Fetve & Propisi

Da li stupiti u odnose prije braka

Kur'an zabranjuje odnos prije braka

Čitala sam Kur’an i nigdje nisam naišla na zabranu odnosa prije braka sa osobom koju voliš i sa kojom ćeš stupiti u brak!?

ODGOVOR: Sve što je inače zabranjeno na relaciji muškarac – žena, koji su jedno drugom strani, to jest nisu vezani bračnim ugovorom, zabranjeno je i izmeðu onih koji namjeravaju sklopiti brak sve dok ga zvanično ne sklope pred nadležnim organom (vjersko lice ili matičar).

Namjera sklapanja braka, ili vjeridba, ne povlače nikakve olakšice po ovom pitanju i ne daju pravo ni jednoj ni drugoj strani da čine nešto što je vjerom zabranjeno, kao npr: osamljivanje, bilo kakvi kontakti, putovanje bez pratioca (bliski roðak djevojke sa kojim ne može sklopiti brak), šetnja i sl..
Što se tiče pitanja, to jest kur’anske zabrane odnosa prije braka, nije istina da ona ne postoji. Naprotiv, postoji jasna zabrana u tom pogledu, jer Allah dž.š. ne samo da zabranjuje odnos prije braka, već zabranjuje i sve drugo što prethodi i dovodi do toga, zabranjuje samo približavanje, jer Uzvišeni kaže: “Ve la takrebu-zzina”, “…i ne približavajte se bludu!”, a zaključak je jasan svakome. Ako je strogo zabranjeno približavanje bludu, šta drugo reći za blud nego da je strogo zabranjen.

Da li stupiti u odnose prije braka


Pitanje:

Dobar Vam dan,

ja sam krscanka (zivim u razvodu) a moj je novi decko
(ili buduci) musliman, da cemo se vjencati to je
sigurno ali jos treba proci zakonsko vrijeme. Da li
postoji mogucnost da budemo zajedno (intimno) i da nam Allah oprosti… jer tesko je biti u istoj sobi i samo ocima se gledati a srce drugo zeli.

Ja sam odlucila prije vjencanja konvertirati u islam
i sa vremenom i moja djeca iz prvog braka. Da li mi tu
mozete pomoci, sto smijemo i sto ne smijemo jer ja
puno o tome neznam a i on za neke stvari nije siguran i ja ne zelim da ga Allah zbog mene ne uzme u raj…
Citala sam nesto i o al-Mut`a (4:24) ali tu ima jako
puno razlicitih misljenja i nije sa strane Sunita
dozvoljeno.

Unaprijed puno hvala.

Odgovor:

Svaki dan je Allahovo stvorenje na kojem mu trebamo
zahvaliti. Nije ti dozvoljeno da imas ikakav intimni odnos nitida se osamljujes sa potencijalnim muzem,sve dok s
prvim brakom ne dopunis ono sto treba. Nakon toga ako si iskrena u svojim nakanama, najprije konvertuj u islam, I onda kao iskrena vjernica, uz odobrenje roditelja ili nekoga ucenoga kao tvoga staratelja,regularno stupi u brak.

Brak Muta je brak na odredjeno vrijeme uz dogovor,koji
je bio dozvoljen ali je njegov propis dokinut I nije
vise vazeci. Muhammed a.s. je rekao:*O skupino mladica,onaj ko ima mogucnost da se ozeni neka to ucini. Ako nije u stanju onda neka posti,jer je post stit.*

Najbolje bi bilo da ne budete zajedno sve dok ne
mognete stupiti zakonski u bracnu zajednicu. O braku se moze nadugo I nasiroko govoriti. U arhivi tekstova na ovoj stranici sigurno ces naci dio onoga sto te interesuje.
A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

Islamski Forum
Back to top button