Različite Teme

Amme džuz za samo pet minuta

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Podijelio je sa mnom njegov recept za učenje Kur’ana napamet, a pomoću kojeg je, i pored brojnih obaveza, uspio naučiti i dobro utvrditi cijeli Amme džuz za dva mjeseca. Za one koji ne znaju, Amme džuz je posljednjih dvadeset stranica Časnog Kur’ana. Znajući da ima malo slobodnog vremena zbog obaveza na Fakultetu, Nihad je napravio plan učenja kojeg se može s lahkoćom pridržavati svaki dan. Njegov plan je jednostavan: svaki dan naučiti samo dva reda Kur’ana napamet. Cijeli proces ne uzima više od pet minuta, lahko se primijeni, a po njegovim riječima, naučeno ostaje čvrsto u pamćenju i lahko se obnovi.

Dakle, samo dva reda dnevno učenja napamet i rezultati će sigurno doći. Ova metoda ima više prednosti, poput navikavanja srca i mozga na učenje napamet, stjecanje radnih navika, povećava samopouzdanje vezano za hifz, smanjuje šanse za odlaganjem učenja jer je svaki put nova pobjeda, i olakšava buduće uspjehe vezano za učenje Kur’ana jer će tih pet minuta kasnije lahko prerasti u deset, pola sata, sat i više učenja. Ne kažu uzalud da put od hiljadu kilometara počinje s jednim korakom, tako i hifz Kur’ana počinje s malim brojem ajeta i par minuta učenja.

Dragi čitaoci, svi vi koji imate volju za učenjem Kur’ana, a mučite se s manjkom vremena, probajte ovu metodu u praksi. Odvojite par minuta svakog dana i naučite samo par redova Kur’ana, i vidjet ćete rezultate.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Islamski Forum
Back to top button