Audio Kazivanja

Početak Allahova Stvaranja (Audio)

Početak stvaranja i vrijeme prije Adema a.s.

Pa, pocnimo kazivanjem od samog pocetka. Pocnimo sa onim sto je bilo prije poslanika. I prije stvaranja nebesa.

Allah je Stvoritelj svega i On upravlja svim. (Zumer, 62.)
U sest vremenskih razdoblja On je nebesa i Zemlju stvorio, a zatim se na Ars postavio; On zna sta u zemlju ulazi i sta iz nje izlazi i sta s neba silazi i sta se prema njemu dize, On je s varna gdje god bili, i sve sto radite Allah vidi. (El Hadid, 4.)

On je u sest vremenskih razdoblja nebesa i Zemlju stvorio – a Njegov prijesto je iznad vode bio. (Hud, 7.)
Imam Ahmed, rahimehullah, prenosi da je Ebu Ruzejn Rekit ibn Amir el-Ukajliupitao:
-Allahov Poslanice, gdje je bio nas Gospodar prije nego je stvorio nebesa i Zemlju?

Poslanik mu rece:

-Upraznini, nicemu i tami. Iznad Njega praznina i ispod Njega praznina,zatim stvori Prijesto (Ars) na vodi. I to je pocetak stvaranja.
U drugom hadisu, kojeg biljeze imam Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi i drugi od Ubejd ibn Samita, Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao:
Zaista,prvo sto je Allah stvorio bilo je pero. Zatim mu Allah rece: Pisi! U tom momentu bi napisano sve ono sto ce se dogoditi do Sudnjeg dana. (Àhmedov Musned, hadis 21 647.)
To je Allahovo znanje koje zapisa pero, Njegovom naredbom, svega onoga sto ce se desiti do Dana sudnjega. U hadisu, kojeg biljezi imam Muslim i koji je misljenje vecine uleme po ovom pitanju sta je prvo stvoreno se kaze:

Abdullah ibn Amr ibn As r.a. kaze: -Cuo sam Resulullaha s.a.v.s. da je rekao:
Zapisao je Allah dz.s. sudbine stvorenja prije nego je stvorio nebesa i Zemlju na pedesethiljada godina, a Njegov prijesto je na vodi bio. (Muslim, hadis 6694.)
Dakle, prvo Ars na vodi, a potom kalem pero, pa tek onda postase nebesa i Zemlja. Kad se kaze: prvo sto je stvorio je pero, misli se prvo sto je od stvorenja stvorio. Buhari biljezi od Imran ibn Husajna: Allahovom Poslaniku, Me, je dosla delegacija iz Jemena, pa murekose:
-Dosli smo da naucimo o vjeri i da te pitamo o pocetku stvaranja. Poslanik im rece:

Bio je Allah i nista prije njega bilo nije ,Ars muje bio na vodi. Zatim je stvorio nebesa i Zemlju. (Buhari, hadis 6868.)

Dakle, na pocetku je bio Ars na vodi pa pero kojim je sve napisano. Dio uleme veli kako je odmah poslije pera stvoren Levhi Mahfuz, Knjiga sudbine u kojoj su zapisane sve odredbe do Sudnjeg dana, a potom su stvoreni nebesa i Zemlja i druga stvorenja. O redoslijedu stvaranja ostalih stvorenja u svijetu nebesa i Zemlje postoje brojna misljenja uleme.
Imam Ahmed i imam Muslim biljeze od Ebu Hurejre tijeci: -Uzeo me je za ruku Resulullah s.a.v.s. rekao mi:
Allah je stvorio prasinu u subotu, a brda je stvorio u nedelju, drvo je stvorio u ponedjeljak, a ezijet, bolest, patnju u utorak, svjetlost je stvorio u srijedu, zivotinje je razasuo cetvrtkom, a.Adema je stvorio u petak poslije ikindije.

Posljednje stvorenje koje je stvoreno je covjek. I vidi se odlika u prednostima koje je Allah dao covjeku. Nema tu nikakve evolucije! Nego, stvari su tako stvorene. Zadnji je stvoren Adem, otac covjecanstva. U posljednjem sahatu petka, izmedu ikindije i aksama.

Napomena: Vrlo vazno je poznavati korijene, pocetke stvari. Cesto kad se ne mozemo sporazumjeti, kazemo: cekaj malo, hajdemo iz pocetka! Ovo su precizna pitanja. Oprez! Nazalost, postoje oni koji lupaju gluposti i lazu na Allaha; govoreci za Njega: te bitak, lahut, gradacija… To su samo zabune izgubljenih. Ovo je odgovor na Ijudsko pitanje kako smo stvoreni. Ali isto tako korisno je da se zna da cemo biti pitani za djela nmogo vise nego za znanje. Da nas Allah sacuva znanja koja ne prate djela.

Prije nego je Allah stvorio covjeka, stvori meleke, alejhimusselam:

Gotovo da se nebesa raspadnu jedna iznad drugih! A meleki velicaju i hvale Gospodara svoga i mole oprosta za one koji su za Zemlji. – Allah je, zaista, taj koji prasta i koji je milostiv. (As-Sura,5.)

U sahih-hadisu od Resulullaha s.a.v.s. se biljezi :

Meleki su stvoreni od sijetlosti, dzini od vatre, a ljudi od onoga kako vam je opisano. (Muslim, hadis 7439.)
Nakon meleka su stvoreni dzini. Brojni ajeti i hadisi o tome govore. Allah dz.s. kaze:
…a dzinne je stvorio (Allah) od plamene vatre. (Er-Rahman, 15.)
Iblis je bio jedan od dzina. Da ne bi bilo nejasnoca o tome od cega je Iblis stvoren i ko je bio, Allah dz.s. kaze:
Svi osim Iblisa, koji je jedan od dzina bio. (Al-Kahf, 50.)

Nije bio jedan od meleka. Hasan el-Basri kaze: Iblis iiije ni koliko teptaj oka jedan od meleka bio. Nikad melek bio nije! Nego od dzina. I sam Iblis kaze: “Od vatre si me stvorio”. A znamo da su meleki stvoreni od nura – svjetla.

Ibnu Abbas i Ibnu Orner kazu:

“Bili su dzini na zemlji dvije hiljade godina prije Adema pa su na njoj nered napravili zbog kojeg im Allah posla vojsku meleka, koja ih na morska ostrva protjera.”
Na Zemlji, na kojoj mi zivimo, dvije hiljade godina prije Adema su se sukobili dzini, pa su protjerani. I danas, centri moci dzina se nalaze na morima i po otocima okeana. Mnogo hadisa govori da Iblis, Allah ga prokleo, ima svoje carstvo dzina i svoj prijesto na moru. Sve je to bilo prije stvaranja Adema a.s.

Islamski Forum
Back to top button