Fetve & Propisi

Dijete ima napade šta mu je?

Dijete ima napade a ljekari ne znaju šta mu je

Pitanje: Dijete ima napade a ljekari ne znaju šta mu je – vodili ga kod sihirbazice.
Es-selamu alejkum! Imam dijete koje će inšallah navršiti uskoro 6 godina. Imao je 2 napada za koja doktori nisu sigurni o čemu se radi. Razmak između napada je godinu i dva mjeseca. Kod prvog napada (koji je bio oko ikindije namaza) počeo je povraćati, istog trena nije bio više svjestan i gledao je u jednu tačku, nije odgovarao na pitanja. Napad je trajao oko 15 minuta. Drugi napad je počeo u momentu kad sam ugasila svjetlo,poslije jacije. Nažalost nisam mu odmah proučila dove pred spavanje, namjeravala sam to proučiti malo poslije. Počeo je povraćati, nije znao za sebe irazgledao je po sobi sa očima prema gore.
Donijela sam posudu i pokazala sam mu gdje da povrati što je i uradio. Nakon 15-tak minuta počeo je trzati rukama i nogama. Ovaj napad je trajao oko pola sata. Nakon napada je bio mnogo nervozan i ničeg se ne sjeća. Kod oba napada je imao blago povišenu temperaturu, boljela ga je glava i nije htio čitav dan da jede. Kada smo vidjeli da doktori nisu sigurni o čemu se radi, odveli smo ga kod žene koja „liječi Kur’anom“,ta žena nam se učinila vjernicom, ali nam je bilo čudno što nas je pitala za datum djetetovog rođenja i naša imena (ime oca i majke).

Ono što smo primjetili kod nje je da voli mnogo novac. Rekla je da će klanjati istiharu i nakon nekoliko dana rekla je da je djetetu napravljen sihr da ne bi krenuo niti završio školu. Iz tog njenog sna su mi poznate 3 stvari: bila sam spriječena da se dalje doškolujem, riječi koje je ona čula u snu sam već čula od jedne žene prije nekoliko godina a ženskog džina za kojeg kaže da ga napada, davno sam sanjala da ima u kući.
Poslala nam je osim vode, meda i maslinovog ulja zapise sa nekim nerazgovijetnim znakovima, a ako je bilo arapskog teksta ponegdjeje bilo izvrnutih harfova. Zapise smo zapalili,osim dva koja sam jedne noći stavila djetetu ispod jastuka pa je dijete naveče progovorilo u snu ubrzano a glas mu je bio kao ženski. I te zapise smo sklonuli u stranu a poslije zapalili.

Mazala sam dijete tim maslinovim uljem ali se drugi dan pojavio osip na tijelu, a taj isti osip se pojavio prije i tokom prvog napada, pa sam ga prestala mazati s uljem.Ne znam da li da koristimo taj med. U zadnje vrijeme mu proučimo naveče i ujutro dove za zaštitu.Na početku je govorio da ga peče i prži u glavi,sad to ne govori već se često ljuti i ne želi da mu se bilo šta prouči.

Šta biste nam preporučili za dijete?Meni se slično događalo, kao dijete sam 2 puta gubila svijest ,doktori su rekli da je sve u redu,a hodža je rekao da mi je napravljen sihr,dao nekakve zapise i poslije nisam se gubila,ali imam povremeno velike bolove u stomaku i srcu. Ne znam da li to ima kakve veze sa ovim što se djetetu događa. Neka vas Allah dž.š. nagradi za vaš trud!

ODGOVOR:

Alejkumusselam!

Pogriješila si što si dijete vodila toj ženi i treba da se riješiš svega što si dobila od nje i nemoj ništa da koristiš, zapise zapali a med i ulje prospi, baci i nipošto ne koristi jer na osnovu kako si je opisala jasno je da se bavi sihrom. Odvedi dijete kod nekoga ko liječi ispravnom šerijatskom rukjom, daćemo ti njihove brojeve pa ih kontaktiraj. Vi u svojoj kući treba da praktikujete vjeru, klanjate, ostavljate harame, muziku, alkohol, da sklonite slike ako ih imate obješene i tako dalje.

Što više treba da vam uči Kur’an u kući, da ga vi učite, vaše dijete, preko kasete, CD-a i slično. Učite puno suru El-Bekara. Nipošto više ne tražite pomoć “kod žene koja „liječi Kur’anom“, “ta žena nam se učinila vjernicom”, niti kod njoj sličnih. Od prvih i najjačih znakova da se neko bavi sihrom je da pita za ime roditelja (posebno majke) i datum rođenja, tako ako vam to neko traži znajte da je sihirbaz i nemojte da mu dajete bilo šta niti da uzimate od njega bilo šta.

Najbolje je da dijete učite da koristi dnevne dove i zikrove koje je koristio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u svakodnevnom životu, kao što je dova izlazka iz kuće, dova za zaštitu i slično. Šaljem vam knjigu (Hisnul muslim – Zaštita svakog muslimana) koja je najbolja i najpouzdanija po pitanju dova i zikrova na našem jeziku pa je koristite svi vi u kući a posebno vaše dijete. Molim Allaha Uzvišenog da vas sačuva od zla onoga što je stvoreno, a On je Kadar za to. Ve billahi tevfik.

Islamski Forum
Back to top button