Fetve & Propisi

Da li mi se prima post ako nisam pokrivena

odgovorio Abdullah Mujić prof.

PITANJE: Selam alejkum! Moram odmah na početku da pohvalim vašu stranicu, kad god imam vremena udjem i čitam razne teme vezane za našu lijepu vjeru. Moje pitanje je vezano za mjesec Ramazan i post. Posto ja lično još uvijek nisam pokrivena ali namjeravam to da uradim uskoro, zanima me da li post vrijedi nepokrivenoj ženi isto kao post ženi koja nosi hidžab. Da li ima veze to što nisam pokrivena a postim, da li Dragi Allah ubraja moj post u moja dobra djela? I još jedno pitanje, također u vezi posta, da bi se kod Allaha primio nas post da li trebamo da klanjamo svih 5 dnevnih namaza? Hvala unaprijed! Allah vas nagradio.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Tvoj post je ispravan ali sa bitnom činjenicom, a to je da si griješna što se nisi pokrila. Post ti se ubraja u dobra djela ukoliko ispunjavaš uslove direktno vezane sa ispravnost posta i ukoliko ne činiš ono što ga kvari.

Što se tiče posta i ne obavljanja pet dnevnih namaza je uveliko proširen problem. Post mjeseca ramazana je jedan od temelja islama i dolazi nakon obaveznih namaza i post onoga ko neklanja nije primljen kod Allaha, jer onaj ko neklanja ulazi u propis ostavljača namaza a Poslanik, s.a.w.s., kaže: ”Između čovjeka i širka i nevjerstva je ostavljanje namaza.” (Muslim) Od nevjernika Uzvišeni Allah ne prima djela, pa kaže: ”I Mi ćemo pristupiti djelima (nevjernika, mnogobožaca…) njihovim koja su učinili u prah i pepeo ih pretvoriti.” (Furkan, 23.)

Doista Allahov Poslanik, s.a.w.s. rekao: ”Onome kome prođe ikindija kao da je izgubio porodicu i imetak.” A Buharija prenosi da je Poslanik, s.a.w.s., rekao: ”Ko ostavi ikindiju, propala su mu djela.” Ashabi nisu smatrali ostavljanje nijednog naređenog djela nevjerstvom, osim namaza.

Treba naspomenuti da se neki ljudi skroz vrate vjeri počevsi prvo sa postom u mjesecu ramazanu, što je naravano za pohvaliti, ali samo postiti od ramazana do ramazna, a ništa ne praktikovati od islamskih propisa između toga je neprihvatljivo, jer ova vjera je ozbiljna i ima svoje ustaljene propise, a nije nikako supermarket gdje se odabire po ukusu i prohtjevima. A Allah zna najbolje!

Islamski Forum
Back to top button