Hutbe & Dersovi

Džennet i nagrada vjernicima

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, koji je ljude od jednog čovjeka i jedne žene stvorio, i na narode i plemena ih podijelio, pa nas Bošnjacima učinio, i bosanskom jeziku nas poučio, i vjerom islamom nas počastio, kako bi se s drugima u dobru natjecali i grijeha se klonili.

Neka je salavat i selam na našeg Poslanika, njegovu časnu porodicu, vjerne ashabe i sve sljedbenike islama do dana Sudnjeg. Uzvišeni Allah je u Kur’anu rekao:

لَا يَسْتَوِي أَصْحَابُ النَّارِ وَأَصْحَابُ الْجَنَّةِ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمُ الْفَائِزُونَ

Nisu jednaki stanovnici džehennema i stanovnici dženneta; stanovnici dženneta će ono što žele postići. (Progonstvo, 20)

Božiji poslanik, Muhammed, a.s., je rekao:

„Svi moji sljedbenici će ući u džennet, osim onih koji to odbiju.“ Neko reče: „A ko će odbiti da uđe u džennet, o Allahov poslaniče?“ „Onaj ko bude slijedio moj put ući će u džennet, a ko ne bude, taj odbija da uđe“, reče Poslanik. (Buhari)

Poštovani džema’ate!

Današnja hutba tretirat će ono čemu se iskreni vjernici nadaju, za čim žude, zbog čega se žrtvuju i trpe… Danas govorimo o lijepom džennetu. Džennet je nagrada koja očekuje vjernike nakon ovodunjalučkog života i polaganja računa na Sudnjem danu. Sve ovodunjalučke teškoće koje su podnosili u ime Allaha Uzvišenog (nepravdu, bol, brige, uvrede, siromaštvo…) i sva ovodunjalučka dobra djela koja su učinili u ime Allaha Uzvišenog, vjernici će smatrati malim u usporedbi sa nagradom kojom će ih nagraditi Milostivi Allah.

Nakon polaganja računa na Sudnjem danu, a prije ulaska u džennet, prema poslanikovom hadisu, vjernici će međusobno izravnati račune i oprostiti jedni drugima, da bi bez ikakve tegobe u njemu boravili. O tome govori i kur’anski ajet:

وَنَزَعْنَا مَا فِي صُدُورِهِم مِّنْ غِلٍّ تَجْرِي مِن تَحْتِهِمُ الأَنْهَارُ وَقَالُواْ الْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِي هَدَانَا لِهَذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِيَ لَوْلا أَنْ هَدَانَا اللّهُ لَقَدْ جَاءتْ رُسُلُ رَبِّنَا بِالْحَقِّ وَنُودُواْ أَن تِلْكُمُ الْجَنَّةُ أُورِثْتُمُوهَا بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ

Iz njihovih grudi ćemo zlobu odstraniti; ispred njih će rijeke teći, i oni će govoriti: „Hvaljen neka je Allah, koji nas je na pravi put uputio; mi ne bismo na pravom putu bili da nas Allah nije uputio, poslanici Gospodara našeg su zaista istinu donosili“, i njima će se doviknuti: „Taj džennet ste u nasljedstvo dobili za ono što ste činili!“ (Bedemi, 43)

Vjernici će, zatim, biti upućeni ka džennetu. U Kur’anu se kaže:

وَسِيقَ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ إِلَى الْجَنَّةِ زُمَرًا حَتَّى إِذَا جَاؤُوهَا وَفُتِحَتْ أَبْوَابُهَا وَقَالَ لَهُمْ خَزَنَتُهَا سَلَامٌ عَلَيْكُمْ طِبْتُمْ فَادْخُلُوهَا خَالِدِينَ

A oni koji su se Gospodara svoga bojali u povorkama će u džennet biti povedeni, i kad do njega dođu, – a kapije njegove već širom otvorene -, čuvari njegovi će im reći: “Mir vama, od grijeha ste čisti, zato uđite u nj, u njemu ćete vječno boraviti!” (Skupovi, 73)

„Džennet ima osmera vrata, jedna od njih zovu se Rejan – na njih će ulaziti samo postači“ (Buhari i Muslim)

Kada vjernici uđu u džennet imat će šta i vidjeti. Poslanik, a.s., kaže:

„U džennetu ima stvari koje ni jedno oko nikada nije vidjelo, ni jedno uho nikada nije čulo, i ni jedno srce nema o tome ni najmanjeg pojma“ (Buhari i Muslim)

Percepcija dženneta onih koji u njega uđu bit će znatno intenzivnija od percepcije koju vjernici na dunjaluku stiču iz brojnih kur’anskih ajeta i hadisa Božijeg poslanika, a.s., koji govore o džennetskim ljepotama. Ipak, navedimo neke od njih:

Uzvišeni u Kur’anu Allah kaže:

وَالَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ سَنُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا أَبَدًا لَّهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَنُدْخِلُهُمْ ظِلاًّ ظَلِيلاً

A one koji vjeruju i čine dobra djela uvešćemo, sigurno, u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći; u njima će vječno i zauvijek ostati, a u njima će čiste žene imati, i u debelu hladovinu ćemo ih uvesti. (Žene, 57)

Kakve su džennetske rijeke?

