Različite Teme

Buducnost pripada islamu

I pored svih zavjera i planova koji se kuju protiv islama i muslimana, tajno i javno, ja sam cvrsto ubijedjen da buducnost pripada islamu i da ce njegovo svjetlo obasjati cijeli svijet, sto potvrdjuje hadis Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem, u kome kaze:

 Iz knjige “Plan rusenja islama i unistenja muslimana u novije doba” – Nebil b. Abdurrahman El-Muhajjis
“Ova vjera ce dostoci do svakog mjesta do kog stizu dan i noc i Allah dz.s. nece ostaviti ni jednu kucu, zidanu ili od neceg drugog pravljenu, a da u nju nece uvesti ovu vjeru ponosom ponosnih ili ponizenjem ponizenih. Ponosom kojim ce Allah pomoci vjeru islam i ponizenjem kojim ce Allah poniziti kufr (nevjerstvo).” (Prenosi Ahmed 4/103 i Hakim, koji kaze da je Sahih i da odgovara uvjetima Buharije i Muslima i u tome se sa njim slaze ez-Zehebi 4/430)
Poslanik, sallallahu ‘alejhi we sellem je upitan: “Koji ce grad prije biti osvojen, Konstantinopolis ill Rim?” Pa je odgovorio: ‘Grad Herakla ce prvo biti osvojen’ – dakle Konstantinopolis. (Ed-Daremi, Hakim i kaze da je Sahih, u cemu se slaze i ez-Zehebi)
Mnogo je vjerodostojnih hadisa koji govore o tome da ce kraj Jevreja biti u Palestini i da ce vojska koja ce se boriti protiv njih biti muslimanska i da ce u toj bici drvece i kamenje govoriti: “O muslimane, o Allahov robe evo iza mene se krije Jevrej, dodji i ubijga.” U pojedinim predajama ovog hadisa stoji: “Vi cete biti istocno od Jordana, a oni zapadno.” Postoje mnogi drugi radosni pokazatelji koji su se pojavili u ovo doba i ukazuju da buducnost pripada islamu. Izmedju ostalih to su:
1. Pad komunizma i propast sistema koji su ga sprovodili. To se desilo zbog toga sto je komunizam suprotan ljudskoj prirodi i ovo se smatra pokazateljem zavrsetka perioda ateizma. (Tako, npr., Muhammed Ibrahim, vodja Komunisticke partije Sudana, izjavljuje da ce napisati knjigu iz polja islamske misli i da je on bio imam klanjacima u zatvoru)
2. Pojava islamskog budjenja i povratka vjeri pogotovo medju mladima. Jedan od tragova preobrazaja je (dobrovoljni) povratak hidzaba (pokrivanja zene) sto je zabrinulo laiciste (sekulariste) i propagatore razvrata. Tragovi toga su i pokajanje jednog broja glumaca i glumica i njihovo priznanje da su bili obmanjeni i prevareni.
3. Pad nacionalnih i laicistickih parola i nacela, te otkrivanje njihove bezvrijednosti i bezvrijednosti stranki koje ih zagovaraju i otkrivanje prave istine o njima, narodu koji je saznao kakve sve nedace i nevolje su nam dosle sa njima.
4. Pojava dzihadskih pokreta u Afganistanu, Palestini, Kasmiru, Eritreji i drugim mjestima, koji su ostvarili velike pobjee i podigli glave muslimanima i upoznali cijeli svijet sa snagom i ponosom muslimana.
Sabur, ummetu moj
jer tvoja noc gotovo da zavrsi sa jutrom.
Obmana mora otici ili ce se otkloniti,
jer koliko god se povecala tama noci mi kazemo:
Zora je na pomolu.”
A kad se zora pojavi nema spavanja
nego podjimo na spas.
Mozda se gore napisanom moze dodati i iduce:
Islam, uprkos lazima koje se sire, je religija sa najvecim porastom u svijetu, ukljucujuci i na Zapadu.
Broj muslimana, prema misljenju Semjuel Hantington-a, profesora s Harvarda i pisca cuvenog eseja “Sukob civilizacija”, u iducoj deceniji prevazici broj krscana u svijetu.
Arnold Tojmbi, poznati filozof istorije je iskazao svoje misljenje da ce muslimani biti sila u buducnosti s obzirom na njihove stroge moralne standarde koji ce ih zastiti od dekadencije i raspada.
Ali to sto je nama najvrijedniji dokaz u ovom pogledu su rijeci Muhammeda, sallallahu ‘alejhi we sellem. Allah ta’aala kaze u Kur’anu: “On (Muhammed sallallahu ‘alejhi we sellem) ne govori po hiru svome. To je samo objava koja mu se obznanjuje.” [53:3-4]
Pored hadisa navedenih u gornjem clanku, postoje mnogi drugi, a ovdje cemo pomenuti dva:
“Uistinu, Allah je sakupio citavu zemlju za mene, te sam vidio njen istok i njen zapad; i uistinu vladavina mog ummeta ce dostici to sto je za mene od zemlje bilo sakupljeno.” [Muslim (8/171) i Ebu Dawud (4252)]
Nu’man ibn Basir prenosi od Poslanika sallallahu ‘alejhi we sellem:
“(Moje) Poslanstvo ce ostati medju vama onoliko dugo koliko Allah zeli. Onda ce Allah uzdignuti ono sto On zeli da uzdigne. Onda ce biti Hilafet u skladu sa poslanstvom (sunnetom) i ostat ce medju vama koliko Allah bude htio. Onda ce ga Allah uzdignuti kada On to bude htio.
Onda ce biti strogo kraljevstvo koje ce biti medju vama onoliko koliko Allah bude htio. Onda ce ga Allah uzdignuti kada On to bude htio. Onda ce biti tiranska kraljevina i ostat ce medju vama koliko god Allah bude htio. Onda ce je Allah uzdignuti kada On to bude htio. Onda ce (opet) biti hilafet u skladu sa poslanstvom (tj. Sunnetom). Onda je prestao govoriti.” [Sahih, Ahmed (4/273)]
Nama je poznato da je prvo bilo poslanstvo, onda hilafet Abu Bakra, Omera, Osmana i Alije, te onda stroge kraljevine Abasida i Umajjada itd, a danas ocigledno vidimo kako su se pojavili kraljevi tirani
Hasan, Fahd, Husejn, pa i ostali koji nisu kraljevi poput Mubaraka, Sadama, Gadafija itd. Dakle prorocanstvo u gore ovom hadisu je velikim djelom vec ostvareno. To sto preostaje je opet hilafet u skladu sa Sunnetom.
Islamski Forum
Back to top button