Fetve & Propisi

Korištenje tespiha prilikom zikra

Propis korištenja tespiha prilikom zikra

Da li ste znali da je Stalnoj komisiji za fetve u Saudiskoj Arabiji postavljeno pitanje (broj fetve 17880/24 tom,269 str.) o korištenju tespiha prilikom zikra? Pa su odgovorili: ˝Korištenje tespiha prilikom brojanja zikra je dozvoljeno, jer ne postoji dokaz koji ukazuje da je to zabranjeno, i nema razlike u korištenju tespiha poslije namaza i drugih situacija, dok je brojanje zikra na ručne prste bolje, jer je u tome slijeđenje Božijeg Poslanika, salallahu alejhi ve sellem.˝ Fetvu potpisali šejh Bin Baz, Abdullah ibn Gudejan, Salih El-Fevzan, Abdul-Aziz Ali Šejh, Bekr Ebu Zejd.

PITANJE: Selam alejkum, poštovana braćo! Imam nedoumicu oko dvije stvari. Naime, novi sam u vjeri, hvala Allahu koji mi se smilovao.

Zanima me da li je upotreba tespiha za činjenje zikra – novina, jer se nekad zabunim pa ne znam koliko sam puta proučio, i druga stvar koja me muči jeste učenje Tundžina salavata jer sam čitao prijevod i ne vidim ništa loše, ali se bojim da ne unosim novinu u vjeru pa da zbog toga budem možda više grješan nego što učinim dobra. Allah vas nagradio uzvišenim džennetskim deredžama, hvala Allahu da imamo ovakve učene i obrazovane iz našeg okruženja.

ODGOVOR: Uvaženi brate u vjeri, treba naglasiti da je sunnet Allahovog Poslanika da se zikr broji na jagodice prstiju desne ruke. Stoga savjetujemo vam da se pokušate naviknuti na prebrojavanje zikra putem jagodica prstiju desne ruke, pošto su prsti sastavni dio ljudskog tijela, koje će na Sudnjem danu biti proživljeno i kojem će biti data mogućnost govora, pa će svjedočiti za svoga sahibiju, za razliku od tespiha.

Govoreći o zikru, Allahov Poslanik je kazao: “Činite to (brojite zikr) vrhovima ručnih prstiju (jagodicama) zaista će one biti pitane i svjedočit će na Sudnjem danu.” (Ebu Davud, Tirmizi, od Jesire, r.a., šejh Albani je ovu predaju ocijenio dobrom – hasen u više svojih knjiga)

Što se tiče korištenja tespiha prilikom brojanja zikra koji čovjek izgovara nakon namaza, ono je dozvoljeno, naročito kada se radi o osobi koja ima problema sa prebrojavanjem zikra. Mnogi eminentni učenjaci današnjeg doba, a i drugi prije njih, to su dozvolili u spomenutoj situaciji.

Što se tiče učenja “Tundžina salavata”, to ne trebate učiti. Predaje koje govore o tome su ništavne. Čovjek vjernik ima toliko vjerodostojnih zikrova koji su preneseni od Allahovog Poslanika tako da nema potrebe da poseže za nečim što neme nikakve osnove u vjerodostojnom sunnetu Allahovog Poslanika.

Veoma koristan tekst na temu “Tundžina salavat” od Seada ef. Jasavića možete pročitati na sljedećem linku: https://minber.ba/tundina-salavat/

A Allah najbolje zna!

Mr. Pezić Elvedin

Islamski Forum
Back to top button