Jedna od džennetskih rijeka je i El-Kevser ( jedna kur’anska sura je po njoj dobila ime). Božiji poslanik, a.s., kaže: “Kevser je rijeka u džennetu, obale su joj zlatne, voda joj teče po biseru i smaragdu, zemlja njena miriše na misk, a bjelja je od snijega.“ (Ibn Madže)

Poslanik, a.s., kaže da onoj ko se napije sa Kevser vode nikad više neće ožednjeti.

Kakve su žene – hurije koje se spominju kao nagrada vjernicima?

One su čiste, stidne, krupnooke ljeptice. Ovako ih uzvišeni Allah u suri Er-Rahman opisuje:

فِيهِنَّ قَاصِرَاتُ الطَّرْفِ لَمْ يَطْمِثْهُنَّ إِنسٌ قَبْلَهُمْ وَلَا جَانٌّ

فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

كَأَنَّهُنَّ الْيَاقُوتُ وَالْمَرْجَانُ

فَبِأَيِّ آلَاء رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ

U njima će biti one koje preda se gledaju, one koje, prije njih, ni čovjek ni džinn nije dodirnuo, – pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! – biće kao rubin i biser, – pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! (Milostivi, 56-59)

Kakva je hladovina u džennetu? Poslanik, a.s., o tome kaže:

„Zaista u džennetu postoji stablo čiji je hlad širok stotinu godina jahanja.“ (Buhari i Muslim)

Uzvišeni kaže:

مَّثَلُ الْجَنَّةِ الَّتِي وُعِدَ الْمُتَّقُونَ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ أُكُلُهَا دَآئِمٌ وِظِلُّهَا تِلْكَ عُقْبَى الَّذِينَ اتَّقَواْ وَّعُقْبَى الْكَافِرِينَ النَّارُ

Ovakav džennet obećan je onima koji se budu Allaha bojali: vrtovi s rijekama, s plodovima kojih uvijek ima i s trajnom hladovinom; to će biti nagrada onima koji se budu zla klonili… (Grom, 35)

Kakvi su džennetski plodovi kojih nikad ne nestaje?

Džennetski plodovi i hrana su voće, meso, mlijeko, voda… Biće im nadohvat ruke, uzimat će što žele…

Kakva će još uživanja džennetlije imati? U Kur’anu se kaže:

مُتَّكِئِينَ عَلَى سُرُرٍ مَّصْفُوفَةٍ وَزَوَّجْنَاهُم بِحُورٍ عِينٍ

Biće naslonjeni na divanima poređanim, a vjenčaćemo im hurije džennetske. (Gora, 20)

Kakvi su divani i postelje?

مُتَّكِئِينَ عَلَى فُرُشٍ بَطَائِنُهَا مِنْ إِسْتَبْرَقٍ

Naslonjeni na posteljama čije će postave od kadife biti… – (Milostivi, 54)

Kakva je odjeća u džennetu?

إِنَّ اللَّهَ يُدْخِلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ يُحَلَّوْنَ فِيهَا مِنْ أَسَاوِرَ مِن ذَهَبٍ وَلُؤْلُؤًا وَلِبَاسُهُمْ فِيهَا حَرِيرٌ

A one koji budu vjerovali i dobra djela činili – Allah će sigurno uvesti u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći, u njima će se narukvicama od zlata i biserom kititi, a odjeća će im svilena biti. (Hadždž, 23)

U džennetu će vjernici imati potpuno zadovoljstvo, bez ikakvog straha i tuge. Allah je vjernicima koji su zaslužili džennet rekao:

ادْخُلُواْ الْجَنَّةَ لاَ خَوْفٌ عَلَيْكُمْ وَلاَ أَنتُمْ تَحْزَنُونَ

“Uđite u džennet, nikakva straha za vas neće biti, i ni za čim vi nećete tugovati!” (Bedemi, 49)

