Brak & Porodica

Lijepi savjeti za sestre

Činite dovu Uzvišenom Gospodaru

1. Činite dovu Uzvišenom Allahu da učini vašu udaju i vezu uspješnim. Sve dobro je od Allaha. Nikada ne zaboravite tražiti od Uzvišenog Allaha za blagoslov uspješnog bračnog života, koji počinje na dunjaluku a završava, Allahovom milošću – u Džennetu.

2. Slušajte i pokoravajte se! Pokoravati se mužu, jeste fard-farz. Vaš muž
jeste vođja u kući. Podajte mu to pravo i poštovanje.

3. Uvijek pokušajte da uveseljavate svoga muža, kod njega je vaš ključ za Džennet. Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem nas je podučio da koja god žena umre, a njen muž zadovoljan s njom, ući će u Džennet.
Zato …udovoljite mu.

4. Svađa je vatra u kući. Ugasi je sa jednostavnim ‘žao mi je’, ‘halali mi’ iako to ne bila tvoja greška. Uzvratite li sa svađom, samo dodajete drva na vatru. Pogledajte kako će se slatko završiti svađja, kada iskreno
kažete “Čuj, izvinjavam se, budimo prijatelji.”, “Halali mi, volim te“, a
ne kontrirati sa svađom.

5. Zahvaljujte se mužu neprestano na lijepim stvarima koje čini . Zatim mu se zahvalite nanovo. Ovo je jedna od najvažnijih tehnika.

6. Šali se i igraj se sa njim. Tajna muškaraca je: Traže ženu otvorenog
srca i sa smislom za humor. Kao što je Resul s.a.v.s. rekao Džabiru r.a., da se oženi onom, koja će ga nasmijati i koju će on nasmijati…

7. Uvijek nosi nakit i oblači se lijepo u kući. Od još ranijih godina, male djevojčice se kite minđjušicama i narukvicama i oblače lijepe haljinice – kao što je opisano u Kur’anu. Kao supruga, nastavi da nosiš nakit koji imaš i lijepu odjeću za svoga muža.

8. Preispitaj karakteristike ‘Hurul Ajn’ i pokušaj da ih imitiraš kako ih Kur’an i Sunnet opisuje, kao žene Dženneta, sa izvjesnim
karakteristikama. Tako one nose svilu, imaju krupne crne oči, pjevaju svojim muževima, itd. Pokušaj to, obuci svilu svome mužu, stavi surmu u oči da ih ‘uvećas’, i pjevajte im.

9. Kada vaš muž dođje domu, pozdravite ga sa veličanstvenim pozdravom. Zamislite, vaš muž dolazi kući u čiste odaje, sjajno obučenoj supruzi, ručak spremljen s velikom pažnjom, djeca čista i slatko se smiju, čista spavaća soba – kako će ovo uticati na njegovu ljubav prema tebi?Sada zamislite šta će učiniti suprotnost.

10. Koristite ‘Fitnah’ da pridobijete srce svoga supruga. Svaka žena ima ljepotu s kojim ju je Allah okitio. Koristite ljepotu kojom vas je Allah`azze we dželle okitio da osvojite srce svoga supruga.

Abdullah ibn’Amr ibn As radiallahu anhu prenosi da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve selleme rekao : Ovaj svijet je samo prolazan uzitak , a najbolje u njemu je dobra cedna i odgojena zena.(Muslim)

Islamski Forum
Back to top button