Razne Predaje

Mjesto u kojem je Musa, a.s., živio

Upoznaj mjesto u kojem je Musa, a.s., živio

Upoznaj mjesto u kojem je Musa, a.s., živio deset godina
Vrlo malo ljudi zna za mjesto gdje je poslanik Musa, a.s., živio prije nego je postao Allahov poslanik i poslan u misiju dostavljanja vjere faraonu i njegovom narodu, a još je manje onih koji su posjetili to mjesto, iako se priča i mjesto spominju u Kur’anu.

Značaj mjesta je u tome što se u njegovom nazivu nalazi ime Šuajba, a.s., Musaovog, a.s., druga i punca.

Isklesana brda stoje kao svjedoci besmrtne priče koja se dogodila u predjelu pokrajine Al-Bida’a. To je jedno od najbogatijih historijskih znamenitosti u blizini Crvenog mora. Magha’er Shuaib – Šuajbove pećine su historijsko mjesto 225 km sjeverozapadno od saudijskog grada Tabuka.

Musa, a.s., došao je u to mjesto nakon bijega iz Egipta i ostao je u njemu deset godina, nakon što je postao zet drugog poslanika Šuajba, a.s., prije nego što se vratio u Egipat da faraona i njegove sljedbenike poziva na pravi put.

Mjesto je sačuvalo svoja historijska obilježja s urezanim fasadama. Dr. Ahmed Al Abboudi, vanredni profesor na Odsjeku za arheologiju Univerziteta kralj Saud, smatra da je mjesto čak starije od Madaina, naselja Saliha, a.s.

Istraživanja i studije koje su se bavile ovim mjestom pokazale su da je Magha’er Shuaib, koji se nalazi u saudijskoj pokrajini Al-Bida’a, ustvari Medjen koji se spominje u Kur’anu.

Istraživanja su potvrdila da je Magha’er Shuaib mjesto gdje je živio poslanik Musa, a.s., prije poslanstva, o kojem nas je obavijestio Kur’an. „Mjesto nije opsežno istraženo i do sad mu nije poklanjana zaslužena pažnja, osim nekoliko posjeta državnih dužnosnika“, ističe Al-Abboudi i objašnjava: „Ime, lokacija i izgled mjesta ukazuj na to da je ovo mjesto o kojem govori kur’anska priča o Musau, a.s. i Šuajbu, a.s.“

Zbog sličnosti u stilu izgradnje između Medaina i Magha’er Shuaib, mnogi promatrači nisu svjesni da su to dva različita mjesta međusobno udaljena oko 400 km prema Crvenom moru. Ova dva mjesta, također, dijele sličnosti s lokacijom „Petra” u Jordanu, u smislu arhitekture.

Priča o Musau, a.s., i Šuajbu, a.s.

Kur’an detaljno navodi priču o Musau, a.s., i kako je pobjegao iz Egipta zbog incidenta u kojem je nenamjerno ubio čovjeka iz faraonovog naroda, nakon što ga je vidio da se tuče s Izraelićaninom. Musa, a.s., je otišao u Medjen, koji se nalazio s druge strane Crvenog mora. Kad je došao do bunara ugledao je dvije djevojke koje su čekale svoj red da donesu vodu za svoje stado. Musa, a.s., im je prišao i ponudio svoju pomoć, a potom se povuko u hlad. Kada su se djevojke vratile svom ocu Šuajbu, rekle su mu da nagradi Musaa, a.s., za njegovu pomoć. Šuajb je uvidio da je Musa, a.s., častan i hrabar mladić pa ga je zamolio da ostane s njim osam godina i ponudio mu da oženi jednu njegovu kćerku, Musa, a.s., je prihvatio i ostao 10 godina.

Al-Abboudi smatra da je upravo lokacija Magha’er Shuaib, koja se nalazi u pokrajini Bida’a, na sjeverozapadnom dijelu Arapskog poluostrva, mjesto o kojem nas obavještava Kur’an da je Musa, a.s., proveo u njemu deset godina, te pojašnjava kako je sjeverozapadni dio Arapskog poluostrva područje „koje nosi velike tajne i krije brojne ostatke drevnih civilizacija. Ali, većina toga još nije iskopana i istražena.”

Orijentalisti su spominjali Magha’er Shuaib

Mnogi orijentalisti, među njima su Musil i Abdullah Philby, su dokumentirali postojanje lokacije Magha’er Shuaib u svojim knjigama. Philby se osvrnuo na neke detalje u vezi lokacije i njene povezanosti s pričom o Musau, a.s. i Šuajbu, a.s.

Pripremio: Abdullah Nasup

Link
Source
Islamski Forum
Back to top button