prvo od zeninih prava je da primi mehr, poklon od muza, koji je dio bracnog ugovora i zahtjeva se kao uslov za zakonitost braka. Drugo pravo jeste izdrzavanje.

Uprkos bogastvu koje ona moze imati, njen muz je obavezan da obezbjedi hranu, skloniste- stan i odjecu. On nije prisljen da trosi izvan njegovih mogucnosti i njegovoj zeni nije dozvoljeno da ima nerazumne zahtjeve.

“Trazio sam sveobuhvatnu dovu s kojom bi Allaha, subhanehu ve te`ala, molimo, pa nisam nasao osim da ga molim da bude zadovoljan sa mnom”

Učimo o Islamu
Back to top button