Fetve & Propisi

U depresiji zbog momka

Es-Selamu alejkum!

PITANJE:
Es-Selamu alejkum! Imam 21 godinu i vec od malih nogu me interesovalo sve o islamu i pocela sam da ucim i citam knjige o islamu rano. Slucajno sam upoznala jednog momka sa kojim sam sad 2 godnine zajedno, u pocetku nikad nisam htjela sa ostajem sa njim nasamo, nisam ga jednostavno voljela, a on je ludio za mnom, sve je radio za mene, za mene je to sve bila samo avantura, medjutim nakon vremena sam se pocela zaljubljivati u njega pa sam ga i zavoljela, pa ga sada volim i previse.
Prije pola godine sam spavala s njim, iako sam znala da pravim jednu veliku gresku, ali…

nisam gledala na to, jer sam bila luda za njim. Prije nekoliko mjeseci sve je pocelo da ide na krivo, roditelji su mu saznali da ima curu ali da nije njegove nacije pa je on raskinuo sa mnom jer me ne smije ozeniti zbog njegovih roditelja – njegovi roditelji me ne vole sto nisam iste nacije kao i oni i rekli su mu da me nikad nece primiti i ako se on odluci za mene onda moze da zaboravi svoje roditelje. Mene je to jako uvrijedilo, plakala sam nocima, nisam mogla da spavam, molila sam dragog Allaha da mi pomogne, ali posto me on jos voli zvao me da se najdemo i reko mi je da ce sve uraditi za mene, i da ne zeli da se odvoji od mene i da zeli ostati samnom dokle dragi Allah odredi, pa tu vezu jos uvjek krijemo.

Ali boli me to sto sam spavala s njim, svaki dan placem, postala sam tako agresivna, niko me ne interesuje osim njega, bojim se da cu oboljeti zbog toga, nekad mi dodje nesto da mislim da cu poludjeti, pocela sam sama sa sobom da pricam, ne zelim da ostanem bez njega, ne znam da li je to Allahovo iskusenje ali ipak se svaki dan uzdam uz dragog Allaha i molim ga da me uputi na pravi put, i da mi pomogne jer ne znam da li cu ikad vise naci drugog u kojeg zu se zaljubiti i njega zaboraviti. Molim vas da mi date neki savjet sta da radim.

ODGOVOR:
AlejkumusSelam! Poštovana sestro u Islamu, odgovor na tvoju kompleksnu situaciju se ogleda u sljedećem:

Prvo: Trebaš smjesta i automatski da prekneš vezu i kontakt sa tim momkom ako on neće da te odmah oženi. Jer je sama vaša veza, zabavljanje, ašikovanje ili kako god to nazvali, ne gledajući na zinaluk koji je bio posljedica toga, šerijatski je zabranjen način komuniciranja između mladića i djevojke (ili muslimanke i muslimana koji joj nije mahrem). Naime, ono što se kod nas rasprostanilo i udomaćilo a naziva se zbavljanjem ili ašikovanjem takvo komuniciranje mladića i djevojke je šerijatski zabranjeno jer je zasnovano na kršenju mnogih šerijatskih tekstova. Kaže Uzvišeni: “I ne približavajte se zinaluku” (prijevod značenja El-Isra’ 32), ovim ajetom Allah zabranjuje približavanje zinaluku a ne sam zinaluk, a nema sumlje da zabavljenje vodi u zinaluk.

Po idžmau’ učenjaka zabranjeno je da se muškarac osami sa ženom kojoj nije mahrem (a mahrem je onoj ženi koju ne smije trajno za sva vremena oženiti) našto ukazuje vjerodostojan hadis: “Neka se niko od vas ne osamljuje sa ženom bez mahrema (tj. bez treće osobe koja je ovoj ženi mahrem)” (muttefekun alejhi). A nema sumnje da prilikom zabavljanja (ašikovanja) dolazi do osamljivanja između mladića i djevojke. Takođe, Uzvišeni zabranjuje da muškarac gleda u ženu stranjkinju: “Reci mu’minima da obore poglede svoje…” (prijevod značenja En-Nur 30). A zabavljanje je u osnovi zasnovano na gledanju muškarca u ženu i to ne običnom gledanju nego gledanju sa naslađivanjem.

Hadis kojeg prenosi Muslim u svom Sahihu ukazuje da za prvi pogled muškarca u ženu stranjkinju (tj. ženu kojoj nije mahrem) muškarac nema grijeha a da je gledanje koje slijedi poslije prvog pogleda zabranjeno. Došlo je u hadisu: “O Alija, nemoj da tvoj prvi pogled (u ženu stranjkinju) slijedi drugi, tebi pripada prvi a nije tvoj drugi” (Muslim). Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je u hadisu kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu (5240) rekao: “Neka žena ne opisuje svome mužu neku drugu ženu kao da je vidi”. Znači, u ovom hadisu je došla zabrana opisivanja žene stranjakinje, a gdje je to od zabavljanja (ašikovanja) koje se zasniva na gledanju mladića u djevojku (i obrnuto), na buđenju svih strasti koje se mogu pobuditi između muška i ženska. Nema sumnje, da su zabavljanje i ašikovanje neprihvatljivi sa šerijatske strane jer su zasnovani na haramima. Zabavljanje i ašikovanje su zabranjeni pa čak i kad bi bili sigurni da neće odvesti u zinaluk.

