Brak & Porodica

Bolja ili ogorčenija polovina

„Znaš li da stvarno i nisi tako lijepa?“

Osnovna i ključna komponenta zdravog društva je dom. Ne možemo govorit o davi, ne možemo govoriti o uspostavljanju harmoničnog islamskog društva sve dok ne budemo imali harmoniju unutar kuće. Ali naše kuće su mjesta haosa. Kako možemo govoriti o višim idealima u davi kada su naše kuće porušene. Muž i žena se svakodnevno raspravljaju. Unutar kuće vlada sarkazam. Padaju uvredljivi komentari.

„Znaš li da stvarno i nisi tako lijepa?“

„O, pa ni ti nisi Jusuf, a.s., …ne vidiš da siječem vene?“

Apsolutno nepotreban sarkazam.

Bolni komentari koje jedni drugima upućujemo?

I veliki broj puta znate šta nervira vašu ženu … i ipak to uradite? I veliki broj puta žene tačno znaju šta će ga pogoditi pravo u srce… i ipak to kažu….samo da bi vidjele šta će se dogoditi… zar ne?

Samo da jedanput razmislite prije no što joj nešto kažete završili biste govoreći sebi:
“Znam da će to izazvati svađu“…

I ko sve to posmatra? Dok to jedno drugom radite… ko to posmatra? Ove igre riječi koje igrate jedno s drugim i dok vodite bitku u kući, ko to posmatra, ko je prava žrtva?
Djeca! Djeca uče takvo ponašanje. Kakav muž/žena ili roditelj će postati kada porastu? Unutar braka ne postoji nikakav smisao za oprost.

Na primjer, muškarci muslimani, većina vas radi u javnom sektoru ili firmi ili nečemu drugom … većina vas, ako ne i svi koji rade u uredima, imate žene za suradnice. Odete na posao i neka od suradnica, užasno obučena, vam se nasmiješi:

 ‘Kako si Abdul, kakav ti je dan?“ A ti odgovoriš: „Prilično dobar, a-ha, dobro je“ (naravno sa osmjehom) i onda popričaš pet minuta sa njom. A onda se vratiš kući i žena ti kaže: „Kako ti je prošao dan?“, i većina muškaraca na to odgovori: „Ne bih da pričam o tome,
imao sam naporan dan na poslu“.

To je ono što se dešava unutar kuće. I time uništavamo odnos sa našim suprugama.

Hoću da vas pitam … ja nisam u položaju da govorim u ime sestara, jer nisam jedna od njih. One bi trebale dobiti savjete od sestre, ali dozvolite mi da se osvrnem na vaš slučaj na trenutak.

Kad si joj posljednji put nešto poklonio? Kada je odvedeš na bazar i nešto uzme u ruke ili želi pogledati neku haljinu ti odmah kažeš :“NE! NE! NE!, vrati to, vrati to…” Kada si se posljednji put družio s njom? Odveo je na sladoled bez nekog razloga?

One ne traže puno, one također traže samo tvoje vrijeme. Tako mi Allaha, postoje sestre koje se žale i nisam mogao da vjerujem svojim ušima… one se žale da dugo nisu vidjele svoje muževe, jer kada dođu kući sjednu za kompjuter i cijelu noć provedu na YouTube? Odmakni se od kompjutera, čovječe! Imaš ženu, imaš djecu o kojima moraš brinuti i družiti. To je tvoj prioritet!

Napisao: Muhammed b. Nyusrat

Islamski Forum
Back to top button