Različite Teme

Sedam osobina koje Allah voli

Uzvišeni spominje 7 osobina koje voli

Od svih osobina, Uzvišeni Stvoritelj posebno spominje 7 osobina koje vjernici trebaju imati kako bi zaslužili ljubav Uzvišenog Stvoritelja:

1. Tevba (kajanje)

إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ
“…Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste..” (2.222)

2. Tehareh (čišćenje)

إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ التَّوَّابِينَ وَيُحِبُّ الْمُتَطَهِّرِينَ
”… Allah zaista voli one koji se često kaju i voli one koji se mnogo čiste..” (2.222)

3. Takva (bogobojaznost/pobožnost)

إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ
“…Allah zaista voli pobožne.” (9:4)

4. Ihsan (dobročinstvo)

الَّذِينَ يُنفِقُونَ فِي السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ وَالْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ ۗ وَاللَّـهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ
”za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine” (3:134)

5. Tevekul (pouzdanje u Allaha)

إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَوَكِّلِينَ
”jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega.” (3:159)

6. Adl (pravda)

إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ
”sudi im pravo jer Allah voli pravedne” (5:42)

إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ
”Allah, zaista, pravedne voli.” (49:9)

7. Sabur (strpljivost)

وَاللَّـهُ يُحِبُّ الصَّابِرِينَ
”a Allah strpljive-izdržljive voli ”(3:146)

SEDAM OSOBINA KOJE ALLAH NE VOLI

1. Israf (raspianje)

وَلَا تُسْرِفُوا ۚ إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْرِفِينَ
”i ne rasipajte, jer On ne voli rasipnike,”(6:141)

2. Istikbar – kibr (oholost)

إِنَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْتَكْبِرِينَ
”On doista ne voli one koji se ohole.”(16:23)

3. Muhtalun fehur (gordost-umišljenost hvalisavost)

إِنَّ اللَّـهَ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ
”jer Allah ne voli ni gordog ni hvalisavog.”(31:18)

4. Udvan (prelaženje preko granica koje je Allah postavio)

إِنَّ اللَّـهَ لَا يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ
”jer Allah ne voli one koji pretjeruju-prelaze mjeru” (5:87).

5. Zulum (zlo, nepravda, nasilje, širk)

وَاللَّـهُ لَا يُحِبُّ الظَّالِمِينَ
”Allah ne voli nasilnike.” (3:57)

6. Hijaneh (izdajnike)

إِنَّ اللَّـهَ لَا يُحِبُّ الْخَائِنِينَ
”Allah uistinu ne voli vjerolomnike-izdajnike” (8:58).

7. Fesad (one koji čine nerad-smutnju)

وَاللَّـهُ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ
”Allah ne voli smutljivce.” (5:64)

Dušo moja, osaburi. Kako god ti ovdje bilo, čeka te berzah. Od njega pobjeći ne možeš. Znaš dobro da niko pobjegao nije. Dva metra. Zemlja. Studen. Mrak… U isto su došli i oni koji su imali sve što su željeli. Bogatstva, varljivu sreću. Sve, baš sve od ukrasa dunjaluka. A došli su i oni miskini, koji imadoše samo zakrpanu odjeću. Ni doma, ni bogatstva. Došli su i oni koji su se često smijali, podjednako kao i oni koji su mnogo plakali.

Osaburi dušo. Nisi stvorena za prolaznost. Nisi stvorena da se opustiš ovdje i zaboraviš da ćeš ići tamo. Na Ahiret, svome Gospodaru. Možda, da ti je baš sve potaman, možda bi i zaboravila Njega. Možda bi se uživjela u život ovdje, i ne bi željela ići Njemu. A, šta je ovaj dunjaluk, i šta je ova sreća pored blizine Njemu? Možda, možda baš sva ta iskušenja, sve to što te tišti- vraća te Njemu i čini ti dunjaluk tjeskobnim, kako bi željela čim prije da se vratiš svome Gospodaru. Možda su sva ta iskušenja- jedini sebeb podignutih ruku put neba, iskrenog srca i suznih očiju. Možda te tvoj Gospodar najviše voli vidjeti u takvom halu, jer Mu dolaziš najiskrenijeg srca.

Pomislit ćeš na trenutak: „Da imam sve što želim, iskrenije bih Ti robovala.“  A znaš li da se u rahatluku često duše udalje i zaborave biti zahvalne Darivaocu svega? Znaš li da se duše na ovom svijetu udomaće i požele da ne idu nigdje? Znaš li, da i ono „sve potaman“ je iskušenje, i razlog za brigu. Valja i za rahatluk Uzvišenom dževap dati. Za svaki onaj „zaboravljeni šukr (zahvalnost)“. Za svako ono „tako treba“. A golem je to teret.

Čovjek je, uistinu, stvoren malodušan: kada ga nevolja snađe – brižan je, a kada mu je dobro – nepristupačan je. Osim onih koji klanjaju...“ (sura El-Me’aridž, 19-22)

Ovako Uzvišeni Allah opisuje čovjeka. A niko ga, dušo moja, od Njega bolje ne poznaje, niti ga bolje opisuje. Ne priliči ti dušo da brižna budeš. Brige su za čovjeka, dok za vjernika su samo one brige koje on istinski Allahu predaje, i na njima zahvalan je. One brige za koje zna da „proći će“, jer Džennet čeka. A proći će, i dobro i zlo. Sve prođe. Osim Gospodara.

Dušo moja, veži se za vječnost. Jer, sretna je samo ona duša koja je istinski vezana za svoga Gospodara. Ona duša koja u svemu što joj On dadne – pronalazi zadovljstvo i zahvalnost. I nada se nagradi za Strpljive. A sigurno će On strpljive nagraditi bez računa.

Okreni se, dušo moja, i pogledaj blagodati koje imaš. Mnogo ih je, bezbrojno mnogo. Pogledaj u kap vode koju piješ. Možda ti se „podrazumijeva“, a ona je san nekoga ko je nema. Pogledaj u blagodat mirnog sna, jer neko noćima zaspati ne može. Ili u toplu postelju- a toliko je mnogo beskućnika, koji pod vedrim nebom spavaju. Pogleda ono lijepo kod sebe, i njeguj svoju dušu lijepim. Ljepota i zahvalnost dolaze iz duše, a ne od oka.

Gledaj u ono što imaš, da ne izgubiš slast užitka u blagodatima zbog onog sto nemaš. Sve brzo prođe. A posebno brzo će proći i blagodati onom ko ih ne gleda kukajući i jadikujući za onim što nema.

Osaburi dušo. Sabur je lijep. I znaj da nakon sabura dolazi rahauk i blagostanje. Bilo na dunjaluku, bilo na Ahiretu.

Znaj da nakon kiše sunce najjače sija. Nakon mrkle noći dan  dolazi…

Link
Source
Islamski Forum
Back to top button