Drugo: Vadžib ti je da učiniš iskrenu tevbu (pokajanje) zbog zinaluka kojeg si počinila. Nema razilaženja među učenjacima ovog Ummeta da je činjenje tevbe obavezno zbog svakog grijeha. Kaže Uzvišeni: “O vi koji vjerujete, učinite pokajanje Allahu iskreno, da bi Gospodar vaš preko ružnih postupaka vaših prešao i da bi vas u Džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, uveo…” (Et-Tahrim 8) Došlo je u hadisu: “Allah se više raduje tevbi (pokajanju) Svoga roba nego neko od vas kada pronađe devu koju je izgubio u pustinji” (muttefekun alejhi). Da bi tevba zbog počinjenog grijeha bila ispravna mora ispuniti tri šarta (ako grijeh nije vezan za tuđe pravo): 1- da odmah prestane činiti taj grijeh, 2- da se iskreno kaje za počinjeni grijeh i 3- da čvrsto odluči da se više nikada neće vrati na taj grijeh. Ako se jedan od ovih šartova ne ispuni tevba nije ispravna.

Treće: Šerijatska kazna za zinaluk koji si počinila, s obzirom da nisi udata, kada bi priznala pred muslimanskim kadijom da si to uradila je bičevanje sa 100 bičeva. Međutim, mustehab je (preporučeno) da sakriješ to ružno i odvratno djelo zinaluka koje si počinila i da o njemu ne pričeš nikome, naravno uz iskrenu tevbu, o čemu je već bilo govora. Da je preporučeno ovako postupiti ukazuju riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Onaj ko učini neko od ovih odvratnih djela (krivičnih djela) neka se prekrije Allahovim prekrivanjem (neka o tome nikome ne priča), jer onaj ko nam objelodani svoje djelo mi ćemo izvršiti nad njim kaznu” (Malik u “El-Muvetteu”). Takođe, kaže u drugom hadisu: “Ko uradi neko krivično djelo, pa Allah ga sakrije od ljudi (tj. ne saznaju za njega ljudi), njegova stvar je u Allahovim rukama, ako hoće oprostit će mu a ako hoće kaznit će ga” (muttefekun alejhi).

Četvrto: Tvoje opisivanje čitavog događaja kao neku tragični i tužnu ljubavnu dramu ne priliči jednoj zdravoj i zreloj islamskoj ličnosti. Naime, od naivnosti je tumačiti sve ovo što se desilo kao akt ljubavi, zaljubljenosti, volidbe i slično, iako se ne može negirati da je toga bilo, jer je opće poznata činjenica da je cilj mladića kada se zabavlja sa djevojkom da je iskoristi, tj. da ima odnos sa njom, što se zamota u celofan “vrhunca njihove ljubavi”. Konkretno u njegovom slučaju, daleko je da tvoj momak nije znao da njegovi roditelji neprihvataju da on tebe oženi, i sve to je trajalo oko dvije godine, pa tek kada je spavao s tobom onda je to saznao od njih. Tako da sada nakon što je dobio ono što muško dobije od žene (polni odnos), on ima veoma lijep izgovor da te ostavi, iako te “mnogo mnogo voli”.

Poštovana sestro, ovo nije ismijavanje sa tvojim slučajem nego pokušaj da te probudim iz zanesenog sna kojeg ti nazivaš ljubav, a koji je, u stvari, klasična priča o poigravanju muškaraca sa ženskim osjećanjima. Tvoje riječi “bojim se da neću nikog moći voljeti poslije njega” i slično, liče na tekstove iz ljubavnih romana i filmova. Jer svaka žena, a i muškarac, kada stupe u brak zavoli svog saputnika, navikne se na njega i rodi se ljubav koja je jača od mladalačkog zaljubljivanja.

Peto: Na tebi je sestro, da realno sagledaš situaciju i da prihvatiš da je to što je bilo među vama svršen čin u kojem si ti napravila prvu grešku samim time što si se zabavljala, a to nije islamski način stupanja u brak. Pa si to popratila još većom greškom, tj. zinalukom, a zatim sve to tumačiš tužnom ljubavnom pričom. Međutim, ne treba da gubiš nadu u Allahovu milost jer On oprašta sve grijehe osim širka, te stoga treba treba da se vratiš Allahu, čineći dobra djela. Čvrsto se počni pridržavati vjere, ako nisi redovno klanjala sada to počni, ako nisi pokrivena sada to učini, druži se sa iskrenim Allahovim robovima i kloni se onih koji ne praktikuju vjeru. Trebaš znati da Allah stavi roba na iskušenje iz Svoje ljubavi prema njemu da bi se pokajao i vratio vjeri.

Molim Allaha Uzvišenog da ovo što ti se desilo bude razlog tvom vraćanju Njemu, Subhaneh, da ti podari hairli muža sa kojim ćeš naći smiraj i sreću jer zaista Allah onome ko ostavi nešto radi

Njega to zamijeni boljim od toga. Ve billahi tevfik.

Na pitanje odgovorio mr. Zijad Ljakic

Islamski Forum
Back to top button