U džennetskim baščama i priče se razlikuju od dunjalučkih. Uzvišeni kaže:

لَّا يَسْمَعُونَ فِيهَا لَغْوًا وَلَا كِذَّابًا

Tamo prazne besjede i neistinu neće slušati, (Vijest, 35)

Kur’an govori i ovo:

دَعْوَاهُمْ فِيهَا سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَتَحِيَّتُهُمْ فِيهَا سَلاَمٌ وَآخِرُ دَعْوَاهُمْ أَنِ الْحَمْدُ لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Molitva njihova biće u njima: “Hvaljen neka si, Allahu!”, pozdrav njihov; “Mir vama!” a njihova posljednja molitva: “Tebe, Allaha, Gospodara svjetova hvalimo!’ (Junus, 10)

Nije ni čudo što će tako biti, jer je i društvo u džennetu posebno. U Kur’anu se kaže:

وَمَن يُطِعِ اللّهَ وَالرَّسُولَ فَأُوْلَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاء وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا

Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku biće u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida, i dobrih ljudi, kojima je Allah milost Svoju darovao. A kako će oni divni drugovi biti! (Žene, 69)

Božiji poslanik, Muhammed, a.s., je rekao:

„Allah će pozvati džennetlije: ‘O džennetlije!’ Odazivamo Ti se, naš Gospodaru, uvijek smo ti na raspolaganju, svako je dobro u Tvojim rukama! – reći će. ‘Jeste li zadvoljni?’ – upitat će Allah. ‘Zašto da ne budemo zadovoljni, Gospodaru, kad si nam dao ono što nisi dao nijednom svom stvorenju!’ – odgovorit će oni. Allah će ih upitati: ‘Želite li da vam dam nešto bolje od onoga što ste dobili? Oni će odgovoriti: ‘Gospodaru, a šta je bolje od ovoga? ‘Allah će im reći: ‘Dopustit ću Vam svoje zadovoljstvo i nikada se na vas neću naljutiti.’ (Buhari i Muslim)

Poslanik, a.s. je također, rekao:

„Kada džennetlije uđu u džennet reći će im se: ‘Imate nagradu kakvu niste očekivali!’ Oni će odgovoriti: ‘A šta je to? Zar nam lica nisu svijetla i otrgnuta od vatre i zar nismo u džennetu?!’ Tada će se skloniti hidžab – zastor, pa će ugledati Allaha. Tako mi Allaha, od toga im neće biti ništa milije…“ (Ibn Huzejme)

Poštovani džema’ate?

Džennetske ljepote se ne mogu riječima opisati, a kamoli za jednu hutbu. Preostaje mi da na osnovu kur’anskih ajeta i hadisa Božijeg poslanika, a.s., navedem neka od djela koja uvode u džennet. Prema kur’anskim ajetima i hadisima u džennet će uću:

oni koji vjeruju i čine dobra djela,
oni koji iskuse neimaštinu i bolest,
oni koji se budu Allaha bojali i grijeha klonili,
oni koji udjeljuju i kada su u izobilju i kada su u oskudici,
oni koji srdžbu savlađuju i koji ljudima praštaju,
oni koji kada grijeh počine i kada se prema sebi ogriješe Allaha sjete i oprost za grijehe zatraže,
oni koji svjesno u grijehu ne ustraju,
oni koji se bore na Allahovom putu, koji su izdržljivi, i koji na Njegovom putu poginu,
oni koji se, kada nužda zahtijeva, u ime Allaha, isele iz svojih zavičaja,
oni koji budu namaz obavljali i milostinju davali
oni koji si iskreni,
oni koji su čestiti,
oni koji od zabranjenog govora čuvaju svoj jezik,
oni koji od zabranjenog čuvaju svoj polni organ,
oni koji imaju lijepo ponašanje – ahlak,
Oni koji iskreno kažu: ‘la ilahe illellah – Nema boga osim Allaha’ – ući će u džennet.

Poštovani džema’ate!

Mnogo je djela koja uvode u džennet. Trudimo se da ih uradimo što više, kako bi džennetskim ljepotama i mi bili obradovani. Činimo dove da nas Uzvišeni Allah nastani u najvišem dijelu dženneta- u Firdevsu, jer nam je to Božiji poslanik, a.s., preporučio:

„Molite Allaha za Firdevs, jer je on najviši dio dženneta, iznad njega je Aršu-r-rahman, a iz njega izviru džennetske rijeke. (Buhari)

Molim Uzvišenog Boga da nas čuva na Svom ispravnom putu i obraduje nas dženet i-firdevsom. AMIN

Islamski Forum
Back to top button